SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tájékoztató a Pfizer vakcina szoptatás alatti alkalmazhatóságáról

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-11
Sok kérdés van a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban. A mostani tájékoztatót az Anyatejút Tudásközpont, a Szoptatásért Magyar Egyesület és a Magyar Szoptatási Tanácsadók Közössége adta ki.
Tájékoztató a Pfizer vakcina szoptatás alatti alkalmazhatóságáról

A tájékoztatást az említett szervezetek azért adták ki, mert azt tapasztalták, hogy nagy a bizonytalanság az oltás beadásával kapcsolatban. Sőt, olyan esetekről is tudnak, amikor a szoptató anyukákat az oltópontoknál elutasították. Az elutasítás okaként azt jelölték meg, hogy az említett vakcina fejlesztése során a klinikai vizsgálatokba nem vontak bele szoptató nőket. Ez az eljárás nem szokatlan, hiszen minden új gyógyszer, oltás vagy terápia bevezetésekor hasonlóan járnak el.

Mi jellemző a Pfizer-vakcinára?

A köznyelvben csak Pfizer-vakcinaként ismert oltás, a Comirnaty vakcina, mRNS alapú, ami azt jelenti, hogy nincs aktív vírus vagy annak komponense az oltóanyagban.
 

Mit mondanak a nemzetközi szervezetek?

Az Egészségügyi Világszervezet, az amerikai CDC, az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság (ACOG), az InfantRisk Center, valamint az Academy of Breastfeeding Medicien együttesen úgy ítéli meg, hogy a csecsemőre nézve sokkal nagyobb a kockázata annak, ha az anyuka abbahagyja a szoptatást, vagy elkapja a koronavírus fertőzést, mint annak, hogy megkapja az oltás és tovább szoptat.  

Kiemelik ugyan, hogy egyelőre nem állnak rendelkezésre konkrét adatok arra vonatkozóan, hogy a Pfizer-vakcina bármilyen mértékben kiválasztódna az anyatejben, de nem tartják valószínűnek. Ennek ellenére ha mégis kiválasztódna, akkor véleményük szerint a csecsemő gyomrában megemésztődne.

A szakemberek azt mondják, hogy a szoptatás alatt engedélyezett oltások általában biztonságosak, és nem kell miattuk felfüggeszteni, vagy abbahagyni a szoptatást. Hozzáteszik, hogy bár az új mRNS vakcinálról még valóban kevés az információ, de a hatásmechanizmusa alapján nem várható komolyabb mellékhatás szoptatás esetében sem.

Az említett nemzetközi szervezetek közös álláspontja szerint egyedileg kellene meghatározni a kockázatokat, és meghozni a helyes döntést.
 

Mit mondanak a magyarországi szakmai szervezetek?

A koronavírussal kapcsolatos tájékoztató oldalon, a koronavirus.gov.hu-n az alábbi olvasható:

"Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e a humán anyatejbe. Akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.”

A sok félreértésre az adhat okot, hogy a Pfizer magyar nyelvű lakossági tájékoztatójával összhangban a hozzájárulási nyilatkozaton már az szerepel, hogy nem javasolják a szoptató nőknek az oltás beadását. Ennek ellenére ebben a nyilatkozatban, amit az oltás beadása előtt kell aláírni az érintetteknek, nem tüntetik fel kizáró okként a szoptatás.

Nagyon fontos lenne a tisztánlátás, ugyanis az egészségügyi dolgozók között is szép számmal vannak szoptató anyukák, akik szeretnének meggyőződni arról, hogy nem ártanak gyermeküknek az oltás beadatásával.

Összességében elmondható, hogy bár az Egészségügyi Világszervezet kifejezetten ajánlja a szoptatós anyukák számára az oltás beadását, ennek ellenére mégis fontos lenne, hogy a megfelelő információk birtokában, a lehetséges kockázatok figyelembevételével, a szakemberek és az édesanyák közös döntést hozzanak.

Kép forrása: Wendy Wei fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja