A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

4 hasznos tanács, ha a gyermeked fél a Mikulástól

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-12-02
Közeleg december hatodika, amikor minden gyermekhez ellátogat a Mikulás. A szerencsésebbek személyesen is találkozhatnak vele az óvodákban, iskolákban. De mi a helyzet akkor, ha egy kisgyermek egyáltalán nem akar személyesen találkozni a Mikulással?
4 hasznos tanács, ha a gyermeked fél a Mikulástól

Lehet, hogy a gyermek izgatottan készült egész novemberben. Számolta vissza a napokat, várta, hogy mikor jön el végre a december eleje. Elképzelte, hogy hova teszi a csizmácskáit, és lehet, hogy egy kicsit aggódott amiatt, hogy talál-e benne virgácsot is. Aztán amikor eljön a nap és szemtől szembe találkoznak, akkor a döbbeneten kívül mást nem látsz az arcán. Nem mer megmozdulni, nem mer odamenni, nem mer beszélgetni, de az is előfordulhat, hogy sikítva rohan hozzád.

A kisgyermekeknél ezek a reakciók teljesen elfogadottak 6 éves korig. Nem tudni, hogy kinél hogy csapódik le a sok mese, a sok történet, illetve az, hogy belegondol, hogy a Mikulás minden pillanatban figyeli őt. Amíg csak a fejében él a kép, addig talán megbirkózik fele, de mikor ott áll vele szemben, akkor lehet, hogy elszégyelli magát.

Mit tehetsz szülőként, ha a gyermeked fél a Mikulástól?

 

1. Első alkalommal csak távolról figyeljétek!

Amikor a kicsi életében először találkozik élőben a Mikulással, akkor érdemes eleinte távolabbról nézelődni. Figyeld a gyermekedet, hogy reagál. Ha kíváncsi, ha érdeklődő, akkor nyugodtan menjetek közelebb. De ha azt érzed rajta, hogy nem szeretne, akkor ne erőltesd. Ilyenkor ajánld fel neki, hogy integessetek, dobjatok puszit vagy köszönjetek oda neki, ha elhalad mellettetek. Kérdezd meg tőle, hogy szeretne-e közelebb menni. Kérdezd meg, hogy veled együtt, a te öledben ülve szeretne-e beszélni vele. Bárhogy dönt is, fogadd el és abban az évben úgy legyen. Talán majd a következő évben bátrabb lesz.

2. A Mikulás legyen pozitív személyiség!

Figyelj arra, hogy csak olyan történeteket mesélj neki, amelyben a Mikulást pozitív személyiségként, jóságosként, igazságosként festik le. Sajnos sokan alkalmazzák nevelőszándékkal az ijesztgetést. Figyelj oda, hogy ne rémisztgesd a gyermeket a Mikulással. Ne mondogasd neki, hogy ha ezt vagy azt nem csinál meg, akkor a Mikulás nem hoz neki ajándékot. Ugyanez a helyzet a krampuszokkal kapcsolatban is. A virgács és az, hogy elvisz a nagyszakállú, ha rossz vagy, csupa olyan érzés ültet el a gyermekben, ami azt eredményezi, hogy félni fog. Olvassatok, beszélgessetek inkább arról, hogy hogyan segített az első Mikulás a szegény kislánynak és családjának, és hogyan igyekszik minden évben mosolyt csalni a gyermekek arcára. Ha mégis összekötnéd a december hatodikát a fegyelmezéssel, akkor inkább úgy közelítsd meg, hogy vajon mit szólna a Mikulás, ha látná, amit a gyermek csinál.

3. Írjatok levelet a Mikulásnak!

A közös készülődés része lehet, ha írtok egy szépen kidíszített levelet a Mikulásnak. Már egész pici korban el lehet kezdeni ezt a kedves szokást. Eleinte rajzoljátok körbe a kis kezét, rajzoljatok szívecskéket vagy bármi mást, amit a gyermek szeretne. Ha már nagyobb, akkor ő maga is készíthet rajzot. Figyelj oda, hogy mindig a gyermek jócselekedeteivel kezdjétek a levelet. Engedd meg neki, hogy összeszedje azokat a dolgokat, amikre büszke és mindenképpen el szeretné mesélni a Mikulásnak. Jegyezd le ezeket a történeteket, de még jobb, ha lerajzoljátok. Így a gyermekben is jó érzéseket kelt majd, hiszen el tudja mesélni személyesen, hogy milyen jó is volt évközben. Ennek köszönhetően pedig csökkenhet benne a szorongás érzése.

Természetesen, ha vannak külön kívánságok az ajándékok tekintetében, akkor azok is szerepelhetnek a levélben.

4. Ne szidd le egyből, ha nem megfelelően viselkedik a Mikulással!

Előfordul, hogy a gyermekek udvariatlanok a Mikuláshoz. Ilyenkor nem az a legjobb megoldás, ha nyilvánosan leszidod és utasítod arra, hogy kérjen bocsánatot.

Ne kényszerítsd!

Ilyen módon általában akkor reagálnak a gyerekek, ha bizonytalanok, nem érzik magukat biztonságban, félnek vagy nem tudják a helyzetet megfelelően kezelni. Idegen számukra ez a környezet. A legjobb, ha ilyenkor hátrébb léptek, nem erőlteted a beszélgetést, és megpróbálod elterelni a gyermek figyelmét. Tiszteld a döntését, mert ha ennek ellenére is muszáj beleülnie az ölébe, muszáj beszélgetnie vele, akkor nagyon rossz élményekkel várja majd a következő évi ünnepséget.

Kép forrása: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja