SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Minek nevezzelek?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-10-26
"Eperke, gyere már légyszives!" - Ez a mondat ütöttem meg a fülemet egyik nap. Egy anyuka kiáltott a kislányának. Akkor még oviba jártak a gyerekek. Megkérdeztem az anyukát, hogy honnan jött a névválasztás, mire azt mondta, hogy annyira szerette az Eperke és barátai című mesesorozatot a kislány nővére, hogy Ő adta ezt a nevet a testvérének. Ezen elgondolkodtam. Vajon hány szülő ad még hasonlóan furcsa nevet a gyerekének. Érdekes dolgokra bukkantam.
Minek nevezzelek?

Bármilyen hihetetlen is, de nem adhat a szülő akármilyen nevet a gyermekének. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete minden évben kiad egy anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzéket. Ebben találhatók azok a keresztnevek, amelyeket a szülők adhatnak a gyerekeiknek.

A hivatalos úton túl azonban a család is sokszor beleszól a névválasztásba. Van ahol tradíció a szülő vagy a nagyszülő nevét adni a gyermeknek. Vannak, akik saját nevet választanak, de második keresztnévként azért valamelyik felmenő nevét is megkapja az újszülött.

Mit érdemes átgondolni névválasztáskor?

 

Legyen jó a hangzása?

Vannak, akiknek fontos, hogy a keresztnév összecsengjen a vezetéknévvel. Ilyenkor ugyanazzal a betűvel kezdődik mindkettő, mint például Kiss Katalin, Kovács Katalin, Lakatos Laura vagy Nagy Nándor.

Legyen becéző a keresztnév vagy inkább ne?

Sokan aranyosnak gondolják a Bóbitát, a Bíborkát vagy a Csöppkét. Ezek valóban nagyon aranyosak lehetnek egy kisgyereknek. De vajon 30-40 év múlva is illeni fog a gyermekre a neve? Mi lesz, ha olyan munkája vagy hivatása lesz később, amihez furcsán hangzik majd ez a név.

Legyen valamilyen ismert sorozatból?

Egy időben nagyon népszerű volt a Linda, az Izaura, a Szamanta. Nem véletlenül, hiszen mindegyik egy híres sorozathoz köthető, amit rengeteg ember követett. Ezekkel még talán semmi baj nincs is, de valóban jó ötlet Lorenzónak, Rodrigónak vagy Dzsesszikának nevezni egy gyermeket?

A szülői leleményesség határtalan. Sokan nem gondolják át, hogy a neveket nem 1-2 évre adják, hanem a gyermeknek egy egész életében azzal kell együtt élnie.

Raátz Judit, a MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársa, egy korábbi interjújában elmondta, hogy ma Magyarországon sajnos nincs lehetőségük a családnév és a keresztnév harmonizációjába beleszólni. Így születhetnek olyan elképesztő párosítások, mint például Végh Béla, Cserepes Virág, Öntöző K. Anna, Karácsonyi Ajándék, Vörös Hajnal vagy Zöld Pálma.

Kép forrása: Heiner fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja