A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítség, zár az óvoda!

Farkasné Ágoston Annamária [cikkei] - 2020-11-28
Mivel készülj, ha az ovis gyermeked hosszabb időre nem fog óvodába járni? Tippek, tanácsok minden szülőnek.
Segítség, zár az óvoda!

A mostani kiszámíthatatlan időszakban bármikor jöhet egy karantén vagy intézménybezárás és a tavaszihoz hasonló online ovi. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra az erre való felkészülést! Hogy hogyan tudsz erre már most előre készülni? Ebben próbálok neked segíteni ebben a cikkben.


1. A napirend

Alakítsatok ki (ha eddig nem volt) otthoni napirendet, amibe kerüljön bele az 5 étkezés, pihenés, levegőzés, szabad játék, és természetesen legyen meghatározott időpontja az óvoda által küldött vagy magatok válogatott életkor specifikus játékok, feladatok elvégzésére is. Nem kell nagy dologra, hosszú órákra gondolni, óvodában a tervezett kötött tevékenység egy kiscsoportosnál 15 perc, nagycsoportosnál is maximum 30-40 perc.


2. Otthoni eszköztár

Egy óvodással való otthoni foglalkozás meglehetősen nagy eszköz és idő igényes a feladatok előkészítése terén. Tavasszal már érezhettük, mennyi mindennek kéznél kell lennie egy közös munkálkodáshoz, vagy hogy tartani tudjuk a lépést az óvodai feladatokkal. Szerezzünk be otthonra stift és folyékony ragasztót, ollót, gyerekollót, színes papírt, karton papírt, krepp papírt, lisztet, sót (gyurmakészítéshez) vagy gyurmát, színes ceruzát, zsírkrétát. Ezek az alapfelszerelés részét képezik. E mellett még jól jöhet egy nyomtató, lamináló gép, fénymásoló, mindenféle foglalkoztató füzet, de persze ezek nem feltétlenül szükségesek, csupán meggyorsítják a munkánkat, az előkészülést. Végül pedig természetesen mindenféle flittert, gyöngyöt, dobozt, kagylót, faágat, zseníliát, csomagolópapírt, anyagdarabot lehet gyűjteni, hisz bármiből is lehet valami.


3. Ha nem kaptok az oviból feladatot

Érdemes feladatlapokat, színezőket keresni a google, pinterest segítségével, vagy foglalkoztató füzeteket vásárolni, de nem merülhet ki a játék ezekben. Lehet verseket, meséket olvasni évszakhoz, titeket érintő témákhoz keresgélni. Lelkesebbek egész héten foglalkozhatnak egy témával, különböző tevékenységeket illesztve hozzá. Szólhat a hét akár a sütésről is, megnézve az alapanyagokat, mi honnan jön, hogyan lesz, kísérletezve mi történik ha keverem, melegítem, hűtöm, lehet készíteni hozzá dominót, memóriát, kirakót, társasjátékot...stb.


4. Bátorítás szülőkből lett ovónéniknek / ovóbácsiknak

  • Nem baj, ha ma nem jutott a külön feladatokra időd!
  • Nem baj, ha nem úgy alakult, ahogy eltervezted! Fő a spontaneitás, rugalmasság, mindig a gyerek igényeihez alkalmazkodunk!
  • Fantasztikus vagy, hogy megpróbálod pótólni, tervezni „foglalkozásokat”!
  • Neki a te hangod a legszebb, merj énekelni!
  • A közös, szabad játék a legfontosabb, merj újra önfeledten játszani! 

Kép forrása: Daniela Dimitrova képe a Pixabay -en.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja