SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Termékszámokkal megtévesztett fogyasztók

Családinet [cikkei] - 2004-03-09
Több hatóság is vizsgálja az aloe verás készítményeket is forgalmazó országos hálózatot
Az aloe verás termékekkel lett országosan ismert az FLP Kft. hazánkban, ám a hódítást Baranyából indító forgalmazó céggel szemben most több fronton is vizsgálat folyik. A fogyasztók megtévesztése, engedély nélküli forgalmazás a legfőbb vád.
Termékszámokkal megtévesztett fogyasztók

Az aloe vera hatóanyagú termékek, kozmetikumok, gyógyhatású készítmények, tisztítószerek magyarországi hódítása hét évvel ezelőtt kezdődött. A legnagyobbra növekvő hálózatnak, a Forever Living Products Magyarország Kft.-nek (mely más termékek forgalmazásával is foglalkozik) az egyik gócpontja Baranyában volt, egyik legjobb ügynökük, egy pécsi úr ugyanis közvetlen amerikai kapcsolatokkal rendelkezett, s azóta a mögéje felsorakozó árusok és vásárlók száma elérte a 60 ezret. A kft. is felfutott időközben, az egy igazgatóság alá tartozó jugoszláv és magyar területen több, mint 400 ezer fogyasztót és munkatársat regisztrálnak már - mindenki idesorolandó, aki egyszer vásárolt 55 euró értékben a term
A társaságnál év elején robbant a bomba, vizsgálat indult a cég ellen a fogyasztók és vásárlók megtévesztése miatt. Több hatóságnál is feljelentették őket: a tisztiorvosi szolgálatnál, a fővárosi ügyészségnél és a gazdasági versenyhivatalnál is.



Éveken át árultak olyan szereket, amelyekre nem adtak ki az egészségügyi megfelelőséget igazoló OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) engedélyt, vagy más termékek OÉTI-számát írták rá a dobozokra - ez volt a feljelentés tárgya. Az is tény, hogy létezik két-három olyan készítményük, melynek forgalmazása bizonyos alkotórészek megengedett értéknél magasabb aránya miatt az egész kontinensen tiltott, továbbá az FLP saját katalógusában átpecsételt 31 terméket, hogy azokat Magyarországon nem forgalmazzák.

- Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ellenőrzése megállapította, hogy volt olyan FLP forgalmazású kozmetikai termék, amelynek nem volt engedélye, pontosabban nem kozmetikai termékre szólt az OÉTI szám, hanem élelmezési termékre - tudtuk meg Ocsay Lajostól, a hivatal főosztályvezetőjétől. - Más eljárás keretében pedig láttam olyan FLP termékszámlákat is, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy forgalmaztak olyan termékeket, amire nem volt hivatalos engedélyük.

A Vámkommandót is értesítette a feljelentő, hogy szerinte mely raktárat érdemes megvizsgálni a hamis termékszámú, vagy tévesen feliratozott termékek miatt, de rajtaütésszerű razziát nem tartottak. A raktárakban a tényleges ellenőrzéskor mindent rendben találtak. Mindezt az FLP közleményben is megfogalmazta, amit reklámcikként megjelentetett az egyik országos napilapban, és megkeresésünkre a közleményre lapunk figyelmét is felhívta. Az írás az ÁNTSZ Fővárosi Intézetének januári ellenőrzéséről, a hivatalos jegyzőkönyvben rögzítettekről (kivonatosan) így számol be: A külföldi eredetű élelmiszer-kiegészítő készítmények és kozmetikumok forgalmazásának szabályszerűségét ellenőrizték január 22-én a tisztifőorvosi szolgálat szakemberei. Megállapították, hogy az EU-követelményeknek megfelelő raktárban az átvizsgált termékeken a magyar nyelvű pótcímkék megfelelőek. A harminc kozmetikum közül csupán egy dezodornál tapasztalták, hogy az OÉTI-szám téves, élelmiszer OÉTI-szám szerepel rajta. A címkét azonnal bevonták, és a helyes címkével forgalmazzák.



Megkérdeztük Ocsay Lajost is, hogy mi a véleménye a közleményről. - Azt nem tették hozzá az írásban, hogy ezt a helyes engedélyszámot csak február 6-án szerezték meg, vagyis igazolt tény a hamis szám, és az engedély nélküli forgalmazás is ily módon - volt a válasza.

Így tehát szinte minden rendben, mondhatnánk, de az átpecsételt termékek között, melyeket hazánkban állítólag nem forgalmaznak, olyan gyermek-multivitamin is szerepel, mely a megengedett hatóanyag-mennyiség többszörösét tartalmazza. Másrészt az is elgondolkodtató, hogy a januári termékszámvizsgálatokat követően több gyártmányra pár hét alatt megszülettek az OÉTI-engedélyek, melyeket korábban hét éven át nem tartotta szükségesnek senki megszerezni. Ugyanakkor az FLP Központi Iroda körlevelet juttatott el magyar ügynökeihez, hogy mely 16 termékét nem forgalmazza Magyarországon, az alábbi kiegészítő mondattal: "Természetesen ezen termékeink forgalma a délszláv régiókban változatlan." Egy másik levélben arról értesítik a munkatársakat, hogy eljárást folytat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a cég ellen, melyben ellenőrzik, hogy a társaság magatartása nem ütközik-e a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására vonatkozó törvényi tényállásba. Ennek az értesítésnek a végén is van egy javaslat: "Kedves vezetők, kérlek benneteket, beszéljük meg, hogy szervezetten, és ne ész nélkül rohangáljunk le a határra termékért."


Mit is vizsgál a versenyhivatal?

- Már a versenytanács döntésére vár az ügy, és ott fog eldőlni, hogy hány terméket forgalmaztak engedély nélkül - számolt be a történtekről Szemán Barna, a GVH irodavezetője. Hozzátette, ha megállapítják a jogsértés tartós fennállását, a cég akár az éves árbevételének 10 százalékát is kifizetheti büntetésként.

- A február 26-án érkezett feljelentés szerint az FLP a forgalmazott termékei kelendőségének fokozására a termékeken hamis, illetve más termékekre kiadott forgalomba hozatali 1fogyasztómegtévesztés vétsége miatt - tudtuk meg Dobos Gabriellától, az ügyészség szóvivőjétől. Vagyis a történetnek még koránt sincs vége.

Mészáros B. Endre

forrás: http://www.dunantulinaplo.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja