A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Orvosságok fűben, fában lll.

Dr. Kohán József - 2006-01-10
Házi praktikák, amit különböző panaszainkra jól használhatunk!
Orvosságok fűben, fában lll.

Mustár                                                                                                                                                      

A kén és az A-vitamin együttesen jó hatással vannak a bőrre, hajra és a körömre. Ez annak köszönhető, hogy minden sejtben megtalálható a kén, az A-vitamin pedig szükséges a bőr, haj és az egészséges köröm fönntartásához. Különösen a bőr hálálja meg az ilyen jellegű figyelmességet. Ha ellátjuk alkotó elemeivel, késleltetjük a ráncosodást, a bőr elöregedését.

   Paradicsom

Szintén A-vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül jól hat a bőrproblémák gyógyításában, és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan segít továbbá az ibolyántúli sugarak által okozott bőrkárosodások gyógyításában.

A paradicsom nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom pakolást teszünk, hasonlóan a krumpli pép pakoláshoz, megtisztítja a sebet, és az gyorsabban begyógyul.

 Spárga                                                                                                                                                         

A pattanásos bőr legtöbbször a serdülőkorhoz kötődik. Ha ehhez társul a rossz minőségű táplálék, amely sok cukrot, sok zsírt, és finomlisztet tartalmaz, a vér savassá válik, ami nemcsak a bőr minőségére és állapotára hat, hanem az egész szervezetre. A spárga lé rendkívül gazdag fémben, ami a vér lúgosítását szolgálja. A vértisztítás következtében a bőr is megtisztul.

A legértékesebbek a friss zöld hajtások. A megmosott növényt centrifugázzuk ki. Négy-öt hajtásból kapunk egy fél csészével. Mivel rendkívül magas a lúghatása, az ásványok és nyomelemek tartalma következtében, ajánlatos más zöldségféle lével keverni. Igyekezzünk azonban, olyan zöldségfélét választani, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a spárga. A kellemesen édeskés sárgarépa-lé jobban ízlene nyelvünk bolyhainak, de hatásosabb, ha uborkával, paradicsom-lével, zellerrel, vagy egyéb, kevés cukrot tartalmazó zöldség-lével keverjük.

Sütőtök

Az ásványanyagok rendkívül jó arányban fordulnak elő a tökben. A kálium elősegíti a vér tisztítását. A-vitamintartalma jó hatással van a pattanásos bőrre. Az allergia leküzdéséhez szintén szükséges a vér lúgosítása, mert csak ilyen módon tud érvényesülni a gyógyításában az A-vitamin.

Uborka                                                                                                                                                        

Az uborka lé külsőleg és belsőleg is használható. Ha belsőleg használjuk, kellemes üdítőhöz jutunk, különösen más zöldségfélével keverve. Vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Alapjában véve jellegtelen íze és illata következtében jól megfelel más zöldség lé dúsítására is. Ha belsőleg használjuk rendszeresen, egy idő után az egész megjelenésünk megváltozhat, fiatalosabbá válhat. Üdébb lesz bőrünk, csillogóbb a hajunk, kellemesebbé válhat egész megjelenésünk. Nem hiába használják a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek alapanyagának az uborkalét. Nemcsak szépítőszernek használjuk, de gyógyítani is lehet vele.

A rovarcsípés általában fájdalommal, duzzanattal, később pedig viszketéssel jár. Ha azonnal intézkedünk, különösen kisgyereknél, megelőzhetjük a sok kellemetlenséget. Az uborka lé, vagy uborka pép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhcsípésre is. Ugyancsak kellemetlen lehet a homoklégy csípés is, ami akkora lehet, mint egy bolha. A bőrbe juttatott méreg másnap, vagy harmadnap olyan erős viszketést okoz, hogy folyton vakarásra késztet. Ha időben bekenjük uborka lével, vagy péppel, sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat.

Ha sérült, gyulladt, vörös a bőr, legjobb, ha borogatást teszünk rá turmixgéppel pépesített uborkából egy-két órára. Ha a napégette bőrre uborkát helyezünk, nem hólyagosodik fel a helye.

 Vöröshagyma

Külsőleg használjuk gyógyszerként a vöröshagymát elsősegélyként égési sebekre. Ha megtörtént a baj, a lehető legrövidebb idő alatt centrifugázzunk ki néhány vöröshagymát. A kapott lében áztassunk be egy puha ruhát, vagy gézt, és helyezzük borogatásnak az égett felületre. Ha időben tesszük, a seb nem hólyagosodik fel, és nem maradnak égési hegek.

Zeller                                                                                                                                                   

A túlzott érzékenység egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj munkájának hanyatlását jelzi. Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s több zöldségfélét fogyasztunk, a bőrkiütések hamar eltűnnek. Valamivel makacsabb a pikkelysömör, de egyik legjobb ellenszere, a zeller-lé kúra.

A zeller lé magában nagyon erős a májnak, ezért minden esetben vagy vízzel felhígítva, vagy sárgarépa lével, esetleg más lével fogyasszuk. Mindig főétkezések között fogyasszuk! Állapotos kismamáknak csökkentett mennyiségű ajánlatos, tekintettel az erős vízhajtó tulajdonságára.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja