A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Más gyerek örül, ha egy kisautót kap karácsonyra!" - Vekerdy Tamás szerint ezért nem becsülik meg a gyerekek a játékaikat

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-11-29
Te meg hány játékot kaptál? Mégsem tudod megbecsülni, mindent csak szétdobálsz és nem is játszol velük rendesen! Tudod egyáltalán, hogy mennyibe került? Hogy mennyit kellett dolgoznom érte? Úgy látom, téged ez egyáltalán nem érdekel! - Sajnos sok szülő éli át ezt az érzést nap mint nap. Mégis hol a hiba?
"Más gyerek örül, ha egy kisautót kap karácsonyra!" - Vekerdy Tamás szerint ezért nem becsülik meg a gyerekek a játékaikat

Miért nem tudják értékelni a gyerekek a játékaikat?

A túl sok játék

Sokan beleesünk abba a hibába, hogy játékokkal halmozzuk el a gyerekünket. A nagyszülők kényeztetik az unokát, minden találkozáskor adnak valami ajándékot. De a szülőket sem kell félteni, alkalomtól függetlenül is beleteszünk mindenfélét a kosárba. Vekerdy Tamás szerint ezzel pont a játék örömétől fosztjuk meg a gyerekünket.

”A tökéletes technikai játékok elárasztották a világot… Kis túlzással: ez a játék a játszás csődje. A gyerek szerepe csak ennyi: felhúzza a szerkezetet. Első pillanatban elbűvöli őt a mozgás, de hamar rá is un. Hiszen a mozdulat – a játék mozdulata – mindig ugyanaz, gépi, gépies – nem úgy, mint amikor saját maga alkotja, s játszás közben képzeletben és valóságban folyton újraformálja, átformálja a játékát.”

A pszichológus szerint azok a legjobb játékok, amelyek a felnőttek mindennapi használati tárgyai, csak kicsiben, például kis konyha, főzőkészlet, kisasztal, kisszék, kisseprű, kisvödör, stb. - ezek a kis apróságok sokkal többet érnek, mint pár nagyobb játék.

”Hiába vásárolunk mindig újat, másfélét, csak "idegessé" tesszük a játékok tömkelege közt kielégítetlenül maradt gyereket.”

autókcongerdesign képe a Pixabay-en


Sajnos gyakori az is, hogy bűntudatból veszünk a gyereknek valamit. Mert nem tudunk vele elég közös időt tölteni. A játékok azonban az érzelmeket nem tudják pótolni.

”Tárgyakkal halmozza el, a tökéletesen csilingelő vödörtől a zenélő biliig, mert mindent meg szeretne adni neki, csak éppen fogalma sincs, hogy mit és hogyan kellene. Vagyis érzelmi inkompetenciájából adódóan önti a cuccokat a gyerekre, az meg érzelmi kielégítetlenségből fakadóan követeli azokat. Ezért valójában nem a tárgyak felhalmozása jár negatív következményekkel – a csilingelő vödör és a nyolcadik matchbox önmagában még nem rongál. Az rongál, ami mögötte van, nevezetesen hogy a szülő nem tud adekvát módon, vagyis játékban és mesében – mondókában, dögönyözésben, csiklandozásban – személyes érzelmet kommunikálni. Ha van dögönyözés, mondókázás, lovagoltatás, testi-lelki ölelés, akkor akár a csilingelő vödör is jöhet, és nem fog ártani. Ha helyette jön, az káros.”


Nem értik, hogy minek mennyi az értéke


Tudod te, hogy mennyibe került ez a teherautó? És most nézd meg, kitörted a kerekét, mert levágtad a földre! - játszódik le a jelenet otthon újra és újra.

Teljesen természetes, hogy a gyerek nem gondol bele és valójában nem is tudja, hogy nekünk mennyit kellett dolgoznunk ahhoz, hogy meg tudjuk venni az új legókészletet vagy a távirányítós autót. Ha valami mással akar játszani, akkor egyszerűen csak otthagyja a játékokat a földön, és a végén egy egész játéktenger hever majd a szobájában. Persze ha rászólunk vagy segítünk neki, akkor hamar rend lesz. Érdemes egy-egy ilyen rendrakás közben mesélni a dolgok értékéről.


Fontos a szülői minta – én mennyire becsülöm meg a saját tárgyaimat?

Ha a gyerek azt látja, hogy anya

  • folyton szanaszét hagyja a ruháit,
  • szekrényéből már kifolyik minden,
  • újra és újra elcsábul az üzletben és megveszi a huszadik ugyanolyan cipőt is,

akkor miért várjuk el a gyerektől, hogy jobban megbecsülje a játékait?

ruhát próbálMikhail Nilov fotója a Pexels oldaláról


Fontos, hogy a szülő ebben is, mint minden másban az életben jó példát mutasson. Mert természetes, hogy víz folyik a csapból, de ha csőtörés van, vagy egyszerűen csak elzárják a vizet a házban karbantartás miatt, akkor jövünk rá, hogy mekkora érték a csapvíz. Tanuljunk meg hálásnak lenni mindenért, amink van, fejezzük ki örömünket nyíltan a gyerekünk előtt is, hogy ő is megtanulhassa: meg kell becsülni mindent, amink van és vigyáznunk kell rá nagyon.

Olvasd el ezt is: Ez a kacatok kora: miért unják meg hamar a gyerekek a játékokat?

Indexkép: Markus Spiske fotója a Pexels oldaláról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja