SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Több mint 1000 halálos beteget vigasztalt már meg utolsó óráiban „Doktor Peyo”, a terápiás ló

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-03-20
Számtalan olyan történet látott napvilágot már, melyben kutyák és macskák terápiás állatként több kórházban is szolgálatot teljesítenek. Arról azonban még nem nagyon hallottunk, hogy egy ló jelentette volna a vigaszt az emberek utolsó óráiban, pedig "Doktor Peyo" már rengeteg rákos beteg segítségére sietett, hogy könnyebbé tegye számukra az utolsó napokat.
Több mint 1000 halálos beteget vigasztalt már meg utolsó óráiban „Doktor Peyo”, a terápiás ló

Versenylóból terápiás állat

Peyót a gazdája kezdetben lovasversenyekre járatta. A ló rendszeresen jól teljesített, ám minden verseny után kiválasztott magának egy-egy embert, akihez odament, és mellettük állt, támogatta őket. A ló tulajdonosának eleinte fel sem tűnt ez, azt hitte, hogy a mén egy barátságos állat, ám idővel rájött, hogy Peyónak bizony különleges képessége van: felismeri a halálos betegségben szenvedőket, és az ő életüket próbálja azzal könnyebbé tenni, hogy melléjük „szegődik”.
 


 

Eleinte nehezen fogadta a gazda, de végül beletörődött a lova sorsába

Bouchakour, Peyo eleinte nem fogadta el könnyen, hogy a lova nem versenyez már többet.

„Nem viseltem jól, hogy véget vetett a sikeres sportolói karrierjének, eltartott egy darabig, amíg elfogadtam. Ha Peyo érzékeli, hogy valaki beteg, már nem én irányítok. Amikor úgy dönt, hogy valakin segít, akkor én már nem tudom visszatartani, ez zsigeri érzés számára, mennie kell, és ragaszkodik ahhoz a bizonyos személyhez, akit kiválasztott” – mondta a tulajdonos.

Ennek hatására döntött úgy Bouchakour, hogy kihasználja a ló különleges képességét, és önkéntes alapon segít azoknak, akik az utolsó napjaikat töltik a kórház kijelölt osztályán. Peyo 2016 óta dolgozik a Les Sabots du Coeur nevű terápiás csoporttal a franciaországi Calaisban. Gazdájával minden nap meglátogatják a rákos betegeket, akik szeretettel fogadják az állatot.
 

 

Megkönnyíti az elmúlást

A „Doktor Peyonak” becézett lovat minden nap 2 órán keresztül készíti fel gazdája a betegekkel való találkozásra, hiszen a kórházban szigorú feltételeknek kell megfelelniük a tisztaságot illetően.

Ezután elindulnak az osztályon, majd a ló a patájával megkopogtatja egy-egy szoba ajtaját, jelezvén, hogy neki most itt van dolga. Mindenki szereti és várja a terápiás állatot, annak ellenére, hogy tudják, ha megjelenik náluk, akkor pár órán vagy napon belül véget ér az életük.

„Doktor Peyo” megkönnyíti számukra az elmúlást, csökkenti a fájdalmukat, így békében készülhetnek a halálra. A 15 éves ló több mint 1000 embernek segített már, és legalább még ennyi embernek szeretnék megkönnyíteni az utolsó napjait a gazdájával.
 


 

Indexkép: Eberhard Grossgasteiger képe a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja