SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Ezer tinilányból 17-nek születik gyermeke - megdöbbentő a magyar statisztika más országokhoz képest

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-09-12
A tinédzserkorban szülők száma rendkívül magas Magyarországon.
A jelenség az alacsony iskolai végzettségű, rossz anyagi körülmények között élő lányokat érinti leginkább.
Ezer tinilányból 17-nek születik gyermeke - megdöbbentő a magyar statisztika más országokhoz képest

Nem a fogamzásgátló módszerek elérhetetlensége az ok, hanem a családi minta

Magyarországon ezer tinilányból tizenhétnek születik gyermeke, miközben az úniós átlag ennél jóval kisebb, mindössze hét - írja a Népszava

Husz Ildikó demográfus, szociológus, a Társadalomtudományi Intézet főmunkatársa és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója azt mondta a lapnak, hogy a korai gyerekvállalás leginkább az alacsonyabb társadalmi státuszú családokat érinti.

Vagyis az alacsony iskolai végzettségű, rossz anyagi helyzetű, falvakban élő lányokról van szó. Szerinte ez nem etnikai jelenség, hiszen a romák ma már nem tizenéves korukban hozzák világra az első gyermeküket. 

A KSH adatai szerint 2022-ben 16,7 ezrelék volt a szülők aránya a 15-19 éves korúak között. Az uniós átlag 7 ezrelék, egyes nyugati országokban pedig ez a szám mindössze 2-4 ezrelék. 

A szakember szerint az okok között már nem csupán az szerepel, hogy kevésbé elérhetők a fogamzásgátló módszerek vagy a szexuális nevelés. Sokkal inkább arról van szó, hogy ez egy családi minta, amit a lányok követnek, vagyis szándékosan vállalnak ilyen fiatalon gyereket. 

Olvasd el ezt is: Ez az ideális életkor a szüléshez a szakértők szerint

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja