A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vekerdy Tamás: Minél tovább hisz a gyerek a Mikulásban, annál jobb, de a virgácsot és a csokit felejtsük el!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-12-02
"Fegyelmezésre sose használjuk a Mikulás ünnepet!" - mondja a pszichológus, majd hozzáteszi, így vagy úgy, de idővel rájön majd a gyerek az igazságra. Fontos azonban az, hogy mi hogyan reagálunk a kérdéseire. A gyerekeknek szükségük van a csodákra, ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy ameddig csak lehet, hagyjuk meg őket abban a hitben, hogy létezik a Mikulás.
Vekerdy Tamás: Minél tovább hisz a gyerek a Mikulásban, annál jobb, de a virgácsot és a csokit felejtsük el!

Hogyan beszéljünk a gyerekeknek a Mikulásról?

Egy ideig felesleges őket felvilágosítani

Előbb vagy utóbb eljön az a pillanat, amikor a gyerek nekünk szegez egy kérdést. Például, hogy miért volt apa cipője a Mikulás bácsin, aki meglátogatott minket. Vagy hogy szerintünk létezik-e, mert valaki az oviban azt mondta, hogy nem. Vagy hogy hogy tud bejönni a Jézuska, ha zárva van az ajtó és az ablakok is. Vekerdy Tamás szerint a gyerekek nem gondolkodnak a részleteken, ezért ettől kár tartanunk.

”Hadd jöjjön a Mikulás, mindenki tegye ki a cipőjét az ablakba! A gyerekek okosak, általában mégsem kérdeznek rá, hogy a Mikulás hogyan tudta betenni a cipőkbe az ajándékokat, amikor csukva volt az ablak.”

Kérdezni azonban kérdeznek. Hiszen hallanak ezt-azt. Nekünk szülőknek pedig az a dolgunk, hogy okosan válaszoljunk. Mert idővel magától fog rájönni az igazságra, de onnantól kezdve, hogy tudja, hogy nem létezik Mikulás, még évek telhetnek el addig, amíg szeretne hinni benne, ezért nem firtatja a valóságot.

”Még ha azt is hallják az óvodában, hogy a Mikulás nem létezik, otthon mégis megkérdik, hova tegyék a cipőjüket, hogy a Mikulás biztosan megtalálja. Vagyis nem akarják tudni egy ideig, hogy nincs Mikulás, és amíg ez így van, addig teljesen szükségtelen őket erről ,,felvilágosítanunk” mondja a pszichológus.


A virgácsot és a csokit felejtsük el!

Vekerdy Tamás szerint fontos továbbá az is, hogy a Mikulás-ünnepet ne használjuk fegyelmezésre. Vagyis ne hangoztassuk a gyerek előtt, hogy aki jó, az csokit kap, aki rossz, az virgácsot, és ne is éljünk ezekkel az ajándékozási módszerekkel.

Mikulás babávalcottonbro fotója a Pexels oldaláról


A hagyományokat még felnőttként is őrizhetjük

A gyerek idővel elfogadja majd, hogy mi tesszük az ajándékot a csizmájába, ekkor már nem kell füllentenünk, de a szakértő szerint ez nem azt jelenti, hogy már nem őrizhetjük tovább a hagyományokat.

A pszichológus korábban így nyilatkozott:

”Az én gyerekeim már a húszas-harmincas éveikben járnak, mégis minden évben eljönnek húsvét hétfőn, és boldogan keresik, hogy mit hozott nekik a nyúl, most már az unokákkal együtt. A feleségem gondosan eldugdossa az ajándékokat, hogy élvezetes legyen megkeresni őket – éppen ezért mindig van két-három csokoládé, amit a gyerekeink nem találnak meg, sőt, ő is elfelejti, hova rejtette ezeket, és szorongunk, hogy majd jönnek rájuk a hangyák.”


Úristen, kész a bejgli? – Ne tegyük tönkre ilyenekkel az ünnep hangulatát!

Végezetül pedig egy kis kitekintő: a szakértő arra figyelmeztet, hogy az ünnepek alatt ne vesszünk el a részletekben, ugyanis ezzel az egész ünnep hangulatát tönkretehetjük.

”Ezeket a tébolyokat, hogy úristen, kész van-e a majonézes krumpli, jó, ha elkerüljük. Nincs kész – hát aztán? Kész van-e a bejgli? Egy nagy túrót van kész, majd kész lesz karácsony második-harmadik napjára, vagy azután, amikor épp ráérünk foglalkozni vele.”


Mikulással kapcsolatos tévhitek


1. Trauma éri, ha egy kortársa elárulja, hogy nincs Mikulás

A gyerek addig hisz a Mikulásban, ameddig hinni szeretne benne, ameddig szüksége van a csodákra. Ha plázában vagy az utcán Mikulást vagy karácsonyfát lát, akkor sem esik kétségbe. Ha megkérdezi, hogy miért van több Mikulás, felelhetjük azt, hogy az nem az igazi Mikulás.

2. Becsapjuk, ha elhitetjük vele, hogy létezik a Mikulás

Nem fogja csalódásként megélni, ha rájön, hogy nem létezik a Mikulás. Ráadásul nem nekünk kell megmondanunk, magától fog rájönni, amikor már nem él mesebeli, fantáziavilágban.

3. Iskoláskorban már nem hisznek a gyerekek a Mikulásban

Egy felmérés szerint általában 8 éves korukig hisznek a gyerekek a Mikulásban, de innentől is még évekig tarthat, amíg nem beszélnek a valóságról, mert szeretnének még hinni benne.

mikulásKép: Depositphotos.com

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja