SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

POZITÍV Egyesület

Családinet [cikkei] - 2005-09-15
Magyarországon a jelenlegi becslések szerint a gyermekpopuláció kb. 20-25%-a küzd különböző mértékű tanulási nehézséggel, magatartási zavarral, amely mintegy 300-400 ezer családot érint.
POZITÍV Egyesület

Szinte minden iskolai osztályra jut belőlük egy-kettő. Az utóbbi időben az óvoda- és iskolapedagógusok jelzései szerint számuk egyre nő – többek között a fokozódó civilizációs és környezeti ártalmak következtében.

 

            Ezek a gyerekek nem tudnak figyelni, sok esetben súlyos figyelemzavarral és motoros nyugtalansággal küszködnek, túl mozgékonyak (hyperaktívak), vagy túlzottan csendesek, gátlásosak, lelassultak (hypoaktívak), mozgásuk összerendezetlen, kommunikációs és beilleszkedési zavaraik vannak, az írás-olvasás, számolás terén is lehetnek súlyos gondjaik (dyslexia, dysgraphia, dyscalculia). Iskolai teljesítményeik általában jóval alacsonyabbak, mint ahogy értelmi képességeik alapján tolük elvárható volna. Elofordulnak kimagasló értelemmel bíró gyermekek is, akik mégsem tudnak teljesíteni a felsorolt okok miatt. Ezért nagyon fontos a rehabilitáció, a korrekció, a felzárkóztató fejlesztés mellett a tehetséggondozás.

 

            Nehezen kezelhetőségük okait nem mindig ismerik fel, magatartásukat félreértik, a szülői félrenevelés, vagy a gyerekek tunyaságára, lustaságára, rosszindulat rovására írják. A gyermeket nem, vagy nem megfelelően kezelik, fejlesztik, így a megoldatlan helyzetekből fakadó súlyos következmények halmozottan jelentkeznek: a gyermek hányódása az iskolai években, un. "iskolaundor" és tanulási képtelenség, alulképzettség, tehetségek elkallódása, a család széthullása, szociális problémák, társadalomba való beilleszkedési zavarok, deviáns magatartásformák kialakulása (drogok, öngyilkosság, bűnözés).

 

            Ma már Magyarországon sokéves gyakorlati tapasztalat gyűlt össze. Egyre többen foglalkoznak ezzel a problémakörrel, de sokan közülük elszigetelten, segítség és támogatás nélkül. Fontos összekapcsolni ezeket a "szigeteket", koordinálni és hatékonyabbá tenni a munkát a jobb ellátás érdekében. Egyesületünk 1995. áprilisában ez okból alakult, 1998-tól közhasznú szervezet. 2200 fős tagságunk 10 szekcióban dolgozik: Szülői, Egészségügyi, Oktatási, Szakemberképzési Szekció, stb. Tevékenységünk az ország egész területére, sőt a határon túlra is kiterjed. „Regionális tagszervezetek, központok létrehozása” c. projektünk alapján 3 követő szervezetünk van

 

            Elkötelezett szakújságírói - szerkesztői részvétellel TV műsorokat indítottunk. A "POS/Z/ITÍV, avagy nehezen kezelhető?!". c. sorozatunk készítése közben sok együttműködésre kész szakembert ismertünk meg és kapcsolatokat hoztunk létre közöttük. A közös gondolkodás, együttműködés megalapozása érdekében havonta egyszer tematikus klubot, évente több alkalommal fórumot, tanácskozást, szakmai bemutatókkal egybekötött konferenciát szervezünk. Szorgalmazzuk a témába vágó tudományos kutatómunkát is. Folyamatosan végezzük az érintett szülők és pedagógusok, informálását. Kéthavonta „Nehezen kezelhető?! …” címmel újságot adunk ki.

 

            Fontosnak tarjuk a fiatal pályakezdés előtt álló főiskolai hallgatók szakmai felkészítését, számukra gyakorlati tapasztalatok nyújtását és bevonásukat önkéntes, segítő munkánkba.

 

            Az érintett családoknak, gyerekeknek közvetlenül is nyújtunk segítséget: Família Klubot működtetünk, többszintű tanácsadó szolgálatunkon belül rendszeres telefonos tanácsadást (lásd a fenti telefonszámot) végzünk, szülőtréninget, szabadidős ill. nyári programokat, különféle projektek szerint működő táborokat is szervezünk.  

 

        Egyesületünk célja tehát a különféle szakterületek, szaktárcák: egészségügy, oktatásügy, szociális és családvédelmi ügyek, stb. közötti kapcsolatok megteremtése, az ott dolgozó szakemberek összefogása. Továbbá a szakmai közvéleményre oly módon hatni, hogy ezeknek a gyerekeknek a gondjait elismerjék, és mielőbb hathatós, és szakszerű segítségben részesüljenek. A vállalt cél egy nagyon sérülékeny és veszélyeztetett gyermekcsoport jogainak védelmét szorgalmazza annak ismeretében, hogy ezek a gyermekek a megfelelő ellátás, bánásmód mellett – POZITÍV tulajdonságaikra építve – a társadalom hasznos tagjaivá, értékes állampolgáraivá tehetők. 

 

Az egyesület szakmai konferenciájáról, mely szülők és szakemberek számára egyaránt hasznos információkat nyújt, bővebben itt olvashat:

http://pozitiv-osze.freeweb.hu/index_elemei/001kezd_elemei/szakmai.htm

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja