SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 tipp hogyan legyen gyerekeinknek acélerős immunrendszere

dr. Karácsony-Bartha Beáta [cikkei] - 2020-11-30
Manapság nem egyszerű csemetéink ellenálló képességét ápolni, és gyakran a túl nagy választék falába ütközünk. Mutatunk néhány biztos és meglepően pénztárcabarát tippet, melyek segítségével megvédhetjük gyerekeinket a betegségektől.
7 tipp hogyan legyen gyerekeinknek acélerős immunrendszere

A gyerekek immunrendszerének megóvása mindig kényes téma, főleg az őszi-tavaszi influenzával fűszerezett időszakban. A patikában gyakran szembesülök azzal a ténnyel, hogy a legtöbb szülő vagyonokat is elköltene, csak, hogy a gyereke egészséges maradjon, és sikerüljön felvenni a harcot a gyakori megfázásokkal az iskolai-óvódai fertőzések ördögi körében. Ám picinyeink védekezőképessége nem feltétlenül arányos a ráfordított összeggel, sőt, nem is gondolnánk, mennyi bombabiztos immunerősítő van tőlünk karnyújtásnyira, melyeket nemcsak patikából, de élelmiszerboltból, sőt a saját kertünkből is begyűjthetünk. Következzen hát hét tipp a leghatékonyabb és leghétköznapibb gyógyhatású készítményekről, melyekkel erősíthetjük szervezetünk védőpajzsát.


1. C vitamin – a klasszikus

A C vitamin, azaz aszkorbinsav, a mindenki által ismert legklasszikusabb immunerősítő. Megszámlálhatatlanul sok cég gyárt manapság C vitamin készítményt, és a laikus felhasználó gyakran elvesztődik a nagy kínálatban, arról nem is beszélve, ha a gyerekünkről van szó. Ilyenkor felmerül a kérdés: melyik a jó termék? Mennyit adjak a gyereknek belőle? Hány éves kortól adható? Túladagolható?

A C vitamin születéstől kezdve adható a gyerekeknek, sőt, várandóság idején is szedhető, napi 100 mg dózisban. Egész pici korban csepp formában adagolandó a gyerekeknek, és ez nemcsak kényelmes, de az egyik leghatékonyabb forma, ugyanis minden gyógyszer oldott állapotban sokkal jobban felszívódik. Nagyobb gyerekek számára az aszkorbinsav por is adható, és mivel ez önmagában igencsak savanyú, ízesíthetjük édesítőszerrel, vagy mézzel. Közkedveltebbek a rágótabletták, hiszen a legtöbb ízesített, a gyerekek rajonganak értük, de ezek általában több adalékanyagot tartalmaznak, ezért érdemes mérlegelni, hogy szeretnénk-e mindezeket bejuttatni gyerekünk szervezetébe. Az átlagos C vitamin adag születéstől kb. 6 éves korig 100 mg/nap, utána emelhető 200-300 mg-ra, a kamaszoknak már adhatunk 500 mg-ot is. Ennél nagyobb dózisban felnőttnek sem érdemes adagolni, mert a felesleg kiürül a szervezetből, és nem kívánatos hatásai is lehetnek.


2. D vitamin – a csodavitamin

A D vitamin napjainkban lett „divatos” immunerősítő – de jótékony hatásainak egész arzenálja van: csontok erősítése, kalcium beépülése a csontokba, bőrünk, hajunk, körmünk erősítése, antioxidáns hatása révén a rák és autoimmun betegségek megelőzése. A D vitamin napfény hatására bőrünkben képződik - mivel a szervezetünk képes a D vitamin előállítására, így azt csupán pótolni kell, és ez gyerekkorban különösen fontos. A D vitamin adagolása már a születés utáni napokban megkezdődik, és javasolt folyamatosan, amíg anyatejes a baba (figyeljünk arra, hogy a legtöbb tápszer tartalmaz D vitamint), de az sem árt, ha gyerekkorban megszakítás nélkül adagoljuk – így gyerekeinknek nemcsak egészséges csontjaik, fogazatuk lesz, hanem a fertőzésekkel szemben is ellenállóbbá válnak.

A javasolt napi D vitamin adag 1-2 csepp kisgyerekkorban, ez 400 nemzetközi egységnek felel meg. Iskolás gyerekeknek emelhető 800 NE-re az őszi-téli időszakban, rágótabletta vagy csepp formában, tíz év felett ezt növelhetjük 1000 NE-re. Bár a D vitamint lehet túladagolni, ezeknél az adagoknál nem kell félnünk a túladagolástól, akkor sem, ha folyamatosan szedi gyerekünk. Gyógykészítmények mellett megfelelő táplálékkal is pótolhatjuk: halak, tojás, tej, máj, gomba – ezek mind D vitaminban bővelkedő finomságok.


3. Echinacea csepp – az ősi elixír

Az echinacea, hagyományos nevén kasvirág, ellenállóképességünk egyik legősibb, legbiztosabb barátja, melyet már az ősember is ismert. Használhatjuk megelőzésre, de megfázás tüneteinek enyhítésére is, rendkívül jó gyulladásgátló hatása révén. Gyerekek számára azonban csak hatéves kor felett ajánlott, és nem alkalmazhatják várandósok, szoptatós anyukák. Arra is fontos odafigyelni, hogy a legtöbb kivonat alkoholt tartalmaz – gyerekeknek ajánlott alkoholmentes változatot adni, mely kellemesebb ízű, mint hagyományos társa. Szokásos adagja hat év feletti gyerekeknek napi kétszer 20 csepp, vízbe, gyümölcslébe keverve, ez az életkorral arányosan emelhető.


4. Propolisz – a természet éltető nedűje

A propolisz, avagy méhszurok, a méhek által előállított csodaszer, egy barna, ragacsos anyag, melyet a méhek a környező fák rügyein fakadó gyantából állítanak elő, és a kaptár védelmére használják: ezzel fertőtlenítik az új lépeket, ezzel vonják be a kaptár belső falait, hogy az steril maradjon, sőt, a betévedő rovarokat is ezzel balzsamozzák be. Láthatjuk tehát, hogy a természetben is milyen fontos fertőtlenítő szerepe van a propolisznak – gyerekeink számára is megfelelő védelmet biztosíthatunk vele, természetes antibiotikus és immunizáló hatása révén. Előkelő gyulladáscsökkentő, ez főleg felső légúti megbetegedésekben válhat segítségünkre, torokgyulladás, arc- és homloküreg gyulladás kezelésére egy biztonságos és természetes alternatíva. A propoliszt használhatjuk külsőleg is herpeszek, afták, gyógyulófélben levő sebek kezelésére, mivel felgyorsítja a gyógyulás folyamatát.

A kereskedelemben általában tinktúrák formájában kapható, melyet kockacukorra csepegtetve, vagy gyümölcslében feloldva fogyaszthatnak gyerekeink, de létezik rágótabletta változata is például C vitaminnal kombinálva. Fontos figyelni arra, hogy a propolisz – ritkán ugyan – allergizálhat, főleg olyanoknál, akik érzékenyek a mézre, méhpempőre. Ezt egy egyszerű megoldással letesztelhetjük: egy-két cseppet csepegtessünk gyerekünk bőrére – ha érzékeny rá, a viszkető érzés, bőrpír egy-két órán belül jelentkezik.


5. Nyomelemek, vaskészítmények

Gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni szervezetünk nyomelem raktárának gondozásáról, pedig ez is fontos szerepet játszik immunrendszerünk felépítésében. Védekező sejtjeink működéséhez szükségünk van olyan különleges elemekre, melyeket nem találunk meg napjaink élelmiszereiben, ezt mesterségesen pótolnunk kell. A nyomelemek részt vesznek a szervezet sejtszinten lezajló eseményeiben, biokémiai működésünkben, és ezek közül különös figyelmet igényel a vas, amelynek hiánya nemcsak fáradékonyságot, vérszegénységet okoz, hanem felboríthatja az egész védekező képességünk rendszerét. Pótlásra használhatunk nyomelem- és vaskészítményeket, számos szirup létezik gyerekek számára, természetes forrásból kivont vastartalommal, melyet jóízűen fogyasztanak a kis csemeték, de a változatos táplálkozás is kulcs.


6. Gyömbér – az egzotikus erősítő

Valljuk be – ritka az a gyerek, aki elsőre ízletesnek találja a gyömbért. Erős, fűszeres ízű növényről van szó, ezért csak nagyobb gyerekek számára javallott. Ősi orvosság, kifejezett gyulladáscsökkentő hatással, melyet megfázásos betegségek kezelésére és megelőzésére előszeretettel használtak már az ókorban is. Íze miatt azonban csemetéink számára nem népszerű, ezért álcázhatjuk: apró reszelékét belecsempészve teájukba, keverve mézzel, citrommal, szárított vagy friss változatát egyaránt. Figyeljünk arra, honnan szerezzük be – legyen friss, fiatal, könnyen reszelhető. Válasszuk magát a gyökeret, ne kivonatokat vásároljunk, mert azokban a hatóanyagnak csak töredékét találjuk. Két évnél fiatalabb gyerekeknek nem ajánlott erős íze miatt, nagyobbaknak is csak mértékkel.


7. Teák – folyékony orvosságok

A teákat könnyű megszerettetni a gyerekekkel. Ezeket megfázás esetén is bátran alkalmazhatjuk, kiegészítőként, C vitaminnal, lázcsillapítóval társítva. A bodzatea erős immunerősítő, C vitamin tartalma a citrusfélék többszöröse, a benne található bioflavonoidok pedig meghatározó antioxidánsok. Láz- és köhögés csillapításban, légutak felszabadításában segít. A kakukkfű egyik leghatásosabb növényi köptetőnk, torokfájás, hurutos köhögés esetén jól alkalmazható, de immunrendszerünk védelmében is besegít. A menta, egy igazi klasszikus, erős gyulladáscsökkentő, immunizáló, emellett emésztőrendszeri panaszokban is hatékony. Jóízű teája mellett illóolaját is használhatjuk bedörzsölésre, inhalálásra – kitágítja a légutakat, ezáltal köhögést csillapít, hűsítő hatása révén lázcsillapító. Kisgyerekeknél azonban óvatossággal szabad használni, hat év alatt illóolaja nem javasolt erős illata miatt, teaként pedig a fodormenta jobb választás, mint a borsmenta, kisebb mentoltartalma által. A csipkebogyó híresen sok C vitamint tartalmaz. Főként immunerősítésre használhatjuk, és egy évnél idősebb csemetéink már ihatják teáját. Arra figyeljünk, hogy csak áztatni szabad, forró víz és fémszűrő nem érheti, mert azonnal elbontja gazdag C vitamin raktárait. 5-6 óra áztatás után ihatjuk leszűrt teáját, akár más teákkal elegyítve.

A lista folytatódhatna, hiszen számos immunerősítőt találunk a környezetünkben, de a legfontosabb, hogy figyeljünk oda egymásra, gyerekeinkre, különösen a jelenlegi helyzetben. Fontos arra nevelnünk őket, hogy vigyázzanak a maguk és mások egészségére, a kézmosásra, sapka-sál-kabát legyen a barátjuk. Ha a betegséget így sem tudjuk elkerülni, ne essünk kétségbe, hiszen minden akadály megerősíti kis harcosainkat, legyünk hát mi a legfőbb támaszuk!

Kép: silviarita képe a Pixabay -en.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja