A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Opticnet Szemléletjavító Szalon

Családinet - 2008-04-22
Villámalkotások a fogyatékosság jobb optikájáért
Április 15-én Szemléletjavító Szalont nyitott Budapesten a magyar optikusokat tömörítő Opticnet. A néhány órás akció keretében a Kézenfogva Alapítvány 100 értelmi és halmozottan fogyatékos pártfogoltja festett képeket az egyesüléstől adományként kapott szemüvegében.
Opticnet Szemléletjavító Szalon

 A megmozdulással arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy jobban elfogadjuk a fogyatékkal élő embereket és a megváltozott munkaképességű társainkat.    

A fogyatékos embereket még ma is nehezen fogadja be a társadalom. Téves elképzeléseink vannak a képességeikről. Sok egészséges embernek az is problémát jelent, hogy nem tudja: mit tehet azért, hogy a rászorulók ne elszigetelten éljenek. A magyar optikusokat tömörítő Opticnet jótékonysági akciójával nekik szeretne példát mutatni: saját erejéhez mérten bárki tehet a fogyatékosok elfogadásáért.

Az egyesülés országszerte közel 10 millió forint értékben adományozott szemüveget a rászorulóknak. Az 500 szemüvegkeretet és a szemüveg elkészítéséhez szükséges vizsgálatokat az Opticnet tagok az ország különböző pontjain, az általuk kiválasztott szervezetnek ajánlották fel, melyek között nyugdíjas otthonok, kisegítő intézmények egyaránt megtalálhatóak. Az 1000 szemüveglencse a Hoya Lens Hungary Zrt. adománya.

A látást javító adománnyal egy időben az Opticnet felhívást intézett a magyar lakossághoz: tanulják meg másképp látni a fogyatékkal élő embereket. Ennek érdekében rekordkísérletbe illő művészeti eseményt szerveztek Szemléletjavító Szalon címmel. Az eseményen vehette át a Kézenfogva Alapítvány 100 értelmi és halmozottan fogyatékos fiatal pártfogoltja az új szemüvegét. A fiatalok az adományként kapott szemüvegben villámalkotásokat készítenek. A képeiken keresztül szeretnék megértetni a nem fogyatékos emberekkel, hogy ők is alkotni, a szépet meglátni képes emberek. Az alkotásokból kiállítást nyílik május 1-én Budapesten az ’56-osok terén (a volt Felvonulási tér) a Kézenfogva Alapítvány Fogadd el, fogadj el  kampányának nyitó rendezvényén „Ha az én szemüvegemmel látnál...” címmel.                                                                                    

„Félelmeink és előítéleteink miatt szigetelődnek el sérült embertársaink. A fogyatékos emberek sokszor halmozottan hátrányos helyzetűek, többüknek látási problémáik is vannak, mely még inkább nehezíti társadalmi integrációjukat. A felismerést tett követte: országos jótékonysági akciót hirdettünk, és életre hívtuk a Szemléletjavító Szalont. Az adományozott szervezetek visszajelzéséből ítélve, már nem voltunk eredménytelenek” – mondta Bácskai László az Opticnet Hungary Egyesülés vezetője. Kalmár Judit a Kézenfogva Alapítvány program koordinátora hozzáfűzte, hogy „alapítványunk az értelmi fogyatékos és az egészséges emberek párbeszédét szeretné elősegíteni. Ezért örömmel fogadtuk az Opticnet kezdeményezését, hiszen akciójuk által egy lépést megint tehetünk a tudatlanság, a nemtörődömség, az előítéletek és a félelem által kialakult társadalmi tényezők megváltoztatásához, a sérült embertársaink elfogadásáért. ”

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja