A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezért ne adj a szájába cumit, ha a hidegben sétálsz vele! - A védőnő tanácsai a téli levegőztetéshez

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-02-03
Ha cumival a szájában viszed ki sétálni a babát, a kifolyó nyála akár fagyást is okozhat. A védőnő szerint azzal sem teszünk jót, ha az arca elé sálat vagy takarót teszünk, mert fulladást okozhat, és mert a csecsemő lehelete átnedvesíti, és ettől megfázhat. De nemcsak ezekre érdemes odafigyelni. Hány fokig lehet kivinni a babát és mennyi időre? Hogyan védjük az arcát a hidegtől? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témában.
Ezért ne adj a szájába cumit, ha a hidegben sétálsz vele! - A védőnő tanácsai a téli levegőztetéshez

Sétára fel!

A szabadban való sétának sok előnye van. A Családinetnek nyilatkozó védőnő szerint nemcsak a baba testi fejlődésére hat pozitívan, hanem az érzelmi állapotára és az értelmi fejlődésére is jó hatással van.

Ráadásul a szabad levegőn tartózkodás:

  • mélyebb, kiadósabb légzésre késztet,
  • fokozódik a légcsere,
  • javul a keringés,
  • élénkebbé válnak az anyagcsere-folyamatok
  • és javítja az étvágyat is.

A védőnő azt is elmondta, hogy a séták alkalmával javul a baba szervezetének hőszabályozása, a gyermekek edzettebbé válnak, az edzett gyermekek pedig jobban tudnak alkalmazkodni az időjárás változásaihoz. És ami a legfontosabb: ezek a gyermekek könnyebben birkóznak meg a betegségekkel.

 

Így szoktasd hozzá a levegőzéshez
 

A védőnő azt ajánlja, hogy 4 hetes korában vigyük ki először sétálni a csecsemőt.

Az újszülött szobáját viszont, mint mondja, lehet és érdemes is szellőztetni, mégpedig úgy, hogy addig átvisszük őt egy másik szobába, és az ablak becsukását követően várunk, amíg újra visszamelegszik a szoba a megfelelő hőmérsékletre.

”Figyeljük az időjárás jelentést is, akkor semmiképpen se szellőztessünk, ha szmog jelzés van érvényben.” – teszi hozzá a szakember.

A védőnő azt javasolja, hogy előszőr úgy szoktassuk hozzá az újszülöttet a hideg levegőhöz, hogy adjunk rá meleg sapkát, takarjuk be könnyű, de meleg takaróval, majd nyissuk ki az ablakot pár percre, és naponta emeljük az időt. Vigyázzunk arra is, hogy a baba ne legyen huzatban, és hogy ne közvetlenül az ablak alá vigyük őt!
 

Hány fokig lehet kivinni a babát és mennyi időt tartózkodhatunk vele kint?
 

A védőnő azt javasolja, hogy – 5 °C alatt ne vigyük hosszabb időre a szabad levegőre a babánkat és legfeljebb fél órát töltsünk el vele jó levegőjű területen.

A védőnő hozzáteszi, hogy nagy hidegben érdemes csak az erkélyre, teraszra, szélvédett kert részbe kivinni a csecsemőt 5-6 percre, ne ekkor tervezzünk be fél, vagy akár egy órás sétát.

Kinti altatás: nemcsak a babát, a babakocsit is fel kell rá készíteni!

A szabadban való alvás nyugodt, mély, kiadós alvást tesz lehetővé, ami segíti az idegrendszer regenerálódását.

A védőnő szerint éppen ezért szélvédett teraszon, szélcsendes időben lehet a szabadban altatni a csecsemőt, de csak rövidebb ideig. Arra is felhívja a figyelmet, hogy közben rendszeresen figyeljük, hogy a kisbabánk nem melegszik-e be nagyon, vagy nem hűl-e le.

”Nem ajánlott azonban a szabadban való altatás, ha eső, erős havazás, orkánszerű szél, sűrű köd vagy rendkívüli hideg van.” - Teszi hozzá a szakember, majd azzal folytatja, hogy a babakocsit is fel kell készíteni a téli sétára. ”Az újszülött alá a babakocsiba javaslunk betenni egy takarót, hogy megfelelően szigetelt legyen.”

 

Így védd a bőrét a hidegtől: tiltólistán a cumi, és az arc előtti sál, takaró, textilpelenka

 

A védőnő tanácsai:

Sose használjunk felnőtteknek készült kozmetikai terméket a csecsemőknél, és figyeljünk, hogy a télen használt arckém ne hidratáló legyen, mert annak nagy a víztartalma.  A csecsemő arca, szája elé sose tegyünk sálat, és ne húzzuk fel a takarót se! Egyrészt fulladást okozhat, másrészt a csecsemő lehelete átnedvesíti, és ettől megfázhat. A cumi használata sem ajánlott, mivel a kifolyó nyál akár fagyást is okozhat.

Nagy hidegben figyeljünk a csecsemő orrára, az ujjakra, az ajkakra és a fülekre, mert ezek a testrészek száradnak ki, fáznak át a leghamarabb.
 

Mindig vedd figyelembe az időjárást!
 

A sétára a legjobb télen is a szélcsendes, napos idő, bár ez nem túl gyakran van. A védőnő szerint nem jelent gondot, ha a séta alatt havazik, ilyenkor egyszerűen csak húzzuk fel a babkocsi védő felét. Nagy esőben, ködben viszont, mint mondja, inkább a szobában levegőztessük a csecsemőt.

”Ha szélben mindenképp ki kell menni a hidegbe, akkor az esővédő használatát javasoljuk, ugyanis remekül lefogja a szelet.” – teszi hozzá a szakember.

Képek forrása: 

Josh Willink, és Helena Lopes fotói a Pexels oldaláról

Olvasd el ezt a cikkünket is a babák levegőztetésével kapcsolatban!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja