SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezt üzeni az újszülött baba titokzatos tekintete

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-01-28
Régen azt hitték, hogy egy újszülött baba még nem lát semmit, vagy ha működik is a szeme, nem tudja értelmezni a látottakat. Ilyet azonban csak az állíthat, aki sosem nézett még csecsemő szemébe. Az újszülött babáknak mély és megbabonázó a tekintetük, amelyben olyan kíváncsiság és nyitottság van, amivel csak az rendelkezik, akinek a bizalma még teljes és töretlen. Ebben a tekintetben nincs se ítélet, se kritika - csak jóhiszeműség és kíváncsiság.
Ezt üzeni az újszülött baba titokzatos tekintete

Az újszülött baba tekintete

Az a kisbaba, aki nyugodt körülmények között született, először az édesanya tekintetét keresi. Ha a szülés békés volt, az édesanya és a baba szükségletei kielégültek, a baba első cselekedete a világon nem az lesz, hogy levegő után kezd kapkodni, hanem az, hogy az édesanyja tekintetébe fúrja az övét. Olyan erős ez a késztetés a kisbabában, hogy ha erős fény világítja meg az arcát, akkor grimaszolva sírva fakad, összezárja a szemét, de kínlódva újra és újra megpróbálja kinyitni, és természetes ösztönnel keresi a szemkontaktus lehetőségét, egész addig, amíg meg nem találja…

A terhesség 12. hetétől már fejlődnek a magzat érzékszervei. A szaglás és az ízlelés az első trimeszter végére kialakul, bár a magzatvízzel körbevett baba természetesen csak nagyon korlátozottan használja ezeket a funkciókat. Azt tudjuk, hogy a baba már magzatként is jobban kedveli az édes ízt, mint a semlegest.

A baba a méhen belüli fejlődés 26. hetében nyitja ki a szemét. Ez az időszak egybeesik azzal, hogy súlya és fejlettsége eléri azt a szintet, amikor már minden esélye megvan arra, hogy életben maradjon. Ebben az időszakban a teljes súlya nagyjából fél kiló lehet, a szervei kifejlődtek, a tüdeje viszont még érésben van. Ha az édesanya ruhában van, a babára az anyaméhben teljes sötétség borul, ha viszont az anya hasát nem takarja semmi, akkor a baba odabenn egy rózsaszínes-pirosas derengésben lubickol. Ha megvilágítjuk az anya hasát, a baba szívhangja felerősödik, úgy tűnik, érdekli a fény, felé fordul. Az életképesség határához érve gyakorolni kezdi a látást, készül a külvilág izgalmas ingereire. Érdekes kérdés, hogy azoknak a népeknek a gyermekei, akik nem hordanak a hasuk fölött ruhát, jobb látási kondíciókkal indulnak-e az életnek, de ilyen összehasonlításról nincs adat a birtokunkban.

Amikor a baba világra jön, az mindenképpen egy bizonyos szintű stresszel jár a számára. A stressz élettani hozadéka, hogy a tüdő léghólyagjai kinyílnak, és a baba készen áll a légzésre. Ha a szülés csak annyi stresszel jár, amennyi kell, a baba megszületése után kinyitja a szemét, és készen áll arra a mutatványra, hogy megpróbáljon belenézni az édesanyja szemébe. Készen áll, és a tudományát be is szeretné mutatni. Ha viszont a szülés során gyógyszerek kerültek a baba vérébe, fásult, kábult lehet, nem tudja tenni a dolgát. Szintén nehezített a pálya akkor, ha a szülés során a baba oxigénhiányos állapotba került.

A babának a születése után olyan körülményekre van szüksége, amik hasonlítanak a méhen belüli állapotára. Az a jó számára, ha melegre érkezik, mert odabenn 36 fok volt, tehát ő még egy 26 fokos szobát is tíz fokkal hidegebbnek érzékel, mint ahol addig volt, és a bőre még magzatvíztől nedves, fázik. Mihelyt a kisbaba világra jön, felitatjuk róla a nedvességet, és beburkoljuk őt. Számára az az ideális, ha a fény tompított, és nem világít élesen a szemébe egy műtős lámpa.

Méhen belül a baba nincsen teljes csendben. Hallja az anya szívdobogását, hallja a bélhangokat, a beszéd is beszűrődik hozzá. Hallja a nyugodt, csendes, békés hangokat, a zenét, a beszélgetést is. Ezekhez a hangokhoz szokva van, azonban a csörömpölés, kiabálás megijeszti. Odabenn, főleg ahogy növekszik, mindig hozzáér valamihez, mindig körbeveszi valami, így ez az érintés biztonságot jelent a számára. Amikor kibújik az anya testéből, szüksége van egy megtartó közegre, olyan határra, ami körülveszi és védi őt – ezek nélkül elveszettnek érzi magát. A legjobb kezdés számára az, hogy az édesanyja hasán pihen, ahol hallja az ismerős szívdobogást, érzi a testmeleget, és az édesanyja ölelő karját.

Olvasd el ezt is: Az a bizonyos kincset érő "Arany óra" szülés után

A köldökzsinór ezekben a percekben még működik, lüktet, tápanyag- és oxigéndús vért visz a baba testébe. Az összes vérének – körülbelül egy liter – harmada a születés után még a köldökzsinórban van, amire még szüksége és igénye van. Ez a néhány perc arról szól, hogy amíg a köldökzsinóron keresztül kapja az oxigént, addig nem kell a légzésért küzdenie. Az első levegővétel fáj, a léghólyagok és a kisvérkör ekkor még zárva van, komoly feladat megnyitni.

Ám a baba első feladata mégsem ez, hanem az anya tekintetének megtalálása. Ha nincs különösebb stressz, és nem vágják el rögtön a köldökzsinórt, akkor a kicsinek marad ideje arra, hogy belefúrja tekintetét az anya tekintetébe. Ebben a helyzetben megnyugszik, és lassan, finoman indítja be a lélegzést. A kisvérkör feltöltése tíz-negyven percet vesz igénybe, ezalatt a baba színe fehéres-lilásból rózsaszínre, majd élénkpirosra vált. A köldökzsinór ezalatt egyre fehérebb lesz, spirál alakja kiegyenesedik, majd egy idő után véget ér a folyamat, megszületik a lepény, és ekkor már érdemes elvágni, elkötni.

A baba, ha alkalmasak a körülmények, kinyitja a szemét, próbál fókuszálni, elkezd lélegzetet venni. Ebben az időszakban akár önerőből is fel tud mászni az anya hasán a mellig, ahol az ideális 30 centiméteres távolságban van az édesanyja szemétől, ami a tökéletes fókusztávolság.

A világra jött újszülött tekintete békés, szinte misztikus „fekete lyuk”-tekintet. Messziről jött, és ez látszik is a tekintetén.

Az újszülött pillantása az anyában oxytocint termel, ami a szeretet hormonja, a biológiai háttere a kötődés kialakulásának. A baba szeme megragadja a róla gondoskodó személyek tekintetét, és aki belenéz a szemébe, az már biztos, hogy sosem fogja őt elhagyni, hanem feltétel nélkül szereti majd, és gondoskodik róla. A kicsi pillantása a túlélési stratégia része, eszköz arra, hogy a figyelmet, gondoskodást elérje.

A kitolási szakaszban adrenalin szabadul fel a mamában és a babában is. A baba születés után éber állapotban van, végig keresi az anya tekintetét. Nem érkezik a világra eszközök nélkül: a tekintete, az illata, a formája, a hangja… Mindene megvan ahhoz, hogy megnyerje magának az anyját, és az életfontosságú kötelék kialakuljon kettőjük között.

A cikk Görbicz Adria bába tapasztalatai alapján íródott.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja