A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Okos gyereket akarsz? Engedd fára mászni!

Kercsó Dorottya - 2017-09-01
A Perceptual and Motor Skills című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fára mászás és a hasonló dinamikus mozgásformák 50 százalékkal növelik a memóriakapacitást gyerekkorban.
Okos gyereket akarsz? Engedd fára mászni!

A kutatás egyik szerzője, Dr. Tracy Alloway elmondta: az olyan, nagyfokú összpontosítást igénylő tevékenységek, mint a fára mászás, a gerendán való egyensúlyozás vagy egy akadálypálya végig vitele során a gyerekeknek folyamatosan a változó körülményekhez kell hozzáigazítaniuk a testhelyzetüket. Mivel ilyenkor gyakran anélkül kell tudniuk, hol vannak, hogy odanéznének, mindezt emlékezetből kell megoldaniuk, és ez nagyon rövid idő alatt jelentősen megnöveli az agy teljesítőképességét.

A kutatók három csoportra osztották a gyerekeket. Az első csoport tagjaitól azt kérték, másszanak fára, a másodiknak jógaórákat adtak, a harmadiknak feladatlapokat kellett kitölteniük. A vizsgálat vezetői úgy találták, hogy a két utóbbi csoport messze az első alatt teljesített emlékezőtehetség tekintetében, tehát a jóga – számos előnye mellett – a memória fejlesztésére nem alkalmas.

A tudósok szerint ez azzal magyarázható, hogy a fára mászás során egy folyamatosan változó világhoz kell alkalmazkodni, ami állandó kemény munkára ösztönzi a gyerekeket. Azt is hozzátették, hogy ha akár a munka közben, akár az iskolai tanórák szünetében nagymozgásokat végezhetnénk, az jelentősen növelné a gyerekek és a felnőttek teljesítményét egyaránt.

Nem ez az első olyan vizsgálat, amely a hagyományos, mozgásos gyerekjátékok kedvező voltát igazolja. Vekerdy Tamás szerint az egyre passzívabbá válás az oka annak, hogy évről-évre nő a logopédiai kezelésre szoruló ovsisok száma, mivel a fára mászás többek között a nyelvi készséget is fejleszti.
Más pszichológusok a hintázás jótékony hatásaira hívják fel a figyelmet: a törzs és a láb mozgásának összehangolása és az állandó egyensúlykeresés olyan agyi területeket aktivizál, amelyek később az írás-olvasás tanulását könnyítik majd meg.

Hogyan fejlődik gyermeked hintázás közben? Olvasd el >> Egy ősi játék, amiről sosem gondoltad volna, hogy mennyire fejleszti gyermeked - a hintázás csodálatos hatásai

A mezítláb járás is jót tesz, mivel az izmok erősítése mellett az agyba is közvetlenebb jeleket küld, mint ha cipőben lennénk, és ez a fára mászáshoz hasonlóan a test emlékezőtehetségét erősíti.

(Kapcsolódó cikkünk: Miért kellene minél többet cipő nélkül sétálnunk a nyáron? - A mezítlábas lét kevésbé ismert hatásai)

Előttünk van még egy-két szép hónap, mielőtt végleg beköszöntene a rossz idő. Használjátok ki! Másszatok fára, hintázzatok, ha az idő engedi, tapossatok sarat. Könnyen lehet, hogy még az iskolai teljesítmény is javulni fog tőle.

Látogassatok el egy mezítlábas parkba: Hazai mezítlábas parkok gyűjteménye

Fotó: Arieth / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja