SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan segítsük idős rokonainkat pandémia idején?

Családinet [cikkei] - 2021-04-21
Nagyon nehéz időszak van mögöttünk, és úgy tűnik, hogy az elkövetkező időszakban sem lélegezhetünk fel még teljesen. Az elmúlt évben sok dolog miatt aggódhattunk, kiemelten szüleink, nagyszüleink épségéért. Sok mindent tudunk már arról, hogyan segíthetünk nekik, hogy átvészeljék a még előttünk álló hónapokat, sok dologra azonban nem is gondolunk.
Hogyan segítsük idős rokonainkat pandémia idején?

Bene Kata, aki több éves tapasztalattal rendelkezik az idősgondozásban, elárult néhány olyan tippet, amellyel hajlott korú szeretteinknek valóban segíteni tudunk.

 

1. Tiszta udvar, rendes ház

Tavaszi nagytakarítás? Az átlagember számára nem okoz problémát az ablakpucolás, az udvar rendben tartása. Azonban egy idősebb ember számára ez akár megoldhatatlan problémának is tűnhet. Pedig ők is szeretnék, ha tiszta, szép környezetben élnének. Egy-egy ilyen feladat megoldásával hatalmas szolgálatot tehetünk számunkra.

 

2. Idős hölgy, nem vénasszony!

Idős rokonaink is szeretnek csinosak lenni, örülnek, ha rendben van a frizurájuk, sőt a maszk alatt is szívesen kirúzsozzák a szájukat. Most azonban nem tudnak fodrászhoz menni. Néhány hajcsavaróval, egy kis hajfestékkel komolyan hozzájárulhatunk ahhoz, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben.

 

3. Gyógyszer, házhoz

2020 márciusától egyszerűsödtek az eRecept kiváltásának feltételei, a gyógyszertárban felírási igazolás vagy írásos meghatalmazás nélkül is kiadhatják a gyógyszereket, a felhő alapú szolgáltatásnak hála, még recept sem kell hozzá. Sajnos, szinte minden idős ember kénytelen rendszeresen gyógyszert szedni, így hatalmas segítség lehet, ha havi adagjukat leszállítjuk neki.

 

4. Lelki támasz

A sok fizikai segítség mellett az egyik legfontosabb a lelki támasz nyújtása, hogy idősebb embertársaink is érezzék, ők is részei a társadalomnak, nem felejtettük el őket. Egy-egy telefonbeszélgetés akár a világot is jelentheti egy egyedülálló nyugdíjas számára.

Segítség idős rokonnak

 

5. Segítség a segítségnek

Ez mind szép és jó, de sokan, teljesen jogosan, a vírus miatt nem mernek, vagy nem tudnak találkozni idős szeretteikkel, esetleg egyszerűen a távolságnak következtében erre egyszerűen nincs módjuk. Azonban Bene Kata és a Vedox Care csapata segítséget nyújt ebben a helyzetben, hitvallásuk szerint „gondozóik lesznek családtagja őrangyalai a nehéz időkben", ráadásul abban is tudnak segíteni, hogy orvosi vizsgálatokat, laborvizsgálatokat, vagy akár covid-tesztet szerveznek partnerük segítségével. Ne szégyelljünk segítséget kérni az idősgondozásban sem.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja