SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csak téli lustaság?

Családinet [cikkei] - 2006-01-03
A lakosság zöme keveset mozog, ezt hallhatjuk szinte nap, mint nap. Az aggasztó az, hogy sajnos mindez a gyerekekre is jellemző, egész évben keveset sportolnak, télen, pedig szinte semmit. Nemcsak a sok édesség evésnek, nassolásnak, kevés gyümölcs fogyasztásának köszönhető az, hogy egyre több a túlsúlyos gyerek.
Csak téli lustaság?

Kevés gyerek számolhat be a téli szünet után, a sporttal és mozgással kapcsolatos élményeiről. Ez elsősorban nem pénz, hanem szokás illetve szoktatás kérdése. Nem ritka az, hogy egy-egy gyerek a szünet legjavát a szobájában kuksolva TV, video és DVD nézéssel, számítógépes játékok társaságában tölti.

A gyerekek többsége otthon azt látja, hogy maguk a szülők sem mozognak. Sokan, még ha az egészségi állapotuk engedi is, még a második emeletre is a lépcső helyett inkább lifttel mennek. Ha lehetőség nyílik rá, még a két-háromsaroknyi távolságot is inkább autóval vagy valamilyen tömegközlekedési eszközzel teszik meg, nehogy gyalogolniuk kelljen. Ezekre a szokásokra a felnőtteknek nemcsak a saját, hanem a gyerekük érdekében is érdemes odafigyelniük még akár télen is.

Télen különösen ódzkodnak az emberek kimenni az utcára. A legtöbben a meleg szobából nézegetik a téli tájat. Főleg az ünnepek után hajlamos mindenki ellustulni. A nagy nassolások után még nehezebben kezdenek el mozogni. Sok gyereknek némi túlzással a maradék szaloncukor leszedésével ki is merül a napi mozgása.

Nemcsak a síparadicsomokban lehet téli sportot űzni, vagy egyáltalán mozogni! Ha van hó, akkor akár az egész család kimehet a friss levegőre hóembert építeni. Azok, akiknek nincsen kertjük, ilyenkor többnyire ingatják a fejüket, hogy nekik erre nincsen lehetőségük. Pedig akár a parkban is lehet hóembert építeni vagy érdemes egy kirándulást tenni a város mellé, ahol még tisztább a levegő és több hó van. A gyerekek nagyon élvezik a hóemberépítést, hóvárépítést és persze a szánkózást is. Kiszaladgálják magukat, élvezik a jó levegőt és a kintlétet is. A hógolyózás is nagyon népszerű a gyerekek körében, amihez igazán nem kell messzire menni. Érdemes néha télen is sétálni egyet, persze jól felöltözve.

Akinek lehetősége van rá, nagyon jó akár csak egy-egy nap síelni és korcsolyázni is. A korcsolyázásra persze azoknak könnyebben és jobban van lehetősége, ahol a közelben műjégpálya vagy erre alkalmas tó van.

Sok ingyenes sporttal, mozgással kapcsolatos iskolai szakkörbe év közben is lehetőség van bekapcsolódni. Ha a szülők úgy látják, hogy keveset mozog a gyerek, érdemes ennek utána érdeklődni. Persze nemcsak az iskolában van lehetőség mozgásra. Ma már elég sokféle sportolási lehetőség van, ki kell választani azt, amelyikhez a gyereknek a leginkább kedve van. Nem szabad a gyerekre erőltetni egy olyan sportot vagy programot, amihez egyáltalán nem érez kedvet. Ebben az esetben az erőltetés hatására a gyerek csak dacosabb lesz és félő, hogy egyáltalán nem fog vonzódni egyik sporthoz sem.

Azoknak a családoknak, akiknek lehetősége van rá, érdemes legalább alkalmanként ellátogatni az uszodába is. Remek családi program lehet. Vannak akik, ha lehetőség nyílik rá még a gyerekkel is eljárnak futni.

A tél folyamán is vannak különféle hétvégi gyerek vagy családi programok, táncházak. A táncházak azért is jók, mert nemcsak megmozgatják a gyerekeket (is), hanem még a ritmusérzéküket is fejlesztik. Bővülhetnek az ismereteik egy másik kultúráról vagy akár a saját hagyományainkról.

Az sem rossz ötlet, ha esténként legalább negyedórányit tornázik egy kicsit a család. Nem jelent sok időt, és nem jelent költséget sem. Ha valaki ennyi mozgásra sem szánja rá magát, akkor az már biztos, hogy ebben az esetben ez már több, mint téli lustaság.

www.nevelesitanacsok.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja