SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lehet-e valaki anya 11 évesen?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-07-06
Az utóbbi időben egyre idősebbek a nők, amikor az első gyermeküket vállalják. 40-50 éve még teljesen normális volt, ha valaki 16-18 évesen szült, hiszen együtt éltek a generációk, segítették egymást a munkában és a gyermeknevelésben. Manapság már inkább 25-28 éves korukban kezdenek családapalításba a fiatalok, ám mint mindig, mostanában sem ritka egy-egy kiugró eset.
Lehet-e valaki anya 11 évesen?

Manapság korábban lépnek a gyerekek a pubertás korba

Nemrég történt egy kirívó eset Nagy-Britanniában, ahol egy 11 éves gyerek adott életet élete első babájának. 10 évesen már teherbe esett, ám a 30. hétig azt sem tudta, hogy várandós. Az anyuka és az újszülött is jól vannak, ám a családot sokként érte a váratlan jövevény, ami teljesen érthető.

Dr. Carol Cooper számára is meglepő volt, hogy valaki ilyen fiatalon lett anyuka, a praxisa során nem találkozott még olyan gyerekkel, aki 11 évesen már szülővé vált. „Ez azért következhetett be, mert manapság a gyermekek előbb lépnek a pubertás korba. Ezek a fiatalok átlagban nagyobb súllyal rendelkeznek, mint a társaik, a testsúly pedig erősen befolyásolja a szervezet hormontermelését” – mondta a szakember.

Az eset rengeteg kérdést vet fel

Természetesen a rendőséget és a családsegítő központot is bevonták az ügybe, hiszen számtalan kérdés merült fel a gyermek terhességével kapcsolatban. Ki az apa? Hogy lehet, hogy a 30. hétig nem tudott semmit a család? Nem vették észre az iskolában sem, hogy valami nincs rendben a kislánnyal? Hogyan lesz képes felnevelni egy kisgyermek egy babát?

Biológiailag semmi akadálya annak, hogy valaki ilyen fiatalon anya legyen, ám ahhoz, hogy egy újszülöttet el tudjon látni valaki, vagy segítség, vagy érett gondolkodás, jövedelem, és biztos megélhetés szükséges, ami a mai világban 18 év alatt nem túl reális.

RODNAE Productions / Pexels

Kiszámolták a teherbeesés ideális időpontját

2015-ben egy holland kutatás rámutatott arra, hogy hány évesen érdemes belevágni a babaprojektbe, ha 1, 2, vagy 3 gyermeket szeretnénk, illetve ha esetleg igénybe kellene vennünk különböző reprodukciós eljárásokat (pl.: inszemináció, lombik program). A kutatók egy számítógépes szoftver és 10,000 gyermekre vágyó ember segítségével alkották meg a tökéletes életkorokat, amik természetesen nem kőbevésett időpontok.

Ha valaki 2 gyermeket szeretne inszemináció és lombik program nélkül, már 27 évesen érdemes próbálkoznia, viszont ha csak egy gyermek van tervben, ráérnek addig, amíg a pár női tagja 31 éves nem lesz. Ha a leendő szülőknek nem sikerül természetes úton a baba, akkor 1 gyermek esetén az anya 35 éves koráig várhatnak, 2 gyermeknél 31, azonban, ha minimum 3 gyereket szeretnének, akkor érdemes már a nő 28. születésnapja előtt belevágniuk.

Dr. Melissa Goist, az Ohio Állami Egyetem Wexner orvosi központjának szülészeti és nőgyógyászati ​​klinikai adjunktusa megjegyezte, hogy bár a kutatók pontos információkat használtak fel a becslések készítéséhez, nehéz ezeket az eredményeket a való világban alkalmazni. „Nem mondhatom a 27 éves páciensemnek, hogy vagy elkezd férjet keresni, vagy nem lesz soha anya, mert ez így nem igaz. Túlságosan sok tényező játszik szerepet a teherbeesésnél, ami idővel változhat” – mondta. A kutatás további részletei itt olvashatóak.

A világ legfiatalabb édesanyája

A 11 éves lány esetére visszatérve, akármilyen meglepő, de nem ő a világtörténelem legfiatalabban szült édesanyája. Egy 1939-ben dokumentált eset szerint egy perui kislány már 5 évesen életet adott első gyermekének, ami mai ésszel talán fel sem fogható. A brit kislány hazájában lett csúcstartó, a 12 éves Tressa Middleton-t előzte meg, aki 2006-ban lett anyuka. Ez azt is bizonyítja, hogy a természet érdekes dolgokra képes, valakit már egészen korán komoly kihívások elé állít, másnak pedig akár 40-50 éves koráig is várnia kell, hogy karjában tarthassa első kisbabáját.

A fenti esetekből kiderül, milyen fontos a szexuális felvilágosítás. A mai 10-12 éves kamaszok már gyakran kipróbálják a szexet rendkívül fiatalon, így elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek a különböző védekezési módokkal.

Indexkép: Cottonbro / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja