A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A hideg levegő nem betegít meg: ezért kellene a gyerekeknek télen is minél többet kint lenniük

Családinet [cikkei] - 2020-01-22
Bár az igazi tél egyelőre még mindig várat magára, de azért néha akad egy-két ragyogóan havas nap, amikor ki lehet vinni a gyereket a játszótérre. Csak azért, mert tél van és hideg, ne korlátozzuk a gyereket, nyugodtan vigyük ki a friss levegőre.
A hideg levegő nem betegít meg: ezért kellene a gyerekeknek télen is minél többet kint lenniük

A szabadban eltöltött idő számos pozitív hatással van mind a testre, mind pedig a lélekre. Egyáltalán nem meglepő, hogy a vidéki gyerekek egészségesebbek és ellenállóbbak, mint a városiak, hiszen ők több időt töltenek szabad (és tisztább) levegőn. Jobban fejlődik az immunrendszerük, és nem csak a különböző betegségekkel szemben ellenállóbbak, de esetükben az allergiás megbetegedések kialakulásának kockázata is sokkal alacsonyabb.

A szakértők szerint nem számít, hogy milyen évszak van, ha nem beteg a gyerek, akkor ne töltse a délutánjait bent a lakásban. Legalább 1-1,5 órát legyen szabad levegőn, játsszon, szaladgáljon.

“A szülők gyakran úgy gondolják, hogy amikor a hőmérséklet csökken, akkor nem szabad kiengedni a gyerekeket, viszont ez egyáltalán nem ajánlott, hiszen a friss levegő, és a természetes fény szükséges a gyerek testi, lelki fejlődéséhez” – mondta Monica Castagnetti, pszichológus a trieszti Egészségügyi Központ oktatója.

A meleg levegőjű környezetben és a zárt térben, például óvodákban és iskolákban a vírusok és baktériumok könnyebben terjednek, mint a hidegben, és a közösségben hamarabb terjednek egyik gyermekről a másikra. A napfény hatására D-vitamin keletkezik a szervezetben, mely elősegíti a kalcium felszívódását, és ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben.

A hideg levegő nem betegít meg, nyugodtan ki kell engedni télen is a gyereket a szabadba, legalább 1-2 órára. Öltözzön rétegesen, hogy ha túlságosan átmelegedett, le lehessen venni róla egy réteget, és ha zárt térbe megy, akkor a benti hőmérsékletnek megfelelő ruhát viseljen. Hóban, sárban adjunk rá vízálló ruhát.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: filantropikum.com
Kép: MNStudio / shutterstock

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja