SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítség, zár az óvoda!

Farkasné Ágoston Annamária [cikkei] - 2020-11-28
Mivel készülj, ha az ovis gyermeked hosszabb időre nem fog óvodába járni? Tippek, tanácsok minden szülőnek.
Segítség, zár az óvoda!

A mostani kiszámíthatatlan időszakban bármikor jöhet egy karantén vagy intézménybezárás és a tavaszihoz hasonló online ovi. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra az erre való felkészülést! Hogy hogyan tudsz erre már most előre készülni? Ebben próbálok neked segíteni ebben a cikkben.


1. A napirend

Alakítsatok ki (ha eddig nem volt) otthoni napirendet, amibe kerüljön bele az 5 étkezés, pihenés, levegőzés, szabad játék, és természetesen legyen meghatározott időpontja az óvoda által küldött vagy magatok válogatott életkor specifikus játékok, feladatok elvégzésére is. Nem kell nagy dologra, hosszú órákra gondolni, óvodában a tervezett kötött tevékenység egy kiscsoportosnál 15 perc, nagycsoportosnál is maximum 30-40 perc.


2. Otthoni eszköztár

Egy óvodással való otthoni foglalkozás meglehetősen nagy eszköz és idő igényes a feladatok előkészítése terén. Tavasszal már érezhettük, mennyi mindennek kéznél kell lennie egy közös munkálkodáshoz, vagy hogy tartani tudjuk a lépést az óvodai feladatokkal. Szerezzünk be otthonra stift és folyékony ragasztót, ollót, gyerekollót, színes papírt, karton papírt, krepp papírt, lisztet, sót (gyurmakészítéshez) vagy gyurmát, színes ceruzát, zsírkrétát. Ezek az alapfelszerelés részét képezik. E mellett még jól jöhet egy nyomtató, lamináló gép, fénymásoló, mindenféle foglalkoztató füzet, de persze ezek nem feltétlenül szükségesek, csupán meggyorsítják a munkánkat, az előkészülést. Végül pedig természetesen mindenféle flittert, gyöngyöt, dobozt, kagylót, faágat, zseníliát, csomagolópapírt, anyagdarabot lehet gyűjteni, hisz bármiből is lehet valami.


3. Ha nem kaptok az oviból feladatot

Érdemes feladatlapokat, színezőket keresni a google, pinterest segítségével, vagy foglalkoztató füzeteket vásárolni, de nem merülhet ki a játék ezekben. Lehet verseket, meséket olvasni évszakhoz, titeket érintő témákhoz keresgélni. Lelkesebbek egész héten foglalkozhatnak egy témával, különböző tevékenységeket illesztve hozzá. Szólhat a hét akár a sütésről is, megnézve az alapanyagokat, mi honnan jön, hogyan lesz, kísérletezve mi történik ha keverem, melegítem, hűtöm, lehet készíteni hozzá dominót, memóriát, kirakót, társasjátékot...stb.


4. Bátorítás szülőkből lett ovónéniknek / ovóbácsiknak

  • Nem baj, ha ma nem jutott a külön feladatokra időd!
  • Nem baj, ha nem úgy alakult, ahogy eltervezted! Fő a spontaneitás, rugalmasság, mindig a gyerek igényeihez alkalmazkodunk!
  • Fantasztikus vagy, hogy megpróbálod pótólni, tervezni „foglalkozásokat”!
  • Neki a te hangod a legszebb, merj énekelni!
  • A közös, szabad játék a legfontosabb, merj újra önfeledten játszani! 

Kép forrása: Daniela Dimitrova képe a Pixabay -en.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja