SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Életünk melyik szakaszában vagyunk a legboldogabbak?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-09-26
A felnőttek gyakran hangoztatják, hogy ki kell élvezni a gyerekkor minden percét, mert addig gondtalan az életünk. A gyerekek viszont nem szeretik, hogy mindig megmondják nekik, mikor mit tegyenek. A kamaszok ennél még nagyobb szabadságra vágynak: alig várják, hogy végre felnőjenek. Az idősek pedig igaz, hogy már nyugdíjba mehetnek, sokszor azonban számos egészségügyi probléma árnyékolja be ezeket az éveket. Akkor mégis melyik az az életkor, amikor a legboldogabb az ember? 
Életünk melyik szakaszában vagyunk a legboldogabbak?

A boldogságnak egy U alakú görbéje van: a 20-as éveink környékén és időskorban éri el a csúcspontot

Egy német és egy svájci kutatócsoport szerette volna megfejteni, hogy vajon melyik az az életkor, amikor a legboldogabbak vagyunk - minderről az IFLScience írt. 

A kutatás több mint 460 ezer résztvevő bevonásával készült. Arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy hogyan változik a boldogság az életútjuk alatt. Egy ismert elmélet szerint a boldogságnak egy U alakú görbéje van: 

a 20-as éveink környékén és időskorunkban éri el a csúcspontot, a kettő között azonban visszaesik a boldogságszint. Ezt életközepi válságnak is hívják. 

A különböző kultúrákból és országokból gyújtött adatok szerint az élettel való elégedettség 9 és 16 éves kor között csökken, 70 éves korig enyhén nő, végül 96 éves korig újra csökken.

A pozitív érzelmi állapot tekintetében pedig folyamatos csökkenést vettek észre az egész életpálya alatt, 9 és 94 éves kor között. A negatív érzelmekre jellemző, hogy 9 és 22 éves kor között a leghangsúlyosabbak, majd a felnőttkor alatt 60 éves korig csökken, aztán újra nő. 

Vagyis arra jutottak, hogy a pozitív és a negatív érzelmi állapot is jobban változik az életünk során, mint az élettel való elégedettség.

A legstresszesebb időszak egyértelműen a kamaszkor, ilyenkor a legmagasabb az elégedetlenség szintje. Ahogy Időskorban is gyakori az elégedetlenség: ebben pedig nagy szerepet játszik az egészségi állapot romlása, valamint a barátok, szerettek elvesztése. 

Nem lehet ugyan pontosan meghatározni, mikor vagyunk a legboldogabbak az életünk során, főképp azért nem, mert mindannyian teljesen más alaptermészettel, különféle életutakat járunk be - de tendenciák azért kiderülnek a kutatásból. 

Te mikor voltál a legboldogabb?

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja