SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan hat a közönséges megfázás a szemünkre?

Családinet [cikkei] - 2024-02-02
Legtöbbünk a náthát orrfolyással, tüsszögéssel és köhögéssel azonosítja. A megfázás vagy influenza azonban a felső légúti tünetek mellett szemészeti problémát is okozhat. A tünetek és kezelési lehetőségeinek ismerete sokat segíthet a probléma gyors felismerésében és megoldásában.
Hogyan hat a közönséges megfázás a szemünkre?

Folyik az orrunk, fáj a fejünk, elered a könnyünk, lüktet az arcüregünk, és annyira gyengének érezzük magunkat, hogy szinte ki sem bírunk kelni az ágyból. Ugye, hogy egy ártatlannak tűnő megfázás mennyire meg tud viselni bennünket? És amíg isszuk a forró teát, bekapkodjuk a köhögéscsillapítót vagy épp lámpázzuk az arcüregünket, a szemünket érintő tünetekről valahogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig ezeken is lehet enyhíteni.

Hogyan hat a megfázás a szemre?

„Amikor megfázunk, szervezetünkben a fehérvérsejtek olyan anyagokat termelnek, amelyek az orrnyálkahártya gyulladását és az orrüregben futó erek kitágulását okozzák. Emiatt dugul el és folyik az orrunk. Ugyanez a folyamat megy végbe a könnycsatornában, ami így beszűkül, és a könny – ami normál működés mellett a könnycsatornán keresztül folyik el az orr irányába – felhalmozódik a szemben és fokozott könnyezést eredményez. Ezért amikor influenzával és megfázással küzdünk, a szemünk is könnyezik, váladékot termel és diszkomfort érzetet okoz" – mondja Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemész orvosa. A doktornő segítségével összeszedtük, hogy hogyan hat a megfázás a szemünkre, és hogyan enyhíthetjük ezeket a kellemetlen állapotokat.

Rózsaszín szem

A megfázással és influenzával járó egyik leggyakoribb szembetegség a kötőhártya-gyulladás, ami bepirosodott szemfehérjét eredményez. A "rózsaszín szem" egy általános kifejezés a kötőhártya-gyulladás bármely formájára, amely lehet vírusos, bakteriális vagy allergia okozta. A megfázásnál maradva, ugyanaz a vírus, ami a náthát berobbantotta, kötőhártya-gyulladást is kiválthat. Ez akár mindkét szemet érintheti. A betegség nem csak könnyezéssel jár, idegentest érzést is tapasztalhatunk és a szemhéjak is megduzzadhatnak. A kötőhártya-gyulladás rendkívül fertőző, cseppfertőzéssel ugyanolyan könnyen terjeszthetjük, mint ahogyan mi is elkaptuk.

Égés és viszketés

Amikor megfázunk az egész testünk sebezhetővé válik. Megfázás esetén a szemünk égető, viszkető érzéssel jelezheti, hogy megviseli a fertőzés. Ezeket a tüneteket tulajdonképpen a szemszárazság okozhatja, melynek hatására erős késztetést érezhetünk a szemek dörzsölésére. Ezt érdemes elkerülni! A szemdörzsölés tovább fokozza a viszketést és megsérthetjük vele a szemgolyó felső hámrétegét, ami további fertőzést eredményezhet.

Fényérzékenység

A megfázás gyakori tünete a fejfájás, melynek egyik velejárója, hogy a szemünk érzékennyé válhat a fényre. Ilyenkor a digitális eszközök, például a telefon, a számítógép és a tévé előtt töltött idő csökkentésével is javíthatunk a komfortérzetünkön.

Hogyan enyhíthetjük a megfázás szemre gyakorolt tüneteit?

Bár a tünetek az első pár napban romolhatnak, a legtöbb esetben 5-7 nap alatt elmúlnak. Egyeseknél viszont akár két-három hétig is megmaradhatnak a szemet érintő kellemetlenségek. A probléma általában orvosi beavatkozás nélkül, magától gyógyul. Azonban számos hatékony kezelési lehetőség létezik, amelyek enyhíthetik a tüneteket és felgyorsíthatják a gyógyulási időt:

  • Pihentetés: A megfelelő pihenés és alvás lehetővé teszi a szervezet számára a regenerálódást, miközben erősíti az immunrendszert, hogy leküzdje a szemfertőzést.
  • Hideg borogatások: A felforralt, majd lehűtött hideg borogatás közvetlenül a szemen történő alkalmazása segíthet enyhíteni a bőrpírt, a duzzanatot és a viszketést. Gyógynövényes borogatás (pl. kamilla, körömvirág) azért nem javasolt, mert allergizálhat, és ez tovább ronthatja a tüneteket.
  • Műkönnyek: A vény nélkül kapható tartósítószer-mentes műkönnyek átmenetileg enyhítik a szárazságot és a kellemetlen érzést. Ezeket is lehet hűtőben tartani, hogy hűsítő hatásuk is legyen.
  • Szteroidos, antibiotikumos szemcseppek: A szteroidos szemcseppek segíthetnek az influenzát kísérő szemészeti gyulladás kezelésében. Ezt csak orvos írhatja fel és orvosi felügyelet mellett alkalmazható. A bakteriális fertőzés megelőzése érdekében a szemész antibiotikum tartalmú szemcseppes kezelést is előírhat.

 

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom, https://scitechdaily.com/
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja