A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A nagybácsi dilemmája: valóban hibát követett el, amikor lefürdette az unokahúgát?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-06-28
Te kinek engeded meg, hogy átöltöztesse vagy mosdóba kísérje a hároméves lányodat? A nagypapájának? A nagybátyjának? Esetleg bárkinek, hiszen csak olyan vigyázhat rá, akiben minden tekintetben megbízol?
A nagybácsi dilemmája: valóban hibát követett el, amikor lefürdette az unokahúgát?

Noha hazánkban is egyre tudatosabbak vagyunk a kérdésben, sehol sem vagyunk Nagy-Britanniához vagy Amerikához képest, ahol a szexuális zaklatástól való félelem időnként már-már a paranoiához közelít. Az Egyesül Államokban egyre hangosabb azoknak a szülőknek a hangja, akik szerint nem szabad megengedni, hogy a gyerekek egymásnál aludjanak, mert nagy az esélye annak, hogy a házigazda apuka meg fogja erőszakolni a vendég kislányt. Angliában pedig a szakképzett és nagyon alapos átvilágításon átesett óvónőknek is komoly fejtörést okoz, hogy átöltöztethetnek-e egy kisgyermeket, ha bepisilt, zaklatásnak számít-e a naptejjel való bekenés, a mosdóba pedig lehetőség szerint minden gyermeket két felnőtt kísér ki, biztos, ami biztos.

(Kapcsolódó cikkünk: Intimitás, határok, kölcsönös beleegyezés: így beszélj gyermekeiddel a szexualitásról)

Ebben a közegben jobban átélhető annak a nagybácsinak az esete, aki a saját 5 éves lánya mellett a 3 éves unokahúgára vigyázott, és a nap egy pontján döntéshelyzetbe kényszerült. Történetét a Reddit közösségi oldalon tette közzé:

„Aznap a gyerekek kint játszottak, és sársütit készítettek. Ezzel nem is lett volna baj, de egyszer csak úgy döntöttek, ők maguk lesznek a sársütik. Tényleg csak egy pillanatra hagytam magukra őket, és mire visszatértem, a feje tetejétől a lába ujjáig sáros volt mind a két lány. Felkaptam őket, és egyszerre beraktam mindkettőt a zuhany alá. Segítettem nekik hajat mosni, odafigyeltem, hogy rendesen letisztítsák magukat, azután az unokahúgomra ráadtam a lányom néhány ruháját.”

Azt azonban nem tette zsebre, amit a nővérétől – a kislány édesanyjától – kapott. Az anya szerint „furcsa és félelmetes”, hogy kvázi idegen felnőtt férfi létére csak úgy megfürdetett egy kislányt. Erre minimum engedélyt kellett volna először kérnie a szülőktől. A férfi, aki amúgy egyedülálló apuka, minden nap segít a saját kislányának a fürdőszobában, így nem igazán értette a testvére felháborodását, de azért elgondolkodott azon, hogy talán mégsem helyes, amit tett. Ezért az internet népéhez fordult tanácsért.

A válaszolók nagy része neki adott igazat. Sokan nem értették, miért bízza valaki olyanra a gyermekét, akiből kinézi, hogy utána zaklatni fogja, mások azt javasolták, hogy ha legközelebb ilyesmi fordul elő, a szülők kérésének megfelelően vigye haza talpig sárosan a gyereket. Többen felvetették, vajon akkor is ilyen nagy lenne a felháborodás, ha egy anya fürdette volna meg a vendég kisfiút? Volt azonban, aki megértette a szülők aggodalmát is:

„Egyszerűen arról van szó, hogy a szexuális zaklatások nagy részét férfiak követik el, ezért sok szülő nem szereti, ha a gyermeke kényes helyzetben, mint például a fürdőkádban kettesbe marad egy férfival.”

Kép: tookapic / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja