Terhesség

A babavárás önmagában egy csoda. Vajon milyen babonák és szokások veszik körül azokat, akik Törökországban élnek?
Sokan már a babatervezés időszakában bújják a szakkönyveket, fórumokat. Igyekeznek a lehető legjobban felkészülni arra az időszakra, amikor már a kezükben tarthatják gyermeküket. Vannak azonban olyan dolgok, amiket az ilyen felületeken nem találsz meg.
A hálapénz kivezetése miatt döntött úgy a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, hogy átmenetileg megszünteti a ,,fogadott" orvos és szülésznő rendszerét. 2021. január elsejétől tehát határozatlan ideig nem lehet választott orvosnál illetve szülésznőnél szülni.
A koronavírus kapcsán sokat beszélnek arról, hogy kik tartoznak a veszélyeztetett korosztályba, illetve milyen betegségek esetén kell nagyon óvatosnak lenni. Arról azonban már kevés szó esik, hogy mit tehet egy kismama, ha COVID pozitív lesz. Hol látják el? Hova fordulhat? Miben befolyásolja a szülés folyamatát a fertőzés?
A harmadik gyermekét várta a 30 éves Balás Barbara, amikor a terhessége 35. hetében kiderült, hogy Covid fertőzött. Azonnal a kórházba került. Az első vizsgálatok után az orvosok minimális esélyt láttak arra, hogy meg tudja szülni gyermekét, és hogy egyáltalán túléli a fertőzést. Barbarának olyan életmentő gyógyszereket kellett adni, amelyek károsak a babára. Ezért az orvosok a császármetszés mellett döntöttek. A szülés után az anyuka 8 napra lélegeztetőgépre került.
A terhesség és a szülés csodálatos, ám nehéz feladat. Az öröm mellé fájdalom, kényelmetlenség is társul, majd ezt követi az alváshiány, a gyakori etetés, pelenkázás. Néha kimerítő dolog egy újszülöttről gondoskodni. És mi a helyzet akkor, ha egyszerre kettő vagy három baba születik?
A terhesség alatt számtalan vizsgálaton kell átesnie a kismamáknak. Vérvételek sokasága, többféle ultrahang, áramlásvizsgálat, ctg, és még sorolhatnám. Van egy, amitől azonban a legtöbb kismama tart, nem is oktalanul. Hogyan lehet a cukorterheléses vizsgálatot átvészelni minden gond nélkül?
Sok kismamában él az a gondolat, hogy várandósságuk alatt le kell mondaniuk a masszázs öröméről, de a megfelelő technikájú és erősségű masszázs számos jótékony hatást tud nyújtani az előttük álló időszakra.
Gyorsan szültél? Keveset vajúdtál? Megeshet, hogy ezért ilyen békés, nyugodt a kisbabád. Túlhordtad? Talán félsz a babával járó felelősségtől. Koraszülött? Valószínűleg igazi küzdő személyiség válik majd belőle. Oxigénhiányos volt? Előfordulhat, hogy felnőttként ezért viseli meg őt annyira minden szakítás, elválás, közösségből való kiszakadás. Császárral szültél? Lehet, hogy a babád még nem készült fel arra, hogy kijöjjön. Milyen következményekkel járhat ez a későbbi életében?
Aspirin, Cataflam, Algopyrin. A legtöbb kismama úgy tudja, hogy ezek fogyaszthatók várandósság alatt, mert nem veszélyesek. A neves amerikai gyógyszerészeti szervezet, az FDA tájékoztatása alapján azonban súlyos problémákat okozhatnak. Mit tehet akkor egy kismama?
Átlagosan minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra, ők azok, akik a betöltött 37. terhességi hét előtt érkeznek - hazánkban évente körülbelül nyolcezer kisbaba. Arra vonatkozóan egyelőre nincs adat, hogy ez az arány a járványhelyzettel összefüggésben változott volna. November 17. a legkisebb hősök napja, egyúttal a családjaiké és az ellátásukban részt vevő szakembereké. A koraszülöttek világnapján számos épület kap lila világítást, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) felhívása nyomán idén - többek között - a Puskás Aréna, a Müpa, a Duna Aréna, az Avasi kilátó és a Pécsi tv-torony is ebben a színben pompázik majd.
Ha kiütéseket tapasztalsz a testeden a terhesség alatt, leginkább a harmadik trimeszterben és az orvosod kizárta az epepangást, akkor lehet, hogy az úgynevezett PUPPP bőrkiütéssel van dolgod. Tudom, nem kellemes, de jó hír, hogy ártalmatlan a babára és a szülés után pár héttel el is múlik.
Magzati károsodást nem okoz a koronavírus-fertőzés, de a várandós nőnél jelentkező tünetek és szövődmények, például a láz, a tüdőgyulladás kiválthat koraszülést vagy vetélését - közölte a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcast műsorának hétfői adásában.
A kismamák és anyukák között megoszlanak a vélemények a császármetszéssel kapcsolatban. Alapvetően egy életmentő beavatkozásról van szó. A legtöbbször ugyanis akkor döntenek az orvosok császármetszés mellett, ha a természetes szülés veszélyeztetné a baba, vagy a mama, esetleg mindkettejük életét.
Amikor egy pár életében eljön a babatervezés pillanata, onnantól szinte bármit megtennének az egészséges utód megszületése érdekében. Van, aki könnyen, van, aki nehezebben esik teherbe, azonban már a terhesség tervezésekor érdemes elkezdeni a terhességi multivitaminok szedését, odafigyelni a kellő tápanyagbevitelre, és törekedni arra, hogy minél kevesebb stressz érje a leendő édesanyát.
Fokozott lehet a kockázata a szívbetegség kialakulásának azoknál a fiatal felnőtteknél és kamaszoknál, akiknek az édesanyja cukorbetegséggel küzdött a várandósság idején - derült ki egy friss tanulmányból.
Nem várandós kortársaikhoz képes nagyobb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre a koronavírussal fertőzött kismamák.
Mindannyian vágyunk arra, hogy jobban nézzünk ki - de legalábbis a "hozott anyagból" kimaxoljuk a megjelenésünket.
A szülés fáj. Mindenkinek. Nagyon. Mégis csökkenti a vele kapcsolatos szorongásokat, és segít az elviselésében, ha tudjuk, mi miért történik épp a testünkben, és észben tartjuk, hogy a fájdalom elengedhetetlen ahhoz, hogy világra tudjuk hozni a babát.
Ritkán, de előfordul - főleg a többedik szülésnél -, hogy olyan hamar felgyorsulnak az események, hogy már nem érünk be a kórházba, és otthon kell megszülni a babát. Fontos, hogy tudd, mi ilyenkor a teendő. Minden szülés előtt álló kismamának ajánljuk a cikket alapos átböngészésre!
Korábban már írtam róla (az előző influenzajárvány során), hogy a terhesség a részleges immunszuppresszió olyan állapota, amely a terhes nőket kiszolgáltatottabbá teszi a vírusos fertőzésekkel szemben, és a morbiditás még szezonális influenza esetén is nagyobb. Ezért a COVID-19 járvány súlyos következményekkel járhat a terhes nők számára.
A szex nemcsak a párkapcsolatok fontos része, de a komplikációmentes várandóságé is. Természetesen arról a párok döntenek, hogy milyen gyakran élnek a 9 hónap alatt nemi életet, de mivel a terhesség egy természetes élettani folyamat, ezért Dr. Hartman Gábor, a Duna Medical Center nőgyógyász szakorvosa szerint nem kell különösebben korlátozni semmit, ami a szexuális élettel kapcsolatos.
Elsősorban az orvosban, védőnőben, szülésznőben bízik meg a várandósok és kisbabás szülők legnagyobb része - derült ki a BabaMama Expo több mint 1500 résztvevővel történt felméréséből. A gyermeket tervező nők számára rendkívül fontos az egészséges étkezés a várandósság és a szoptatás alatt, és a vitaminpótlást is elengedhetetlennek tartják. Sok kismama úgy érzi, több információra lenne szüksége például az altatási technikákkal és a meseválasztással kapcsolatban, a válaszadók csaknem 40 százaléka pedig azt tapasztalja, hogy könnyen el lehet veszni a ránk özönlő információáradatban.
Nagy pocak ide, nagy pocak oda, nem feltétlenül kell egy szekérre való ruhát felhalmoznod a várandósság kilenc hónapja alatt. Olyan kapszulakollekciót érdemes összeállítani, melyben az egyes darabok kevésbé karakteresek, így alkalomtól függően jól variálhatóak. A most hétvégi BabaMama Expo egyik szakértő kiállítója Matheidesz Dóra (b.boom kismama divat) azt javasolja, hogy szépen apránként töltsük fel alapdarabokkal a szekrényt, így gazdaságosan tervezhetjük a kismamagardróbot.
Korábban rendszeresen sportoltál, és nem tudod, most hogyan tovább? Szeretnéd minimalizálni a várandósság alatti súlygyarapodást, de tanácstalan vagy az edzésmódszert illetően? Jó hírünk van, sem az izzadásról, sem a súlyzókról nem kell lemondanod a terhesség kilenc hónapja alatt. A lényeg, hogy kellő körültekintéssel, és önmagadra figyelve végezd a testmozgást. Bernáth Dóra perinatális korrektív tréner tanácsai következnek, akivel személyesen is konzultálhatsz november 22-24. között a Budapest Arénában megrendezésre kerülő BabaMama Expón.
Az alábbiakban felsoroljuk az ultrahangleleten található rövidítéseket és jelentésüket.
Az utolsó hónap valahogy soha nem akar véget érni. Olyan közel van már az idő, amikor a kezünkben lesz a kisbaba, közben egyre kevésbé tudunk megszabadulni a szülést övező szorongásainktól, és a fizikai tünetek is napról-napra súlyosbodnak. Mit tehetünk, hogy ép ésszel bírjuk ki a várandósság kilencedik hónapját?
Mindenki emlékszik, milyen volt pozitívat tesztelni, milyen volt Őt először meglátni az ultrahangon, és mit érzett az első magzatmozgások idején. Léteznek azonban egyéb jelentős pillanatai a várandósságnak, amelyek annak ellenére emlékezetesek, hogy kimaradtak a kismamanaplóból.
Egymástól független kutatások úgy találták, hogy a csecsemők azokat az ízeket kedvelik, amelyekkel a magzatvízen keresztül már az anyaméhben is találkoztak.
Nem hétköznapi szülés történetét osztotta meg a Facebookon az Országos Mentőszolgálat.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media