SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Gyógyító teák megfázás ellen 1. rész

Családinet [cikkei] - 2011-02-21
A hétvégi napsütéses, reményteli időjárás a héten állítólag ismét télbe fordul, tehát a hideg évszakra jellemző betegségektől sem búcsúzhatunk el teljesen. Köhögés, nátha, hidegrázás - a természet minden kellemetlenségre kínál gyógyírt.
Gyógyító teák megfázás ellen 1. rész

A hideg napokon a jó egészségnek örvendőknek is jólesik egy csésze finom tea. Átforrósítja az ujjakat, majd kortyról-kortyra átjárja a szervezetet a melegség. Egyik italnak sincs ilyen kellemes és gyors hatása. Kíméletesen kúrálja a megfázás, az  influenza tüneteit, olyanokat, mint az orrfolyás, a makacs köhögés, a torokfájás, a hideg lábak és a lázas állapot. Már az ősember is ismerte bizonyos gyökerek, levelek, virágok hatását, és feltehetően főzetet is készített belőlük. Paracelzusz, a modern alternatív medicina megalapítója úgy tartotta, minden mező, rét, hegy, domb a természet határtalan patikája. Időközben a modern tudomány eszközeivel is kimutathatóvá vált, miért enyhíti az egyik növény a lázas, másik a gyulladásos, harmadik a köhögéses tüneteket.

Ezúttal háromféle teakeveréket mutatunk neked, amely olyan növényeket tartalmaz, amelyek vizes oldatban fejtik ki legjobban hatásukat. Rövidesen újabb főzetek leírásával szolgálunk.

1. Köhögés elleni teakeverék

Mit kell róla tudni?

  • Alapnövénye a kakukkfű, botanikai neve Thymus vulgaris.
  • Szervezetre gyakorolt hatása: görcsoldó és fertőtlenítő.
  • Enyhe éghajlatú hegyvidékeken, száraz és kopár ám napsütötte tájakon terem.
  • Északi változata is ismert, ez a Thymus serpyllum.
  • A kakukkfű a váladékoldó szaponin-vegyületek mellett éteri olajokat (Thymolt Carvacrolt) is tartalmaz. Az utóbbi két vegyület gátolja a baktériumok, vírusok, gombák szaporodását, oldja a görcsöket.

További érdekességek
A kakukkfű a bátorság, a testi erő és az erélyesség szimbóluma volt. Úgy tartották, ha valaki bőségesen fogyaszt ebből a növényből, birtokában lesz ezeknek a tulajdonságoknak. A középkori várúrnők ezt a növényt hímezték kedvesük övére, mielőtt azok csatába vonultak.  
Valóban megérdemli a neki tulajdonított védő szerepet. Fűszeres illata serkenti a test immunrendszerét. Csíraölő hatását is kimutatták. A légúti megbetegedések egyik leghatásosabb természetes ellenszere. Már Hippokratész is köhögés elleni növénynek nevezte.

Mire jó?
Amikor kakukkfűteát iszunk, az illóolajok főként a légutakba így a tüdőbe kerülnek.
Mélyről jövő hurutos köhögés, hörgőgyulladás, görcsös száraz köhögés és asztma esetén is alkalmazzák.

Így készül a köhögés elleni teakeverék:
50 g kakukkfű, (Thymi herba),
20 g ánizsmag (Anisi fructus)
15 g kankalingyökér (Primulae radix),
15 g édesgyökér (Liquiritiae radix).

  1. Alaposan összekeverjük az összetevőket, forrázás előtt még mozsárban kissé meg is törjük, így jobban kioldódnak a gyógyító vegyületek.
  2. Annyi vizet forraljunk fel, ahány csészével szeretnénk inni. 1 csésze kb. 2,5 dl.
  3. Csészénként egy púpozott teáskanál teát számolunk. Leforrázzuk annyi csésze forró vízzel, amennyit egy nap alatt meg kívánunk inni.
  4. 10 percig fedett edényben állni hagyjuk, majd leszűrjük. Reggel, délben, este fogyasztunk egy-egy csészével. Közvetlenül lefekvés előtt ne igyunk, mert élénkít.

Ami még segít a köhögésen
Köhögésre legjobb természetes „kanalas orvosság” a borostyánszirup. A csomagolás szerint adagoljuk.

2. Nátha elleni teakeverék

Mit kell róla tudni?

  • Alapnövénye a tavaszi kankalin (Primula veris), formája miatt kulcsvirágnak is nevezik.
  • Szervezetre gyakorolt hatása: enyhíti az orrnyálkahártya duzzanatát.

További érdekességek
A monda szerint varázsereje által képes ajtókat megnyitni. Mágikus erejű kincsekhez vezet, a paradicsom kapuja, sőt az emberi szív is feltárul hatására.
Tabernaemontanus egy patikus a 16. században így ír róla: „tisztítja a fejet, az agyat, idegeket”. Bizonyára jól ismerte az orrmelléküreggyulladás tüneteit: a tompa nyomást a fejben, az általános rossz közérzetet és azt a kellemetlen érzést, amikor eldugul az orr.

A kankalint magunk is termeszthetjük, a dísznövény-kereskedésben primula néven kapható, és mutatós dísze lehet kertünknek, erkélyládánknak. Ha csak a kehelyformájú virágot szedjük le, nem ártunk a növénynek. A virág is oldja az orrdugulást, izzasztó hatású, ízletesebb, mint a gyökér, ráadásul nem izgatja úgy a gyomor nyálkahártyáját.
 

Mire jó?
A kankalingyökér bőséges szaponin tartalma enyhíti az orrnyálkahártya duzzanatát, folyóssá teszi a sűrű váladékot.

Így készül a nátha elleni teakeverék:
25 g. kankalinvirág (Primulae flos),
25 g. kamillavirág (Matricariae flos),
25 g. bodzavirág (Sambuci flos),
20 g. kakukkfű (Thymi herba),
5 g. enciángyökér (Gentianae radix).

1 csészére 1 teáskanálnyi keveréket számítunk. A teát leforrázzuk, majd fedett edényben 10 percig áztatjuk. Naponta 3-4 csészével melegen fogyasztjuk.

Ami még segít a nátha ellen

  • Egy csésze jóféle saját készítésű házi tyúkhúsleves. Csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát, emellett gyulladásgátló hatású.
  • A letapadt orrváladékot fellazítja a kamillás inhalálás is.
  • Az orrlyukak átöblítése is hasznos a nátha kezelésére. Kaphatók a gyógyszertárakban fiziológiás sóoldatot tartalmazó spray-k is, de otthon is elkészíthetjük az oldatot: fél liter felforralt vízben elkeverünk egy teáskanál sót, és ezt szívjuk fel az orrunkon keresztül úgy, hogy befogjuk az egyik orrlyukat.

3. Hideglelés elleni teakeverék

Mit kell róla tudni?

  • Alapnövénye a rozmaring (Rosmarinus officinalis).
  • Szervezetre gyakorolt hatása: tetőtől talpig felmelegszünk tőle!

További érdekességek
A régi idők gyógyításban járatos embere így áradozott a rozmaringról: „A csontokat velejéig felmelegíti a lábakban, magabiztossá, erőteljessé teszi az embert, lassítja az öregedést – ha valaki minden nap megiszik egy csészével”. A rozmaringtő a meleg tájakat kedveli. Mediterrán vidékeken száraz, éghajlaton, köves talajon él a tengerpart közelében. Leveleit télen sem hullajtja le. Ovídiusz, a római költő „a tenger harmatához” hasonlítja. Nálunk a kertben is megél, lehetőleg cserépbe ültetve.Télire azonban be kell vinni a házba, hűvös helyen teleltessük át.

Mire jó?
A rozmaring kámfortartalmú illóolajokat tartalmaz, ezek serkentik a vérkeringést, fokozzák a pulzusszámot, erősítik a szívet, ezáltal a szervezet szívtől legtávolabbi pontjainak vérellátását is javítják. A hideg végtagokra igen jótékony hatást gyakorol, hiszen ez a tünet alacsony vérnyomásra utalhat. Az élénkítő, vérkeringést fokozó rozmaringtea fogyasztása nem ajánlatos magas vérnyomásúaknak, várandósoknak (altesti vérbőséget okoz). Nem tanácsos továbbá lefekvés előtt fogyasztani, mivel élénkít. A tea leforrázásakor a jótékony illóolajok egy része veszendőbe megy, ezért érdemes alkoholos oldatban (tinktúrában) vagy hígított olaj formájában bedörzsölést is alkalmazni a végtagokon.

Így készül a hideglelés elleni teakeverék:
1 ek. rozmaring (Rosmarini folium)
1 hüvely kardamom
kb. 1 cm-es fahéjdarab
2 szem szegfűszeg
1 szelet gyömbér (akkora mint egy százas).

  1. Mindezt frissen megtörjük egy mozsárban, leforrázzuk fél liter vízzel.
  2. 20 percig fedett edényben áztatjuk, majd leszűrjük a főzetet.
  3. Ezután hozzá adunk 30 csepp rozmaringtinktúrát, 1-2 evőkanál mézzel édesítjük. Jó melegen fogyasszuk!

Ami még segít a hidegrázás ellen
A hideg, átfázott testet jól átmelegíti még egy lábfürdő, melyet az alábbi módon készítünk el:

Mozsárban megtörünk rozmaringot, borókabogyót, gyömbért, ebből 4 evőkanálnyit leforrázunk 1 liter vízzel, majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután lábfürdőt készítünk belőle.


Fotó: Miyuri: Türkischer Schwarztee
 

Gyógyító teák megfázás ellen 2. rész.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja