A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A KÖRNYEZETTUDATOS ÉS EGÉSZSÉGES MIKULÁS CSOMAG

Gárdián Nikolett [cikkei] - 2020-12-02
Már csak néhányat kell aludni, és jön a Mikulás. Sok szülőben felmerül a kérdés ilyenkor, hogyan lehetne egészségesebbé és környezettudatosabbá tenni a Télapó zsákjából előbújó ajándékcsomagokat. A jó hír az, hogy a hulladékmentességre való törekvés sokszor az ezzel járó kiadásokat is lecsökkenti. Íme, néhány ötlet a műanyag- és adalékanyag-mentes Mikulás-zsákhoz!
A KÖRNYEZETTUDATOS ÉS EGÉSZSÉGES MIKULÁS CSOMAG

Zsák, zsák, teli zsák


Kezdjük is mindjárt a csomagolással, hiszen a boltok polcain rikító mikulásos celofánzacskók helyett számos, a gyerek számára is sokkal érdekesebb megoldás létezik. Először is bármilyen, ünnephez illő anyagból varrhatunk magunknak sajátot, ami később újra felhasználható. Ehhez elég egy zsebkendőnyi méretű, akár ruhából vagy régi terítőből kivágott textilanyag, amit utána minden évben variálni lehet. A papír hópelyhek, tavalyi karácsonyi díszek, a fiókban lapuló, diribdarab szalagok jó szolgálatot tehetnek ilyenkor.

Kis utánajárással talán könnyebb megoldás a zsákokat valamelyik kézműves piacon vagy valami zero waste oldalról online megvenni. Ez a kiadás sokszorosan megtérül, hiszen nemcsak a Föld és a textilzsákot varró kézműves lesz hálás, hanem a gyerek is. Műanyag tucat-celofán helyett igazi Mikulás-zsákot kap!


Piros alma, aranyág

Bizony, milyen jó szolgálatot tesz ebben a járványokkal teli időszakban a piros alma, a narancs, az aszalt gyümölcs, a dió, a magvak és minden más, ami a gyerek egészségéhez hozzájárul: a multivitaminos rágótabletta, egy vicces formájú kézműves szappan vagy egy karácsonyi mintás szájmaszk.


Kisült-e már a kalácsom

Persze tehetünk mi a Mikulás-zsákba akármit, a legnagyobb érdeklődés úgyis a benne lévő édességek iránt lesz. Ezeket környezettudatosan, mi is elkészíthetjük. Ha például rászánjuk magunkat karácsonyi kekszek sütésére, garantáltan megtelik még az unokatestvérek zsákja is, vagy pedig egész advent idején előránthatjuk a mézeskalácsoktól illatozó sütis dobozt, ha váratlan vendégek érkeznek.

Szuper finom kézműves csokoládék is rendelkezésünkre állnak. Ezeket általában karácsonyi vásárokon, idén többnyire csomagolásmentes boltokban vagy online találjuk. Ha már rendelünk, gondolkodjunk előre: válogassunk a csomagba felnőtteknek ajándékba adható karácsonyi finomságokat is.


Az abszolút zero waste: élmény a gyereknek

Manapság a legdrágább dolog a világon az idő, és ezt a gyerekek is ösztönösen tudják. Minden szülő ismeri azt a hálás és boldog tekintetet, amit egy kirándulás vagy a közös élmények váltanak ki belőlük. Ez az öröm is belecsempészhető a zsákba, ha például valami közös tevékenységre szóló kupont találnak benne, amit később beválthatnak. Lehet ez palacsintasütés, pattogatott kukoricás házimozi, korcsolyázás, vagy bármi, amit gyermekünk szeret. 

Tény, hogy az utánajárás és a plusz idő némi erőfeszítéssel jár. De így biztosan környezettudatos, egészséges, egyedi és nagyon örömteli Mikulásunk lehet.

 

Kép: Couleur képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja