SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Hogyan neveljem a párom gyerekét, ha én vagyok a "gonosz mostoha"?

Zaka Dóra [cikkei] - 2020-10-29
- merül fel gyakran a kérdés a mozaikcsaládban élőkben, vagyis azoknál, ahol egy háztartásban él a pár két tagja és legalább egyiküknek van korábbi kapcsolatból gyermeke. Izgalmas felvetés és egyben felmerül a kérdés egy másik változata is: "neveljem-e a párom gyerekét, ha én vagyok a "gonosz mostoha"?". Hogyan lehet a lehető legkonfliktusmentesebben menedzselni ezeket a helyzeteket? Nézzünk néhány szempontot ehhez.
Hogyan neveljem a párom gyerekét, ha én vagyok a "gonosz mostoha"?

A mozaikcsaládok sokfélék lehetnek, ám mindegyik valamilyen szempontból speciálisabban működik a hagyományos, „nukleáris családhoz” képest (ahol a szülők és a közös gyermekek élnek együtt). A mozaikcsalád „egyszerű”, ha a pár egyik felének van gyermeke és így kapcsolódik be a pár másik tagja, nevelőszülőként. „Összetett” akkor, amikor a pár mindkét felének van gyermeke korábbi kapcsolatból. „Komplex”, hogyha azon túl, hogy korábbi kapcsolatból van gyermek mindkét oldalon, születik közös gyermek is. Ezen kívül a szakirodalomban ismerjük még a „részidős mozaikcsaládot is”: ide tartoznak azok a helyzetek, amikor a gyermek nem él az adott szülővel, hanem előre meghatározott (vagy éppen rugalmasan kezelt) időszakokban tartózkodik a családdal (gyakran ilyen a kéthetente hétvége például).

Hol van a helye és mi a szerepe a „mostohaszülőnek” mindebben? Egyáltalán, hívjuk-e „mostohaszülőnek”? Az idézőjel nem véletlen: véleményem szerint a megnevezés nem túl szerencsés. Negatív felhanggal jár, még akkor is, ha a meséből ismert verzió helyett a „gonosz” szó nélkül használjuk a „mostoha” kifejezést. Ennek ellenére, úgy tűnik, a nyelvünkben nincs igazán megfelelő szó erre a szerepre. A „nevelőanya” vagy „nevelőapa” is inkább csak abban az esetben állja meg a helyét, ha a helyzet haláleset következménye. Ha válás vagy szakítás történt és a gyermek életének aktív része a biológiai anyja/apja, akkor minek kellene neki nevelőanya/nevelőapa?

Bárhogy is nevezzük, a mozaikcsaládtag szerepe speciális. Emiatt mindenképpen érdemes lassan közelíteni a gyermekhez, ismerkedni. Fontos, hogy először bizalom épüljön, tekintsen úgy a szülő új párjára, mint „aki vicces és jól lehet vele játszani”. Ha ez megvan, utána érdemes fokozatosan nagyobb szerepet vállalni a nevelési kérdésekből. Természetesen, praktikus okokból már korábban is előfordulhat, hogy az új pár belép a szülői szerepbe, például, amikor iskolába vagy óvodába kell vinni a gyermeket és ebben segít. Ez azonban kissé más kategória, mint például azonnal új szabályokat hozni vagy különböző tiltásokat bevezetni. Ha korábban szabadott este a TV előtt nassolni, ám az új pár megismerésével együtt ez hirtelen megváltozik, ellenérzéseket válthat ki a gyermekből. Ezek persze nem magának a cselekedetnek és nem is az új pár személyének szólnak sokszor, hanem inkább a határok feszegetésének. Valaki túlságosan erőteljesen akar belépni az ő kis világába, amelyen a szülővel osztozik és ezt nem nézi jó szemmel. Meg fogja próbálni kívül tartani, jellemzően ilyenkor hangzik el a „nem vagy az anyám/apám, ne dirigálj”. Érdemes tehát mindig a gyermek tempójában haladni. Ha a „mostohaszülő” úgy érzi, közelebb engedi magához a gyermek, akkor lehet egy szilárdabb kapcsolatot kialakítani, amiben aztán meg fognak férni később a szülői feladatok is. Persze nem hagyható figyelmen kívül a gyermek életkora és annak specifikus jellemzői sem: egy kisebb gyermek rugalmasabb, nagyobb valószínűséggel fogja vele hamarabb megtalálni a közös hangot, mint például a serdülővel, aki épp a biológiai szülei által állított korlátok ellen is lázad és feszegeti a határait.

Nagyon fontos a családba belépő új pár saját magának vizsgálata is. Érdemes például megfigyelni, hogy milyen érzéseket kelt benne a gyermek egy-egy viselkedése. Gyakori, hogy a gyermeket az „ex” egy kisméretű verziójának tekintik, aki sokszor negatív szereplőként jelenik meg a történetben. Érdemes odafigyelni rá, hogy valóban a gyermeket lássa és ne azt, akit rávetít. Ha valami miatt haragszik a másik szülőre, ennek semmiképpen ne a gyermek előtt adjon hangot és ne is éreztesse vele, ne rajta vezesse le a dühét. A gyermek számára mindkét szülő fontos, ha úgy érzi, bármelyikük fenyegetve van az új pár által, az ellentétet szülhet.

Egy dolgot sose feledjünk: mozaikcsaláddá válni kell. Az idő és a türelem tehát egy kiiktathatatlanul fontos faktor ebben.

Fotó: Depositphotos.com

Zaka Dóra


Zaka Dóra
tanácsadó szakpszichológus, képzésben lévő pár- és családterapeuta, OH-kártya instruktor

Elérhetőségeim:
Honlap: https://www.relation-ship.hu/
Facebook: Relation-Ship párterápia és családterápia (kifejezetten a párterápiás és családterápiás szolgáltatáshoz)
Zaka Dóra pszichológus (saját pszichológusi Facebook oldalam)
Email: info@relation-ship.hu és zakadorapszichologus@gmail.com
Telefon: +36 20 970 4522
Rendelési helyszínek:
  • 8000 Székesfehérvár, Szepesi utca 9.
  • 1071 Budapest, Peterdy utca 31.
  • illetve online

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja