A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülési pózok: Testhelyzetek, amelyek megkönnyíthetik a vajúdást

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-02-27
Évezredeken keresztül senkinek nem jutott eszébe, hogy az újszülötteket ágyban, párnák közt fekve kellene világra hozni.
Szülési pózok: Testhelyzetek, amelyek megkönnyíthetik a vajúdást

A fekvő testhelyzet akkor vált elterjedté, amikor az orvosok is részei lettek a folyamatnak, így ugyanis könnyen hozzáférhettek a vajúdó asszonyhoz. A fekve szülés ma is a legelterjedtebb, de már koránt sem egyeduralkodó szülési mód.
Nézzük, milyen egyéb helyzeteket választhatsz!

Számtalan tanulmány igazolta már, hogy a vajúdás alatti sétálás akár egy órával is lerövidítheti a folyamatot. A fájások első jelentkezésekor még nem kell túl nagy figyelmet szentelni nekik: általában nem annyira erősek, hogy ne tudnánk tőlük a mindennapi teendőinket tovább végezni. Később, ahogy egyre sűrűbbé és intenzívebbé válnak, már próbálkoznunk kell, hogy megtaláljuk azt a testhelyzetet, amely a legelviselhetőbbnek tűnik az összehúzódások alatt.

Amennyiben lehetséges, próbáljuk meg elkerülni a háton fekvést. Ebben a pozícióban a legnagyobb az esélye ugyanis annak, hogy csökken a méh vérellátása, az anya vérnyomása megnő, a légzése romlik, és a szülés alatti és utáni vérzés veszélye is ilyenkor a legmagasabb. Lelkileg sem ez a legszerencsésebb pozíció: a fekve szülő asszony hamar úgy érzi, elveszíti a teste felett az irányítást, és külső személytől várja a megoldást ("a szülés levezetését"), pedig ideális esetben maga is képes lenne rá.


Milyen szülési pózt válasszunk hát?

 

A vajúdás alatt a következők lehetnek segítségünkre:


Séta:

Sok nő tartja kellemesnek a vajúdás alatti sétát. A gravitáció kevésbé kellemetlen, ám hatékonyabb összehúzódásokat eredményez, így meggyorsítja a szülést. Célszerű két fájás között sétálni, majd amikor érezzük, hogy jön a fájdalom, a párunkba vagy valamilyen kiálló dologba (kilincs, bordásfal) kapaszkodni. Hosszú távon fárasztó lehet.


Állás:

Ugyanaz mondható el az állásról, mint a sétáról.


Ringatózás, tánc:

Az előre-hátra ringatózás, "tánc" - akár zenére, akár a saját légzésünk ritmusára - megnyugtató érzés és segít az ellazulásban. Akár egy hintaszék is ideális lehet – bár kevésbé valószínű, hogy a szülőszoba ezzel lenne felszerelve -, azonban ha a párunkkal "táncolunk", ő fizikailag és lelkileg is támogathat bennünket: az ölelése megnyugtat, közben pedig masszírozhatja a hátunkat és a derekunkat. A gravitáció áldásos hatásai ilyenkor is érvényesülnek.


Ülés:

Helyezkedhetünk előre fordulva, hátunkat párnákkal megtámasztva, vagy háttal, a szék háttámlájába kapaszkodva. Ez utóbbi testhelyzet előnye, hogy tehermentesíti a hátat, és arra is lehetőséget ad, hogy a párunk masszírozzon. Ha van műanyag székünk, akár a zuhany alá is bevihetjük. Sok nőnek pedig a földön vagy az ágyon felhúzott, keresztbe vetett lábakkal való ülés esik jól.


Négykézláb állás:

Igen népszerű testhelyzet. Tehermentesíti a hátat, csökkenti a medencefenék izmaira nehezedő nyomást. Ha elfáradt a csuklónk, térdelhetünk az ágy elé, a fejünket a matracra hajtva.


Szülés labdával:

Ma már nem csak az alternatív szülőszobák felszereltségéhez tartozik hozzá a nagyméretű szülőlabda. El lehet rajta nyúlni - közben érdemes megkérni a párunkat, hogy tartson, le ne guruljunk -, vagy elé térdelni és rádőlni.

Olvasd el ezt is: Szülési segédeszközök: kellékek, amelyek megkönnyítik a vajúdást


Oldalt fekvés:

Ha már teljesen kimerített a vajúdás és szeretnénk ledőlni, válasszuk inkább az oldalt fekvő pozíciót a háton fekvő helyett. Amellett, hogy sokkal kényelmesebb, ez is csökkenti a nyomást a medencefenék izmain, s mérsékli a hátfájást. Még kényelmesebb, ha a térdeink közé párnát teszünk. Hátránya, hogy némileg lelassíthatja a vajúdási folyamatot.
 

A kitolás közben:

Sajnos még ma is általános a legtöbb kórházban, hogy ha vajúdás alatt engedik is a szabad mozgást, a kitolás idejére ágyba fektetik a kismamát, és szigorúan háton fekve kell világra hoznia a gyermeket. Ha mégis sikerül olyan megoldást találnod, amely lehetővé teszi, hogy a számodra legkényelmesebb pózban szülj, többféle mód közül választhatsz.

Általánosságban elmondható, hogy a szülő nő és a baba számára legkényelmesebb és legbiztonságosabb pozíciók azok, amelyek a gravitációt is kihasználják. Hátrányuk, hogy az egészségügyi személyzet és az anya kísérője számára is gyakran kényelmetlenek, sőt megerőltetőek, így lassan terjednek a kórházakban.


Szülőszék:

A szülőszék egy középen lyukas sámli, amely lehetővé teszi az ülő pozícióban történő kitolást. A partner közben hátulról támaszthatja az anyát, aki így hátradőlhet, ha szükségét érzi. Előnye, hogy a kitolási szakaszt lerövidíti, ritkábban kerül sor ilyenkor fogó vagy vákuum használatára, s jobb szívhangokat mutatnak az így születő babák. Hátránya, hogy magasabb az aranyér és a másodfokú gátrepedések veszélye.


Vécé:

Ugyanazon az elven működik, mint a szülőszék, annak hiányában lehet hasznos.


Guggolás:

Ez is a gravitáció erejét használja ki. Elhelyezkedhetünk a partnerünk ölében vagy éppen előtte úgy, hogy a hátunkat támogatja. Guggolás közben a medence kimenete 28 százalékkal nagyobb, mint háton fekve, ez felgyorsítja a kitolás folyamatát. Hátránya, hogy hosszú távon fárasztó.


Négykézláb:

Talán ez a legkényelmesebb és a legkevesebb komplikációval járó testhelyzet. Ilyenkor a legritkább a gátmetszés és egyéb beavatkozás szükségessége.

Indexkép: pexels - rawpixel.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja