A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A Mikulás nem létezik! Becsapom, ha elhitetem Vele?

Tóth Nikolett - 2020-11-27
Az oviban valaki azt mondta Neki, hogy a Mikulás nem is létezik, de még a Jézuska sem. Mit tegyek? Mit mondjak, ha kiszúrja, hogy apa cipője van a Mikulás bácsin? Aggódjak, ha 9-10 évesen még mindig hisz benne? Mikor beszéljünk őszintén erről a témáról?
A Mikulás nem létezik! Becsapom, ha elhitetem Vele?

Csodák ott történnek, ahol hisznek bennük…

Mi is voltunk gyerekek. Izgatottan vártuk a Mikulás bácsit, kikészítettük a cipőnket, leskelődtünk az ablaknál és megpróbáltunk egész éjjel fent maradni, csak hogy találkozhassunk vele. Emlékszünk még milyen jó volt? A gyerekeknek szükségük van a csodákra, ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy ameddig csak lehet, hagyjuk meg a gyerekeket abban a hitben, hogy létezik a Mikulás.

A gyerekek feltétel nélkül bíznak a szüleikben. Ezért amit mi képviselünk ezekkel az ünnepekkel kapcsolatban, azokat ő maguk is átveszik.

 


Meddig egészséges hinni a Mikulásban?

Egy nemzetközi ,,Mikulás-felmérés” szerint a gyerekek általában 8 éves korukig hisznek a Mikulásban. A tanulmány szerint 4 évesek 85 százaléka, a 6 évesek 65 százaléka és a 8 évesek 13 százaléka hisz benne. Chris Boyle, az Exeteri Egyetem pszichológusa a világ minden tájáról faggatta az embereket. A kutatás szerint a válaszadók 34 százaléka mondta azt, hogy bárcsak még mindig hihetne a Mikulásban, 50 százalékuk azonban örül, hogy már nem hisz benne.

9-10 éves korban általában már nem hisznek a gyerekek a Mikulásban, csak szeretnék fenntartani a képet, amit a szülők felépítettek. Ha gyerekkorban jól éreztük magunkat ezekben a mintákban, akkor szülőként is ezt visszük majd tovább.


Baj, ha rájön, hogy nem létezik a Mikulás?

Ha észreveszi, hogy apa cipője van a Mikulás bácsin, vagy felismeri egy rokona hangját, akkor már nehéz abban a hitben ringatni, hogy létezik a Mikulás. Idővel magától fog rájönni, de onnantól kezdve hogy tudja, hogy már nem létezik, még évek telhetnek el addig, amíg szeretne hinni benne, ezért nem firtatja a valóságot. Idővel elfogadja majd, hogy mi tesszük az ajándékot a csizmájába, ekkor már nem kell füllentenünk, de a hagyományokat továbbra is őrizhetjük.


Mi lesz, ha egy kortársától tudja meg, hogy nincs Mikulás?

Ha valaki, mondjuk, az óvodás társa azt mondja neki, hogy nem létezik a Mikulás, kérdezzünk vissza, hogy ő mit gondol erről, és ennek megfelelően válaszoljunk. Ha azt látjuk a gyereken, hogy megnyugvást jelent számára hinni a csodákban, akkor tartsuk még fent nála ezt a képet. Előbb-utóbb úgyis rá fog jönni. Nagyobb testvérek szeretik nem felfedni a titkot. Sokszor abban a hitben hagyják a kistestvért, hogy létezik a Mikulás.


Mikulással kapcsolatos tévhitek


1. Trauma éri, ha egy kortársa elárulja, hogy nincs Mikulás

A gyerek addig hisz a Mikulásban, ameddig hinni szeretne benne, ameddig szüksége van a csodákra. Ha plázában vagy az utcán Mikulást vagy karácsonyfát lát, akkor sem esik kétségbe. Ha megkérdezi, hogy miért van több Mikulás, felelhetjük azt, hogy az nem az igazi Mikulás.

2. Becsapjuk, ha elhitetjük vele, hogy létezik a Mikulás

Nem fogja csalódásként megélni, ha rájön, hogy nem létezik a Mikulás. Ráadásul nem nekünk kell megmondanunk, magától fog rájönni, amikor már nem él mesebeli, fantáziavilágban.

3. Iskoláskorban már nem hisznek a gyerekek a Mikulásban

Egy felmérés szerint általában 8 éves korukig hisznek a gyerekek a Mikulásban, de innentől is még évekig tarthat, amíg nem beszélnek a valóságról, mert szeretnének még hinni benne.

 

Képek forrása: 

Pixabay fotója a Pexels oldaláról
Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról
Cottonbro fotója a Pexels oldaláról
Olya Kobruseva fotója a Pexels oldaláról

 

 

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja