SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyereknek télen is a lehető legtöbbet kellene kint lennie

Családinet [cikkei] - 2019-01-14
Hagyjuk gyerekeinket télen is a friss levegőn játszani!
A gyereknek télen is a lehető legtöbbet kellene kint lennie

T
A téli hideg nem az ellenségünk. Sőt! Egy egész előny sorakozik a mellett, hogy télvíz idején is engedjük a gyerekeket minél több időt a szabadban tölteni.

„Nem számít, milyen évszak van éppen, ha egy gyerek nem beteg, akkor délutánokat tölthet a szabad levegőn, mert ezzel fejlődik, úgy fizikailag, mint mentálisan” – mondja Monica Castagnetti, a Trieszt-i Egészségügyi Központ pszichológusa.

Emellett a nyitott környezet jelentősen csökkenti a betegségek terjedésének lehetőségét. A fűtött környezetben és a zárt térben, mint például az óvodákban és az iskolákban a vírusok és a baktériumok gyorsabban szaporodnak, s ez növeli a fertőzések kockázatát. A szabadban csökken a fertőzések veszélye, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a hideg, téli évszakban az óvodás és az iskolás gyerekek minél több időt töltsenek a szabadban. Ezen kívül a természetes napfény, elősegíti a D-vitamin felszívódását a szervezetben, ami nagyon fontos. Igaz, hogy a téli napfény sokkal gyengébb a nyárinál, de még egy kevés D-vitamin is jobb, mint a semmi.

A park ideális hely a szabadtéri játékhoz. Azok a gyermekek, akik szabadidejüket ilyen helyen töltik, egyrészt többet mozognak, másrészt kevesebb időt töltenek a televízió előtt. Ráadásul a szabadtéri játékok elengedhetetlenek a szervezet fejlődéséhez.

A szabadtéri játékok során igyekezzünk kényelmes ruházatot adni a gyerekekre több rétegben, így a külső hőmérséklettől függően levetkőzhetnek, ha melegük lenne. Ha fennáll annak a veszélye, hogy esetleg a hó hatására nedves lesz a ruha, a megoldás a vízálló ruházat.

Mindezek hiányában hogyan is szokhatja meg a gyermek szervezete az éghajlathoz való alkalmazkodást, ha nem kerülhet közvetlen kapcsolatba a hideggel, a széllel és a vízzel?

Természetesen csak az ésszerűség határain belül engedjük a hideg levegőn tartózkodni gyermekünket, ha átfázott, fázik, ha átázott a ruhája, vigyük haza átöltözni, és mindenképp vegyen egy jó meleg fürdőt.

Forrás: Filantropikum
Kép: Pezibear / Pixabay

Olvasd el, milyen téli játék ötleteink vannak a hideg időkre!

Téli móka: 10 nagyszerű ötlet a havas gyermekjátékokhoz

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja