SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megszűnt az egyik legnépszerűbb támogatás a dolgozni vágyó anyák körében

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-08-29
Magyarország viszonylag sok támogatást biztosít a nőknek, ha úgy döntenek, szülővé válnak. Igen ám, de ha vissza szeretnének menni dolgozni, akkor már sokkal nehezebb a dolguk, hiszen valahogy meg kell oldaniuk a gyermek elhelyezését. Legtöbben már 1-2 éves korban beadják valamilyen intézménybe, választhatnak állami vagy magán bölcsődékből. Utóbbi erősen megcsapolhatja a családi kasszát, ráadásul már támogatást sem lehet igényelni, ha nincs elegendő férőhely állami szinten.
Megszűnt az egyik legnépszerűbb támogatás a dolgozni vágyó anyák körében

Milyen támogatással segített eddig az állam?

2019. július 31-én nyílt egy olyan pályázat, amelynek keretein belül 40 ezer forintnyi támogatást kaphattak havonta azok a szülők, akiknek a gyermekét nem vették fel állami bölcsődébe.

A feltételek közé tartozott még, hogy az anyuka visszaálljon dolgozni, de a legtöbb állami bölcsődébe szükséges munkáltatói igazolás, valamint több magán bölcsődében is kérik, így ez várható volt. Korábbi cikkünkben kifejtettük, mennyit emelkedett 2017 óta a bölcsődei férőhelyek száma. Ennek ellenére vannak olyan települések, ahol nincs elegendő férőhely, és akár egyéves várólisták is kialakulhatnak. A hivatalos adatok szerint minden gyermeknek lenne helye valamilyen intézményben, ám ezek a statisztikák sajnos nem a valóságot mutatják.

Ezért volt nagy segítség ez a támogatás a szülőknek, ugyanis egy havi magánbölcsőde minimum 30-40 ezer forinttól kezdődik (ellátás nélkül), határ pedig a csillagos ég. Többször meghosszabbították a pályázat lejáratának dátumát, azonban a Magyar Államkincstár már csak 2023. március 31-ig fogadta a bölcsődei támogatási kérelmeket, és ezeket 2023. június 30-ig fizették ki. Jelenleg nincs arról információnk, hogy újra fog-e indulni ez a jellegű támogatás, vagy kiváltják-e valamivel. Sajnos mivel itt a szeptember, sok szülő jelentős plusz kiadással kezdi meg ezt a nevelési évet.
 

Milyen támogatásokat lehet igénybe venni egy bölcsődéskorú gyermek esetén?

Amíg élt a havi 40 ezer forintos támogatás a szülők számára, addig volt 2767 kistelepülés és 13 fővárosi kerület, ahol biztosan járt ez a kis kiegészítés a szülőknek, hiszen itt túltelítettek voltak a bölcsődék. Most, hogy ezt megszűntették, az önkormányzatok lehetnek azok, akik segíteni tudnak a családoknak. Léteznek olyan intézmények, ahol elfogadják az egészségpénztári megtakarítást, de ezek inkább már magánóvodák, így a bölcsődéskorú gyermekek szülei ismét hoppon maradnak.

Vannak olyan kerületek, például Józsefváros, ahol 60 ezer forintnyi támogatást ítélnek meg azon családok számára, akiknél az 1 főre jutó jövedelem nem éri el a 100 ezer forintot. Érdemes tehát mindenkinek felkeresnie a saját városában/kerületében az önkormányzatot, hogy megtudjuk, az adott területen hozzá tudnak-e járulni valamilyen módon a bölcsődei nevelés megkezdéséhez.

Ha az édesanya nem megy vissza a gyermek 2 éves kora előtt dolgozni, akkor 3 éves korig kapja a GYES-t, ami 28.500 forint 2008 óta, valamint a családi pótlékot, ami egy gyermek esetén 12.200 forint. Ha ezt összeadjuk, láthatjuk, hogy egy édesanya, aki nem tud visszamenni dolgozni, 40.700 forinttal tud hozzájárulni a családi kasszához, ami valljuk be, nem túl sok.

Bár a megszületett gyermekek után jár többfajta támogatás, érdemes lenne azzal is foglalkozni, hogy a dolgozni akaró anyukákat visszaintegráljuk a munka világába úgy, hogy tudjanak foglalkozni az esetlegesen megbetegedő gyermekükkel, és mellette építhessék a karrierjüket is 4-6 órában. Erre lenne jó megoldás a több bölcsődei férőhely, valamint az olyan támogatások, amit épp most szüntetett meg a kormány.

Indexkép: Alexander Dummer képe az Unsplash.com oldalról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja