SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy életen át élni

Családinet [cikkei] - 2011-02-18
Emlékeztek még Hevesi Tamás slágerére? "Ezt egy életen át kell játszani..."- így szólt a refrénje. Szívhang - Egy életen át elnevezéssel - és az előadóművész arcával - most felvilágosító kampányt indított a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT), amely a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésének jelentőségére és a rizikófaktorok karbantartására kívánja felhívni a lakosság figyelmét.
Egy életen át élni

Néhány szám elöljáróban:

  • Magyarországon rendkívül magas a szív- és érrendszeri betegségben elhalálozók száma: az összes okhoz viszonyítva mintegy 50 százalék. (A kór nem csak az időskorúak között tarol, hanem egyre lejjebb csúszik a korhatár.)
  • Hirtelen szívhalál, szívizom infarktus két és félszer gyakrabban fordul elő nálunk, mint más EU tagországokban.
  • 2,5 millió honfitársunk szenved magas vérnyomás betegségben, és mintegy egymillióra taksálják a cukorbetegek számát, de döbbenetes módon csak 600 ezer kezelteti a betegségét. Nálunk az átlagos várakozási idő, ha mentőt hívunk, 3-3,5 óra, míg a szomszédos Ausztriában hetven perc alatt megérkezik a segítség.
  • A lakosság fele túlsúllyal küzd, viszont az európai átlagnál többet dohányzunk és iszunk. Cserébe nem fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt, és nem mozgunk…Van tehát tennivaló bőven.

A finnek például felismerték, hogy társadalmi szinten van szükség életmentő beavatkozásra, ezért az össznépi összefogásnak köszönhetően – értjük ez alatt az egészséges életmódra történő átszoktatást –, jóval biztatóbb képet mutatnak a számaik. Volt azonban a kampányindító beszélgetés első megszólalójának, Merkely Béla professzornak jó híre is: köszönhetően annak a figyelemnek, amelyet az ellátás feljavítására fordítottak, valamint a modern gyógyszereknek, évente hétezerre tehető azok száma, akik megmenekültek a legrosszabbtól.

Álnok betegség

Így aposztrofálta Dr. Kiss Róbert, a MKT leendő elnöke, a kardiovaszkuláris betegséget, mert éveken át fejlődik ki a szervezetben anélkül, hogy bármilyen tünete lenne. Mindenki hallott már olyan esetről, amelyben valaki minden azonosítható előjel nélkül a szívéhez kapott, s már ott is volt a baj… Éppen ezért fontos a felvilágosítás és a megelőzés kérdése. Unásig ismétli minden létező médium, hogy mozogjunk rendszeresen, táplálkozzunk másképp, ne dohányozzunk, ne igyunk alkoholt, és ne kapjunk úton-útfélen dührohamot… Az elméleti alapokkal talán már nincs olyan ember Magyarországon, aki ne lenne tisztában. Ezt mutatják egy felmérés számai: a megkérdezettek 80 százaléka pontosan ismeri a veszélyeztető tényezőket, de a tényleges cselekvés elől elzárkóznak. Mert ugye az infarktus és az általa okozott halál mindig „mással” történik meg, s addig, amíg egy tragédia nem dörömböl az ajtónkon, nem veszünk tudomást arról, hogy saját életünkért, ezáltal a saját egészségünkért saját magunk vagyunk felelősek. Mire az ember orvoshoz kerül, addigra már ott a baj, de még ekkor is előfordul, hogy sokan kivonják magukat a rendszeres gyógyszeres kezelés alól, ha úgy érzik, már „jobban” vannak. Ez később végzetes lehet.


Finnországban annak idején leültek az élelmiszer-forgalmazókkal a szakemberek, és feltették azt az egyszerűnek tűnő kérdést: „ Miért akarjátok ti megölni a saját vevőiteket?”. Dániában két év börtönnel is sújtható az, aki transzzsírsavat adagol az általa kibocsátott élelmiszerbe.

A sztárok sem védtelenek.

Az egészséghez történő hozzáállás is egyfajta kultúra, és figyelmen kívül hagyása sokat mond el egy ország mentális és fizikai állapotáról. Talán ezért kértek fel a szervezők egy-egy közismert embert, hogy halassák hangjukat a közös ügy érdekében, hátha az ő üzenetük célba ér.

infarktus

Dömsödi Gábor, televíziós személyiség arról beszélt, hogy 49 éves kora óta bizony maréknyi gyógyszeren él, és ez volt az a pillanat, amikor szembesült azzal, hogy bár tökéletesen egészségesnek érezte magát, a valóság és a szívkatéterezés más eredményt mutatott. Azóta, ha eleinte nehezen is ment, beillesztette napirendjébe a napi félórás mozgást, és változtatott a táplálkozásán is.

Hevesi Tamás, a kampány arca és „nótafája” elmondta, hogy huszonéves kora óta I-es típusú cukorbeteg, s ebben a korban az akkori kezelési módszerekkel nagyon nehéz volt a dologgal megbirkóznia, de azóta sem dohányzik, áttért a vegetáriánus életmódra, és rendszeresen sportol. Elmondta, hogy amikor felkérték a csatlakozásra, elkezdte összeszámolni azon ismerőseinek számát, akiket infarktus miatt veszített el, és tíznél abbahagyta  a számolást…

Gallusz Nikolett a stresszről szólt, amelynek mindnyájan nap mint nap ki vagyunk téve, és arról, hogy az úgynevezett „könnyű műfaj”, amelyet ő is képvisel, nem is olyan könnyű… Elmondta, hogy bár felettéb egészségesen élő családból származik, 30 éves korában rá kellett jönnie, hogy a családból hozott jó szokásokhoz még neki is hozzá kell tennie valamit, azóta jógázik, pilates órákra jár, és odafigyel saját szervezete jelzéseire, amit javasol mindenkinek.

Kautzky Armand elmesélte, hogy ő már kétgyerekes családapa, tehát nemcsak magáért, hanem a családjáért is felelősséggel tartozik azzal, hogy odafigyel az életmódjára, és példát mutat vele. Felhívta a figyelmet arra, hogy ne csak akkor eszméljünk rá, hogy fogunk, szívünk, ízületeink vannak, amikor megszólal a vészharang…

Feke Pál őszintén beszámolt arról, hogy pillanatnyilag igen zavarban van, tekintve, hogy túlsúllyal küzd, és jó, ha nem kell megerősíteni a keresztet, amely a színpadon tartja… Bevallotta, eddig úgy gondolta, elegendő az, ha a színpadon állandóan, óriási jelmezekben ide-oda mozog. Azt is elmondta, hogy ő - mint annyian - a magyar konyha remekművein, a pacalon, a csülkön nőtt fel, s ez a vonzalma a családi fészekből való kiröpülés után sem változott, de most, hogy kapott egy „pofont” a kardiológusoktól, talán változtat az életmódján.

Serbán Attilától megtudtuk, hogy hiperaktív gyerekként állandóan szaladt, futott, rohant, ennek eredménye egy hónapos kórházi tartózkodás lett, ahol megállapították, hogy szívritmus-zavara van. Úgy véli, neki és kollégáinak leginkább a stressszel mint rizikófaktorral kell megküzdenie, mert a táncnak és a folyamatos színpadi jelenlétnek köszönhetően a kondícióját megfelelőnek érzi.

infarktus_plakat

A programról részletesen a www. szivhang. hu oldalon lehet olvasni, de találkozhatunk majd emblémájával a médiában, az orvosi rendelőkben, a nagyobb városokban tervezett szűréseken, de például a Madách Színházban is, amely csatlakozott a kezdeményezéshez.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja