SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öt boldogságfokozó tipp a mindennapokra!

Tamás-Zaka Dóra [cikkei] - 2021-02-12
A boldogsággal kapcsolatos kutatások bebizonyították, hogy boldogságunk:
- 50%-ban genetikai és biológiai okokon múlik (hívhatjuk akár boldogságra való hajlamnak is)
- 10%-ban függ a minket körülvevő hatásoktól, körülményektől (sok egyéb mellett ide tartozik az anyagi helyzetünk, szociális hálónk, akár külső megjelenésünk.)
- 40%-ban mi magunk felelünk érte, hozzáállásunkkal, viselkedésünkkel.
Ez egyben azt is jelenti, hogy számtalan dolog van, amit mi magunk tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat. Nézzünk is meg pár ötletet ehhez!
Öt boldogságfokozó tipp a mindennapokra!

 

Kreatívkodj: rajzolj, fess, gyurmázz!

Ha alkotunk (legyen az rajzolás, festés, agyagozás, gyurmázás vagy bármi egyéb), számtalan pozitív élménnyel gazdagodhatunk. Megélhetjük azt, hogy képesek vagyunk ilyesmire: tudunk kreatívak lenni, vannak új ötleteink, amelyeket meg is tudunk valósítani. Fejlődik a problémamegoldásunk, ráadásul maga a tevékenység nyugtatólag hat ránk, relaxált állapotba kerülhetünk. Ezek mind-mind hozzájárulnak boldogságunkhoz.

 

Légy hálás!

Találj minden napodban valamit, amiért hálás lehetsz. Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni, mint például, hogy "van mit ennem". Lehet ez az is, hogy "ma nem áztam el". Apróság, ami mégis sokat hozzátett a napodhoz. Vezethetsz ezekből hálanaplót, minden nap felírva néhány dolgot, vagy gyűjtheted őket befőttes üvegbe. Ez lehet a Te hála-befőttesüveged, amit a nehezebb napjaidon elővehetsz.

 

Segíts másokon: önkénteskedj, adományozz!

Hogyan fogom jobban érezni magam attól, hogy másokon segítek? Sokféleképpen! Az adakozás növeli az önbizalmat, hiszen úgy érezzük, "jó színben tűnünk fel" mások előtt. A másokon való önzetlen segítés biológiai szinten is hat, méghozzá agyunk jutalmazó rendszerére. Adakozás közben dopamin szabadul fel, ami örömérzetet okoz. Arról már nem is beszélve, hogy ezzel mintát nyújtunk másoknak, amit elképzelhető, hogy követni fognak, így máris nagyobb jelentőséget nyer a tevékenységünk.

 

Mosolyogj, nevess!

Nem is gondolnánk, hogy a mosolynak milyen sokféle szempontból lehet pozitív hatása!

A mosoly már a kisbabák életében is fontos szerepet játszik. Egy átlagos fejlődésű pici már 2 hónaposan mosolyog, ha meglátja gondozóját, aki ettől boldog lesz, hiszen úgy értékeli, hogy a baba kifejezi szeretetét. Mivel ez egy fantasztikus érzés, a gondozó igyekszik minél többször kiváltani a gyermek mosolyát. A mosoly tehát a szülő-gyerek kapcsolat rendkívül fontos építőköve.

A mosoly emellett felnőttként is jelentős az emberi kapcsolatainkban: szimpatikusabbnak és kedvesebbnek értékeljük azt, aki mosollyal közelít felénk; vagy ha rámosolygunk másokra, azzal elősegíthetjük, hogy ők is pozitívabb érzelmeket éljenek át.

A pszichológiában létezik továbbá egy elmélet, - ami a "faciális feedback hipotézis" nevet viseli - amelynek lényege, hogy az emberi arcon megjelenő érzelmek visszafelé is hatást tudnak kifejteni, vagyis segítik az érzelem megjelenését. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha arcunkon direkt, tudatosan egy mosolyt jelenítünk meg és ezt fent is tartjuk néhány másodpercig, akkor valóban boldogabbnak kezdjük érezni magunkat. Természetesen mindez negatív érzelmekkel is működhet (ha például morcosan nézünk, frusztrációt élhetünk meg), de ki szeretné ezt akaratlagosan előidézni? 😊

 

Lélegezz!

Nem is gondolnád, mekkora jelentősége lehet a légzésednek, ha odafigyelsz rá! Állj meg és figyeld meg, hogy egy perc alatt hányszor fújod az orrodon keresztül ki-és be a levegőt. Ez eddig semmi extra, ugye? A kérdés az, hogy mennyit számoltál! Ha 12-nél többször lélegeztél ki-be, az azt jelzi, hogy a szívverésed túlságosan gyors, a tested megnyugtatást igényel. Próbáld csökkenteni a légzések számát: legyen lassabb a belégzés és hosszabb a kifújás, ameddig még ez kényelmes számodra. Ezzel biológiai szinten is hatást gyakorolhatsz a saját testedre, lassulni fog a szívverés, ami a stressz miatt gyorsabb volt. Ha sikerül egy perc alatt 12-nél kevesebbet lélegezned, a testedben végbemenő változásokkal és a figyelmed koncentrálásával megtapasztalod, hogy TE vagy az, aki kontrollálod a saját működésed, és most, bizony: megnyugtattad saját magad!

Nyitókép: xxolaxx képe a Pixabay -en.

Tamás-Zaka Dóra


Tamás-Zaka Dóra
tanácsadó szakpszichológus, képzésben lévő pár- és családterapeuta, OH-kártya instruktor

Elérhetőségeim:
Honlap: https://www.relation-ship.hu/
Facebook: Relation-Ship Pszichológiai Tanácsadó Központ
Instagram: Relation-Ship Pszichológiai Tanácsadó Központ

Email: info@relation-ship.hu és zakadorapszichologus@gmail.com
Telefon: +36 20 970 4522
Rendelési helyszín:
  • 8000 Székesfehérvár, Zrínyi utca 29. B épület
  • illetve online

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja