A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szent Miklóst idén nem engedik be a házakba

Bajdó Bettina - 2020-11-27
Ahogy a szakemberek mondják, a túl sok kapcsolat veszélyes lehet egy járványban, viszont a túl kevés öröm is megbetegítheti az embert. Számos kérdés merült fel az idei ünnepekkel kapcsolatban, többek között az, hogy idén vajon a koronavírus a Mikulást vissza tudja-e tartani attól, hogy ajándékot vigyen a gyerekeknek!
Szent Miklóst idén nem engedik be a házakba

A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. De vajon a mostani járványidőszakban milyen szabályok vonatkoznak a Nagyszakállúra? Az már biztos, hogy a legtöbb európai országban a kéményen át nem érkezhet az otthonokba és a bevásárlóközpontokban sem találkozhatunk vele.

A világ számos táján dolgoznak azon, hogy a gyermekek öröme idén se vesszen el. A Connecticut államban lévő Bridgeportban például egészen különlegesen oldották meg a problémát. A Mikulást egy plexifal választja el a gyerekektől, és azon keresztül, ököllel tudja jelezni, hogy meghallotta a kívánságaikat. Londonban pedig, a Mikulás iskolában már gyakorolnak a télapók, hogy hogyan beszéljenek online a gyerekekkel. A Nagyszakállúaknak képesnek kell lenniük személyessé tenni a videóhívásokat, hogy megdicsérhessék azokat a gyerekeket, akik egész évben jók voltak és megfeddjék azokat, akik rosszalkodtak is. Hasonló ötlettel állt elő a St. Georgen am Längsee-i (Ausztria) Mikulás csoport, digitalizálják a népszerű püspököt: dicsérő és figyelmeztető szavait előzetes értesítést követően, december 5-én rögzített videó üzenetben küldik el a feliratkozóknak.

Ausztriában december 6-ig a tavaszihoz hasonló korlátozások léptek életbe: szinte bezártak mindent, s általános kijárási korlátozás lépett életbe. Itt, ha nem hoznak addig más rendeletet, a Mikulás csak a szabadban, a kertben vagy éppen a ház előtt bukkanhat fel. Felhívják azonban arra a figyelmet, hogy a gyerekek semmiképp ne szorítsanak kezet vele, tartsák meg a 1,5 méteres távolságot, így az ajándékot sem vehetik át tőle. Alternatívaként azt ajánlják, hogy a kis csomagokat előre készítsék be a szülők a ház elé vagy az ablakba, hogy az ajándékozás ne maradjon el. A Mikulás pedig érintkezés nélkül elmehet a házak mellett, s integethet a gyerekeknek.

De vajon Magyarországon, hogy érkezik idén a Mikulás? Egyelőre nem tudni, hol találkozhatnak vele a gyerekek, de az biztos, ha fel is bukkan valahol, akkor nem árt a járványügyi szabályokat betartani.

 

Fotó: Free-Photos képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja