SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az a bizonyos kincset érő "Arany óra" szülés után

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2018-02-26
Ha egy újdonsült anyukától megkérdezik, hogy kaptak-e arany órát szülés után, a legtöbben még mindig olyasmit felelnek, hogy "Nem, a nagyi aranyláncot adott ajándékba!" A szülőszobán azonban az "arany óra" kifejezés mást jelent. Egy nagyon fontos momentumról van szó, amiről még mindig kevesen hallottak - annak ellenére, hogy a legtöbb helyen már bevett gyakorlat.
Az a bizonyos kincset érő "Arany óra" szülés után

Az úgynevezett arany óra a világra jött kisbaba első életórája, az első 60 perc, melyet a világon tölt. Régebben ezt az időt a picikék az orvosok és csecsemős nővérek kezei között, különböző vizsgálatokkal töltötték.
Napjainkban azonban a szakemberek rájöttek ennek az idő-intervallumnak a fontosságára, észrevették, hogy számít, hol és mivel tölti az újszülött élete első perceit. Az elnevezés nem véletlen, hitelesen kifejezi az értékét ennek az időnek - többet jelent annál, minthogy az anyuka és a kisbaba minél többet legyen együtt.


Az arany óra lényege

A szülés során ugyanis rettentő sok hormon termelődik és szabadul fel, melyek dübörögve zúdulnak végig a szülő kismama keringésén - a kismamáén, aki azonban a köldökzsinór elvágásáig osztozik a vérén a babával. A hormonok feladata, hogy végigsegítsék az anyuka testét a szülés gigászi teljesítéményén - egy olyan testet, mely súlyban többszöröse a babáénak.
A köldökzsinóron keresztül a baba nem csak oxigént és tápanyagot vesz fel, hogy legyen energiája megszületni, hanem a hormonokból is megkapja a mama testméreteihez "összeállított" koktélt, többek között az adrenalint is. 

Ennek eredményeképpen, mikor megszületünk, édesanyánkkal osztozva a keringésen, arányaiban olyan sok hormon és adrenalin kering a vérünkben, melyet ha kivonnánk és megmérnénk, testsúlykilogrammonként a többszöröse lenne annak, amit a testünk valaha is önerőből termelni képes lesz.
Az újszülött babák emiatt nagyon éberek, figyelnek, ha úgy tetszik, "ugrásra készek" - az első benyomásokat (illatokat, fényeket, hangokat, képeket) tehát sokkal intenzívebben, pontosabban érzékelik és azok mélyen bevésődnek az emlékeik közé. Ahogy a hormonok lebomlanak és kiürülnek a szervezetből, a kisbaba apró teste fokozatosan "lefújja a riadókészültséget", megnyugszik és elkezdi kipihenni a fáradalmakat. 

Nem sokkal azután, hogy a baba bőrkontaktusba kerül az anyukájával, a keresőreflex beindul: a pici keresni kezdi anyukája mellét és ha megtalálja, rögtön szopizni kezd. Ennek szerepe még nem a táplálkozás, hiszen a tényleges tejtermelés csak jóval később kezdődik meg, a baba gyomra pedig alig cseresznyemag méretű, nem is férne bele ennivaló.
Az előtej (colostrum) azonban, melyből pár cseppet már ki tud szívni az emlőből, roppant fontos, az immunrendszer számára nagy erősítést adó anyag. A szopizással való próbálkozás is rögzül az emlékek között ebben a felfokozott állapotban, és az anyuka tejtermelése is könnyebben beindul majd, ha a mellét úgy éri az inger, hogy még a szülési hormonokkel telített a szervezete. A mellbimbó körüli mirigyekben ráadásul a magzatvízhez hasonló ízű és illatú anyagok termelődnek - a baba tehát ismerős ízek, illatok és hangok (anya hangja és szívdobogása) között kezdheti kipihenni a születést. 

Sokáig úgy tartották, hogy a kisbabák nem látnak megszületéskor, csak a fényeket érzékelik. Kutatások azonban rávilágítottak, hogy már közvetlenül születés után képesek az arcokat elkülöníteni, főként a hormonoktól kiélesedett érzékekkel. Ahogy a babák és mamák egymásra függesztik a tekintetüket, és elmerülnek a másik szemében, annak láttán aligha kételkedhet bárki is a feltevés igazságában.

Ez az extrém figyelmes és aktív időszak, valamint a közös pihenés jelentik az első órában az "aranyat" - fontos, hogy a baba édesanyja és édesapja hangját, illatát, szülei bőrének érintését, melegét, az ő arcukat tapasztalja maga körül. Így nagyon erős kötődés alakul ki az új család tagjai között már az első pillanatokban.

Mivel felismerték ennek jelentőségét, a legtöbb kórházban figyelmet fordítanak arra, hogy az új család együtt tölthesse a szülést követő első egy-két órát, lehetőleg zavartalanul, hármasban. Némely intézmény már a császármetszéssel született babák esetében is igyekszik a lehető legtöbbet biztosítani ebből mamának és babának - amennyire állapotuk megengedi ezt.
Akinek esetleg nincs erre lehetősége, az se csüggedjen, hiszen bár az első óra nem pótolható, valójában csak megkönnyíti, összesűríti az arany órát nem kapott babákkal csak a későbbiekben kialakuló kötődést. Ugyanúgy képesek jó kapcsolatot kialakítani babájukkal azok az anyukák, akik nem kapják meg rögtön kicsinyüket a szülőszobán.
A legfontosabb, hogy minél több időt töltsünk együtt kisbabánkkal szeretetben, nyugalomban, hiszen  - szülés után egy órával vagy sem - ez mindenképpen aranyat ér.

Indexkép: Pixabay - 789083

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja