A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekek az asztal körül - mikor milyen feladatot bízhatsz rájuk?

Martincsevicsné Jenei Gizella - 2020-10-29
A házimunkába való bevezetést érdemes minél előbb elkezdeni azért, hogy a gyerekek ne nyűgként tekintsenek rá. Kicsi korban még nagyon lelkesek, szívesen segítenek. Kezdjétek az asztal körül.
Gyerekek az asztal körül - mikor milyen feladatot bízhatsz rájuk?

A gyerekek örülnek, ha a felnőttek körül lehetnek, és olyan dolgokat csinálhatnak, amit ők. Persze nem korlátlanul és felügyelet nélkül. A házimunka erősíti a gyermek önbizalmát, felelősségvállalását és önállóságát. Az apró sikerélmények pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a későbbiekben is aktívan részt vegyenek a feladatok ellátásában.

A családi élet központja általában a konyha, azon belül a konyhaasztal, ahol a közös étkezések zajlanak. Ezek az alkalmak a legjobbak arra, hogy a család együtt legyen, beszélgessen, és mindenki kivegye a részét feladatokból. Az előkészületben és az elpakolásban a gyerekek is részt tudnak venni, koruknak megfelelően.

Feladatok az asztal körül kisgyermekek számára

 1. Étel megkeverése. Ezt nagyon élvezik a kicsik. Keverni, kavarni, maszatosnak lenni a legjobb dolgok egyike a világon.
 2. Serpenyő kivajazása, olajozása.
 3. Friss zöldfűszerek lecsipkedése. Nagyszerűen fejleszti a finommotoros képességeket és a türelmet.
 4. Szalvéták összehajtogatása és elhelyezése a tányérok mellé. Ha nagyon kicsi a gyermek, akkor ezt még az evőeszközök kihelyezése előtt tegye meg.
 5. Evés után az asztal lepakolása. Kicsi korban olyan tárgyakat bízz rá, amik nem törékenyek és nem tudnak kárt okozni a számára.

Feladatok az asztal körül óvodások számára

 1. Poharak és edények kihelyezése az asztalra. Ha olyan helyen van, ahol a gyermek önállóan eléri, akkor ezt egyedül is megteheti. Számolja meg, hogy hányan lesznek majd az asztalnál, és számolja meg a poharakat, amikor kiteszi az asztalra. Nagyszerű lehetőség a számokkal való ismerkedésre és az önállóság fejlesztésére. A gyermeket büszkeséggel tölti el és sikerélményt szerez.
 2. Ételek előkészítése, megmosása. A gyermekek nagyobb eséllyel kóstolnak meg olyan ételeket, amelyek elkészítésében ők is részt vesznek. Kérd meg, hogy mossa meg például a paradicsomot és helyezze el szépen egy tálba.
 3. Az ételek elkészítése során engedd meg neki, hogy ő öntse bele a tálba a hozzávalókat. Kezdjétek a száraz alapanyagokkal, engedd, hogy beleszitálja és összekeverje. Új tapasztalatokat szerez azzal, hogy keveredik össze például a liszt a kakaóval. A folyadékokat is beleöntheti, de előtte mérd ki egy külön edénybe a szükséges mennyiséget.

Feladatok az asztal körül általános iskolások számára

 1. Olvassa fel és értelmezze a receptet. Ez nagyszerű gyakorlási lehetőség a kisiskolások számára, mert fejleszti a szövegértést. Hagyd, hogy értelmezze a receptet és a leírásokat. Mutasd meg neki, hogy miért fontos logikusan követni az egyes lépéseket. Ezzel fejleszted a logikai gondolkodását is.
 2. Segítsen megtisztítani a zöldségeket. Sárgarépa, fehérrépa meghámozása, burgonya előkészítése egy biztonságos hámozóval már nem okoz gondot ebben a korban.
 3. Készítsen köretet. Egy egyszerű salátát egy kisiskolás már el tud készíteni. Össze tudja tépkedni a salátaleveleket, vagy egy kevésbé éles késsel tud sajtot szeletelni. Fejleszti az önállóságát, és büszkeséggel tölti majd el, amikor feltálalja az asztalnál.

Feladatok az asztal körül kiskamaszoknak, kamaszoknak

 1. Könnyebb ételek elkészítése recept alapján. Ebben a korban már önállóan tudnak értelmezni egy-egy receptet. Hagyd, hogy egyedül készítse el. Erősödik az önállósága és az önbizalma.
 2. Köret elkészítése önállóan. Egy nagyobb családi eseményen a kamaszok már tudnak segíteni abban, hogy önállóan kifőzik a tésztát, vagy elkészítenek egy burgonyapürét. Legyél ott mellette, de hagyd, hogy egyedül próbálkozzon.
 3. Zöldségek előkészítése, aprítása és feldolgozása. Nagyszerű lehetőség arra, hogy megtanulja, hogy melyik zöldséget hogyan kell előkészíteni, hányféle formában lehet felhasználni, és mire kell odafigyelnie, ha finom ételt szeretne készíteni belőle.

A konyhai feladatok közös elvégzése nagyon jó alkalom arra, hogy a családtagok közel kerüljenek egymáshoz. Fontos, hogy ne plusz feszültségforrás legyen a közös főzés. Ne görcsölj rajta, ne sürgesd. Fogadd el, hogy a gyermekek még nem olyan gyakorlottak, hibáznak, leejtenek, kiborítanak dolgokat. Fogjátok fel könnyedén, nevessetek a megpirult sütiken, hiszen ezek olyan közös élmények lesznek, amelyeken még évekkel később is jót fogtok derülni.

A gyermekek bevezetése a konyha világába nagyon jó befektetés. Befektetés a gyermek jövőjébe, hiszen leteheted az egészséges életmód alapjait. Ezekkel az apró lépésekkel önállóságot és magabiztosságot tanítasz a számára, ami nagyon jól jön majd, ha kollégiumba kerül, illetve ha később önálló háztartást vezet.

Kép forrása: Gustavo Fring fotója a Pexels oldaláról

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja