SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Európában és Közép-Ázsiában minden második gyermek ki van téve a gyakori hőhullámoknak

Családinet [cikkei] - 2023-07-28
Európában és Közép-Ázsiában a gyermekek mintegy fele - azaz 92 millió gyerek - van kitéve az egyre gyakoribb hőhullámoknak - derül ki az UNICEF által közzétett, 50 országból származó legfrissebb adatok elemzéséből. Ez kétszerese a globális átlagnak, amely szerint négyből egy gyermeket érintenek a gyakori hőhullámok világszerte.
Európában és Közép-Ázsiában minden második gyermek ki van téve a gyakori hőhullámoknak

A Beat the heat: protecting children from heatwaves in Europe and Central Asia című közlemény megjegyzi, hogy a gyermekek különösen érzékenyek a hőhullámok hatásaira, ami súlyos betegségek - például a hőguta – kockázatának teszi ki őket.

Az elmúlt években a hőhullámok egyre gyakoribbá váltak Európában és Közép-Ázsiában, és semmi jele annak, hogy enyhülnének, sőt, a hőhullámok gyakorisága az elkövetkező években tovább fog nőni a régióban. A legóvatosabb, 1,7 Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedési forgatókönyvek szerint 2050-re Európában és Közép-Ázsiában minden gyermeket érinteni fognak a gyakori hőhullámok.

"Európa és Közép-Ázsia országaiban már érzik az éghajlatváltozással járó forróságot, és ezt leginkább a gyermekek egészsége és jólléte sínyli meg. A gyermekek fele már most saját bőrén érzi a rendkívüli hőséget, de 2050-re ez a probléma minden gyermeket érinteni fog a régióban" - mondta Regina De Dominicis, az UNICEF európai és közép-ázsiai regionális igazgatója.

A csecsemők és a kisgyermekek vannak a legnagyobb veszélyben a hőhullámok idején, mivel belső testhőmérsékletük lényegesen magasabb és gyorsabban emelkedik, mint a felnőtteké.

gyerekek és a hőhullámok

A legtöbb felnőtt másképp éli meg a hőséget, mint a gyerekek, és ez megnehezíti a szülőknek és gondozóknak, hogy felismerjék a kockázatos helyzeteket és a hőség okozta betegségek tüneteit a kicsiknél. A jelentés szerint a hőhullámok a gyermekek koncentrációs és tanulási képességeit is befolyásolják.

A gyermekek védelme érdekében az UNICEF sürgeti az európai és közép-ázsiai kormányokat, hogy:

  • A gyerekek érdekeit szem előtt tartva építsék be az országonként meghatározott hozzájárulásokba (NDC) és a katasztrófák kockázatának csökkentésére és kezelésére vonatkozó szabályozásba a hőhullámok mérséklésének és az azokhoz való alkalmazkodásnak a terveit
  • Fektessenek be az egészségügyi alapellátásba a gyerekeket érintő hőséggel kapcsolatos betegségek megelőzése, a korai fellépés és kezelés érdekében, valamint invesztáljanak az egészségügyi dolgozók és tanárok képzésébe.
  • Fektessenek be korai előrejelző rendszerekbe, végezzenek helyi környezeti felmérést, támogassák a vészhelyzetekre való felkészültséget és a rezílienciát növelő kezdeményezéseket.
  • A víz, a szennyvízelvezetés és a higiénia, az egészségügy, az oktatás, a táplálkozás, a szociális védelem és a gyermekvédelmi szolgáltatások átalakítása igazodva a hőhullámok hatásainak kezeléséhez.
  • Biztosítsanak megfelelő finanszírozást a gyermekeket és családjaikat a hőhullámoktól védő beavatkozásokra.
  • Biztosítsák a gyermekek és fiatalok felkészítését, tájékoztatását és edukációját az éghajlatváltozással kapcsolatos oktatással és a zöld készségek elsajátításával.

A tudomány azt mutatja, hogy a megnövekedett hőmérséklet az éghajlatváltozás következménye. Az UNICEF sürgeti az európai és közép-ázsiai kormányokat, hogy csökkentsék a CO2-kibocsátást annak érdekében, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokra korlátozzák, valamint 2025-ig duplázzák meg az alkalmazkodásra szánt finanszírozást.

Az UNICEF Magyarország 2022-ben felmérte a magyar 13-25 éves korosztály hozzáállását a klímaváltozáshoz és annak következményeihez. A kutatásból kiderült, hogy a hazai fiatalok kilencven százaléka szorong az éghajlatváltozás hatásai miatt. A korosztály harmada úgy véli, hogy a klímaváltozás jelei már most is jelentősen hatnak a hétköznapjakira, többségük úgy látja, találkozik is mindennapjai során az éghajlatváltozás következményeivel például heves esőzések vagy extrém hőség formájában.

A 13-25 évesek több mint fele szerint a következő 5-10 évben, a korosztály háromnegyede szerint pedig 20-30 év múlva jelentősen meg fogják határozni az életünket a klímaváltozással kapcsolatos problémák. A válaszadók elsősorban a nagyvállalatok működésének változásától várnának jelentős előrelépést a kérdésben, de fontosnak tartják a kormányok döntéseit és az egyéni cselekvést is.

Lényeges visszajelzés, hogy a hazai fiatalok háromnegyede személyesen, akár áldozatok árán is kész tenni azért, hogy elkerülhető legyen a természeti katasztrófa – nekik szól az UNICEF Magyarország tavaly ősszel indult „Klímahősök” programja, amelynek célja, hogy a jelenlegi szorongást valódi tudással, generációk közti párbeszéddel és cselekvéssel oldja fel. A program része évi egy, fiataloknak szóló klímacsúcs is.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. 2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöket, egészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám 50 százalék, derül ki a Semmelweis Egyetem Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből. A mesterséges intelligencia (AI) alapú egészségügyi megoldások is egyre ismertebbek.
A szerkesztő ajánlja