SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A téli kert díszei

Herold Ferenc [cikkei] - 2020-11-16
Ötletek, javaslatok a téli kert színesítésére.
A téli kert díszei

A kert télen pihenőre tér. A tavaszi ébredést, a sok tarka-barka csillogást, a nyári nyüzsgést és az őszi szemkápráztató színeket a téli egyhangúság, szürkeség, kietlenség követ.

A kert nyugovóra tér, pihen.

Ne fogadjuk el, hogy színtelen legyen a telünk. Számtalan megoldás, lehetőség áll a rendelkezésünkre, amelyekkel egy kis változatosságot, melegséget tudunk varázsolni a téli kertbe.

A lehetőségeink három fő kategóriába csoportosíthatók.

  • Az első a dekoráció. Amikor nem az élő növényeket hívjuk segítségül, hanem magunk készítünk, vagy épp vásárolunk olyan dolgokat, amelyekkel a kert feldobható.
  • A második, amikor élő növényeket alkalmazunk, de mivel nem voltunk elég előrelátók, ezért most a tél kezdetén vásároljuk meg őket és helyezzük el ideiglenes helyükre a kertben.
  • A harmadik lehetőségben szintén élő növényekkel dolgozunk, de nem hirtelen ötlettől vezérelve ültetjük őket, hanem egy jól megfontolt koncepció mentén akár évekkel korábban azért, hogy minden télen rendszeresen visszatérő díszt adjanak.

Dekoráció

A megoldások száma kimeríthetetlen, én mégis egy kis korlátozással a természetes dolgok és a zömében saját magunk által készített dekorációk mellett teszem le a voksot.

Dekoráció

Nagyon hangulatos és vidámságot sugárzók a különféle kapu és ajtódíszek, amelyek elsőként fogadnak bennünket. Koszorúk alapanyaga lehet a kertben elnyílt hortenziák virága, vagy a parkokban, erdőkben begyűjtött termények, mint a makk, gubacs, gesztenye, csipkebogyó, valamint a szépen színesedő lombok.

Színes lombok

Koszorúk alapját megvásárolhatjuk, de könnyűszerrel magunk is elkészíthetjük könnyen hajló vesszőkből (fűzfa, ostorfa).

Csipkebogyót tartalmazó vadrózsa vesszőből azonnal látványos élénkpiros koszorút fonhatunk.

Gyerekek bevonásával készített díszek komoly érzelmi értékkel is bírnak.

A koszorúk mellett a kerti asztalokra készülhetnek asztaldíszek is.

Koszorú

Koszorú készítése

Ha a kertben különféle díszfüvek is vannak, akkor azokból egyszerű fonással látványos kerti elemek lesznek, melyeket tovább fokozhatunk füzéres led-es világítással.

Érdekes díszek a gazdasági növényeink díszváltozatai dísztökök, díszkukoricák. A nagyobb tökből lámpások faraghatók, a kisebbekből töktálak, terített dekorációk készíthetők.

Téli dekorációk elmaradhatatlan kelléke a fény. Erre ma már számtalan megoldás létezik. A világítások közül javaslom a játékos mozgást is biztosító tüzet, amit kerti fáklyák, gyertyás kerti lámpások, tömbgyertyák segítségével érhetünk el. A gyertyák elhelyezésére változatos, hangulatot árasztó és tartós lámpások kaphatók.

Égetett és színezett kerámiákból is jópofa esetenként csilingelő, kolompoló, kellemes hangot adó díszek is beilleszthetők a kertbe. A választék széles, egyedi gyártású darabok is könnyen elérhetők.

Karácsonyhoz közeledve nem maradhatnak el a karácsonyi hangulatot közvetítő fényfüzérek, melyek minden növényhez jól illeszthetők, de hangulatában a leginkább fenyőkhöz, örökzöldekhez társíthatók.

Frissen vásárolt dísznövények

Legegyszerűbb, legkönnyebb, leggyorsabb. E hármasság jellemzi az őszi-téli dekorációt nyújtó kétnyári virágokat, törpecserjéket.

Árvácska, százszorszép, csarab, erika, díszkáposzta, örökzöld lombú díszfüvek, színes lombú tűzesők.

Dísznövény

Forma és színgazdagságával kiemelkedik az árvácska. A díszkáposzta csak az első komolyabb fagyokig bírja, de különleges megjelenése miatt érdemes rá költeni. A díszfüvek és színes lombú tűzesők nem csak télen, hanem több éven át velünk maradnak, növekednek, terjednek és egyre nagyobb felületű díszt adnak.

A fenti növényeket érdemes kombinálni dézsákba, színes érdekes edényekbe, vagy a bejárathoz közeli kis kerti ágyásokba ültetni.

Gondozásuk nem igényel különösebb hozzáértést. Mivel teljesen télállók (kivéve a díszkáposzta), ezért takarnunk, óvnunk sem kell őket a fagyoktól, hótól.

Megfontoltan, hosszú távú céllal telepített növények

Előrelátást, tervezést, türelmet követelő megoldás, de az eredmény nem marad el. Látványos és tartós, mindig változó megunhatatlan élményben lesz részünk már a telepítést követő évben.

Sok megoldással élhetünk a teljesség igénye nélkül néhány példa:

  • Színes termésű cserjék ültetése. Ezek többnyire nem csak színt adnak termésükkel, de a hasznos madaraknak is szolgálnak táplálékul, búvóhelyül. Ilyen cserjék a Lilabogyó, Csipkebogyó (vadrózsa), Tűztövis, Madárbirs, Borbolya, Japán szentfa, Kecskerágó.
  • Ősszel színesedő lombú dísznövények. Lombdíszüknek csak pár hétig örülhetünk, de az oly ámulatba ejtő, hogy mindenképp megéri beilleszteni belőlük párat a kertünkbe. Léteznek törpe és nagy változatban, így bármilyen kertbe alkalmazhatók. Perzsa varázsfa, Ámbrafa, Páfrányfenyő, Ecetfa, Cserszömörce, Vadszőlő, Hortenzia, Mezei juhar, Gyertyán, Csörgőfa, Madárbirs. Japánjuhar, Díszfüvek.
  • Kérgük színével, vagy formájával díszítő növények. Lombtalan állapotukban válnak igazán széppé. Som (fajtától függően citromsárga, narancssárga, piros, bordó, fekete színben), Bambusz, Tibeti cseresznye, Nyírfa, Mezei juhar.
  • Ősszel, télen, kora tavasszal nyíló virágok, díszcserjék. Hunyor, Kankalin, Hóvirág, Krókusz, Ibolya, Erika, Mályvirág, Téltemető, Tavaszi hérics, Varázsmogyoró, Keleti bangita, Illatos tündérfa, Téli jázmin,
  • Elszáradt levélzetükkel, elnyílt virágzatukkal télen is díszítők. Önmagukban is szép díszt adnak, de a rájuk kirakódó téli csapadékkal (zúzmara, hó, ónos eső) adnak igazán pompás látványt. Díszfüvek, Hortenzia, Pompás varjúhál

3+1 a madarak jelenléte.

A madarak színt, mozgást, hangot és élményt visznek a kertbe. Olyan komplex hatással dolgoznak, hogy egy kertből egyetlen erkélyről sem hiányozhatnak. Etetőkkel könnyű odacsalogatni őket, és rendszeres szakszerű etetéssel ott is tarthatók. Az etetőben és akörül folytatott mozgalmas életüket, dallamos éneküket, élénk csivitelésüket hosszú percekig megbűvölten csodálhatjuk.

Madáretető

A legjobb megoldás, ha a fenti eszközök mindegyikével élünk a téli egyhangúság megtörésére. Kis után olvasással, vagy szakember bevonásával könnyen összeállíthatjuk a nekünk megfelelő megoldást.

 

Herold Ferenc


Herold Ferenc
Kertészmérnök

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/384-29-82
E-mail: kertember@gmail.com
Honlap: http://www.kertember.hu/
Blog: www.kertember-kerteszkedj.blogspot.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja