A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hálásnak lenni menő

Bolvári Vanessza - 2020-11-24
Nálunk nem tartják, a hálaadás nap mégis egy kivételes ünnepnek tartom. Milyen jó tradíció egy napot arra szentelni, hogy megálljunk, körülnézzünk és csak a pozitív dolgokat, értékeket vegyük szemügyre. Hogy csak a jó dolgokra emlékeztessük saját magunkat - mert bizony néha erre van szükség. A nehéz napokon vagy amikor sok gond éri az embert nagyon törnünk kell a fejünket, hogy miért is vagyunk hálásak.
Hálásnak lenni menő

Hálásnak lenni szülőként

Szülőként ez szintén fontos feladat, hogy emlékeztessük magunkat, hogy mennyire sok mindenért lehetünk hálásak az életünkben. A kemény, fárasztó napok sokszor annyira lenyomhatnak, hogy úgy hihetjük rossz életünk van.

Van akinek több oka van a hálára, van akinek talán kevesebb, de az hogy hálásak legyünk, hogy értékeljük azt amit az Élettől kaptunk, rajtunk áll.

A hálás szívben mindig van egyfajta pozitív hozzáállás a jövő felé, a hálás szív könnyedebb. Magamon vettem észre, hogy amikor átgondolom mennyi mindenem is van valójában, az elmém, gondolataim is könnyebbek lesznek. Lemegy rólam egyfajta teher.

A közösségi felületek sokszor hálátlanságot hozhatnak az életérzésünkben, hiszen a képeken szinte mindenkinek jobb az élete, minőségibb barátságai, menőbb karrierje, engedelmesebb gyerekei vannak. Néha jó egy (kis) digitális detox, mert akkor valóban azt látjuk ami a valóság. A valóság pedig sokkal igazibb, sokkal izgalmasabb, mint az ismeretlenek „képmutatása”.


Miért lehetünk hálásak?

Sok mindenért lehetünk hálásak (akár például már csak azért is, hogy ezt a pár mondatot elolvashatjátok: hogy van szemetek, láttok, és van olyan anyagi körülményetek, hogy az eszközeiteken keresztül egy gomnyomással megnézhettek szinte bármit).

Azt hiszem, hogy az egyik legcsodásabb dolog, hogy azok a személyek vehetnek körül engem, akiket magam köré kaptam. Hálás vagyok értük. Isten ajándékai Ők.

A valós világ, és a valós világban minket körülvevő személyeknek (család, barátok) sokkal nagyobb jelentősséget kellene tulajdonítanunk, mint amennyit ebben a rohanó, magamutogató világban tulajdonítunk. Hogy ne csak felszínesek legyünk, hanem a felszín alá is nézzünk, ahol rengeteg érték lapul.

Emlékeztessük magunkat egy évben többször is, hogy mennyi mindenért lehetünk igazán hálásak. Ezt a mentalitást pedig próbáljuk meg átadni a gyerekeinknek is – sokkal jobb egy hálás szívú személlyel együttélni, mint egy folyton elégedetlenkedő, követelözővel.

Persze ez nem egy szinpadias előadást jelent, néha a legapróbb gesztusokkal is kifejezhetjük, hogy értékeljük az életünket, a másik személyét. Azt gondolom a hálás mentalitásról sokunknak van mit tanulnia – nekem is.

Ha szeretnétek ezt valamilyen formában közösen elkezdeni, akkor ehhez sohasem késő.


Tanuljunk hálásnak lenni közösen a gyerekkel!

Akár játékos formában is lehet.

Írjatok papírokat a következő szövegekkel:

  • Azt szeretem a legjobban benned, hogy ….
  • Ezért vagyok hálás Neked …
  • A legkedvesebb emlékem Veled …
  • Ezt szeretném Veled csinálni  legközelebb …
  • Szeretek Veled itt lenni …
  • A legkedvesebb ünnepem Veled …
  • Ezt szeretem a leginkább játszani Veled …
  • Kivánom Neked, hogy …

Ezeket a papírokat fordítsátok le, és húzzatok belőle. Azt is lehet, hogy egyszerre beszélgettek ezekről, de olyat is lehet, hogy minden nap egyet-egyet. Én ezt házaspárok között is el tudom képzelni (a játszós részt kivéve 😀 ).

Még jobban megismerjük egymást, és milyen jól esik hallani, amikor értékelnek!

Hálásnak lenni menő!

Ti mivel egészítenétek ki a „játékunkat”?

Forrás: Bolvária blog

Bolvária

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: alfcermed / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja