SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

4 hasznos tanács, ha a gyermeked fél a Mikulástól

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-12-02
Közeleg december hatodika, amikor minden gyermekhez ellátogat a Mikulás. A szerencsésebbek személyesen is találkozhatnak vele az óvodákban, iskolákban. De mi a helyzet akkor, ha egy kisgyermek egyáltalán nem akar személyesen találkozni a Mikulással?
4 hasznos tanács, ha a gyermeked fél a Mikulástól

Lehet, hogy a gyermek izgatottan készült egész novemberben. Számolta vissza a napokat, várta, hogy mikor jön el végre a december eleje. Elképzelte, hogy hova teszi a csizmácskáit, és lehet, hogy egy kicsit aggódott amiatt, hogy talál-e benne virgácsot is. Aztán amikor eljön a nap és szemtől szembe találkoznak, akkor a döbbeneten kívül mást nem látsz az arcán. Nem mer megmozdulni, nem mer odamenni, nem mer beszélgetni, de az is előfordulhat, hogy sikítva rohan hozzád.

A kisgyermekeknél ezek a reakciók teljesen elfogadottak 6 éves korig. Nem tudni, hogy kinél hogy csapódik le a sok mese, a sok történet, illetve az, hogy belegondol, hogy a Mikulás minden pillanatban figyeli őt. Amíg csak a fejében él a kép, addig talán megbirkózik fele, de mikor ott áll vele szemben, akkor lehet, hogy elszégyelli magát.

Mit tehetsz szülőként, ha a gyermeked fél a Mikulástól?

 

1. Első alkalommal csak távolról figyeljétek!

Amikor a kicsi életében először találkozik élőben a Mikulással, akkor érdemes eleinte távolabbról nézelődni. Figyeld a gyermekedet, hogy reagál. Ha kíváncsi, ha érdeklődő, akkor nyugodtan menjetek közelebb. De ha azt érzed rajta, hogy nem szeretne, akkor ne erőltesd. Ilyenkor ajánld fel neki, hogy integessetek, dobjatok puszit vagy köszönjetek oda neki, ha elhalad mellettetek. Kérdezd meg tőle, hogy szeretne-e közelebb menni. Kérdezd meg, hogy veled együtt, a te öledben ülve szeretne-e beszélni vele. Bárhogy dönt is, fogadd el és abban az évben úgy legyen. Talán majd a következő évben bátrabb lesz.

2. A Mikulás legyen pozitív személyiség!

Figyelj arra, hogy csak olyan történeteket mesélj neki, amelyben a Mikulást pozitív személyiségként, jóságosként, igazságosként festik le. Sajnos sokan alkalmazzák nevelőszándékkal az ijesztgetést. Figyelj oda, hogy ne rémisztgesd a gyermeket a Mikulással. Ne mondogasd neki, hogy ha ezt vagy azt nem csinál meg, akkor a Mikulás nem hoz neki ajándékot. Ugyanez a helyzet a krampuszokkal kapcsolatban is. A virgács és az, hogy elvisz a nagyszakállú, ha rossz vagy, csupa olyan érzés ültet el a gyermekben, ami azt eredményezi, hogy félni fog. Olvassatok, beszélgessetek inkább arról, hogy hogyan segített az első Mikulás a szegény kislánynak és családjának, és hogyan igyekszik minden évben mosolyt csalni a gyermekek arcára. Ha mégis összekötnéd a december hatodikát a fegyelmezéssel, akkor inkább úgy közelítsd meg, hogy vajon mit szólna a Mikulás, ha látná, amit a gyermek csinál.

3. Írjatok levelet a Mikulásnak!

A közös készülődés része lehet, ha írtok egy szépen kidíszített levelet a Mikulásnak. Már egész pici korban el lehet kezdeni ezt a kedves szokást. Eleinte rajzoljátok körbe a kis kezét, rajzoljatok szívecskéket vagy bármi mást, amit a gyermek szeretne. Ha már nagyobb, akkor ő maga is készíthet rajzot. Figyelj oda, hogy mindig a gyermek jócselekedeteivel kezdjétek a levelet. Engedd meg neki, hogy összeszedje azokat a dolgokat, amikre büszke és mindenképpen el szeretné mesélni a Mikulásnak. Jegyezd le ezeket a történeteket, de még jobb, ha lerajzoljátok. Így a gyermekben is jó érzéseket kelt majd, hiszen el tudja mesélni személyesen, hogy milyen jó is volt évközben. Ennek köszönhetően pedig csökkenhet benne a szorongás érzése.

Természetesen, ha vannak külön kívánságok az ajándékok tekintetében, akkor azok is szerepelhetnek a levélben.

4. Ne szidd le egyből, ha nem megfelelően viselkedik a Mikulással!

Előfordul, hogy a gyermekek udvariatlanok a Mikuláshoz. Ilyenkor nem az a legjobb megoldás, ha nyilvánosan leszidod és utasítod arra, hogy kérjen bocsánatot.

Ne kényszerítsd!

Ilyen módon általában akkor reagálnak a gyerekek, ha bizonytalanok, nem érzik magukat biztonságban, félnek vagy nem tudják a helyzetet megfelelően kezelni. Idegen számukra ez a környezet. A legjobb, ha ilyenkor hátrébb léptek, nem erőlteted a beszélgetést, és megpróbálod elterelni a gyermek figyelmét. Tiszteld a döntését, mert ha ennek ellenére is muszáj beleülnie az ölébe, muszáj beszélgetnie vele, akkor nagyon rossz élményekkel várja majd a következő évi ünnepséget.

Kép forrása: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja