SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan támogathatjuk pánikbetegséggel küzdő szeretteinket a közös nyaralás során?

Andrási Betty [cikkei] - 2023-07-20
Ha valaki pánikkal küzd, jelentős szorongást és félelmet élhet meg másoknak akár teljesen hétköznapinak tűnő tevékenységek folyamán is. Ez kihívást jelenthet mind az egyénnek, mind a családnak és a barátoknak. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne együtt élvezni a nyaralást pusztán érdemes nagyobb figyelemmel fordulni feléjük, támogatni, megérteni és segíteni őket egy-egy nehezebb periódus alkalmával.
Hogyan támogathatjuk pánikbetegséggel küzdő szeretteinket a közös nyaralás során?

Az első és talán legnagyobb kihívás, hogy pánikkal élő szerettünk valószínűleg nem is fontolgatja a nyaralást, el sem akar indulni, hiszen tart attól, hogy visszafogna bennünket vagy nem éreznénk jól magunkat, mindezen aggályaira pedig még pluszban rájönnek az utazással járó félelmek. Első körben érdemes arra biztatnunk, hogy lépjen ki a komfortzónájából, merjen velünk elindulni és biztosítsuk támogatásunkról, illetve arról is, hogy számíthat ránk, nem fog bennünket visszafogni semmitől, szeretnénk vele megélni a pillanatokat.

Kommunikáció a szorongásról és a félelmek megértése

Az első és legfontosabb lépés a kommunikáció és a megértés. Beszéljünk őszintén szerettünkkel a pánikbetegségéről és arról, hogyan érinti az ő életét. Fontos, hogy meghallgassuk az érzéseit, aggodalmait és félelmeit, és igyekezzünk megérteni, hogyan hatnak rá a különböző helyzetek, köztük a nyaralás is. Beszéljük át melyek azok a dolgok, amelyektől a legjobban tart és közösen keressünk rá megoldást.

Tervezzünk meg mindent és készüljünk fel alaposan, ez biztonságot nyújt szorongás esetén

A tervezés és a felkészülés segíthet abban, hogy a nyaralás zökkenőmentesebben menjen. Tájékozódjunk a nyaralás helyszínéről, a közeli egészségügyi ellátásról és az esetleges pánikroham kezelési lehetőségekről. Ha előre ismerjük a tervezett tevékenységeket és helyszíneket, könnyebben el tudjuk kerülni a stresszes helyzeteket és helyettesíteni tudjuk őket nyugodtabb alternatívákkal, ha az adott nap úgy kívánja.

Érdemes közösen megterveznünk az adott programokat a szerettünkkel, együtt végigvehetjük, hogy hova készülünk, mit fogunk csinálni, ő is kiegészítheti neki mihez lenne kedve, így együtt felépítve pedig egyre  jobban kiiktathatjuk azokat a bizonytalan faktorokat, amelyektől esetleg magában szorongana és a tervezés közben is számos téma feljöhet, amelyet meg tudunk beszélni és eloszlathatjuk kételyeit.

Semmi nincs kőbe vésve

Fontos, hogy rugalmasak legyünk a tervekkel, mivel a pánikban szenvedőknek bizonyos helyzetek nagyobb kihívást jelenthetnek és akár sok előre nem látott faktor is befolyásolhatja őket, amely mondjuk csak a helyszínen derül ki. Engedjünk teret az egyéni igényeknek és korlátoknak, legyünk nyitottak azonnali változtatásokra, ha az illető úgy érzi, hogy szüksége van rá. Ezzel a biztonságérzetét is növeljük, hiszen nem kell kényszerítenie magát semmire, ráadásul a kettőnk közötti kapcsolat is erősödhet, mivel azt fogja érezni, hogy mellette állunk.

Érdemes nekünk is jól felkészültnek lennünk

Nyújtsunk megfelelő támogatást szeretteinknek a nehezebb periódusokon. Ismerjük meg a pánikrohamok jeleit és tüneteit, hogy felismerhessük, ha esetleg elkezdődne egy roham. Erről nyíltan beszélhetünk a szerettünkkel is, megkérhetjük, hogy mondja el részletesen nála, hogy szokott kezdődni, mit szokott érezni, de akár titkos jelet vagy biztonsági szót is kitalálhatunk, amelyet ha felmutat vagy kimond, azonnal tudjuk, hogy nyugodtabb, tömegtől mentes, szellős helyre kell kísérnünk és segíteni, hogy megnyugodjon. Segítsünk neki légzéstechnikák alkalmazásában, lélegezzünk vele együtt, beszéddel elterelhetjük a figyelmét, de akár egy zacskót (szorongásos pánik esetén a zacskóba légzés segíti a roham elmúlását) vagy illóolajat is tarthatunk magunknál.

Fontos a szeretetteljes, bátorító hozzáállás

Bátorítsuk szeretteinket és adjunk nekik pozitív megerősítést a folyamatos fejlődésükért. Dicsérjük meg őket, ha képesek voltak átvészelni egy szorongásos helyzetet vagy sikeresen alkalmazták a kezelési technikákat. Az őszinteség és a támogatás segít abban, hogy az illető magabiztosabbá váljon és lassan megtanulja kezelni a pánikrohamokat. Ráadásul számunkra lehet nem nagy dolog elmenni nyaralni, de annak, aki pánikkal küzd ez hatalmas dolgot jelent, tele nagyobbnál nagyobb kihívásokkal, mégis erőfeszítést tesz azért, hogy velünk legyen, közösen minőségi időt töltsünk el és kellemes élményeket szerezzünk, így viszonozhatjuk kedvességgel és bátorítással.

Fontos, hogy mindenkinek megfelelő programokat állítsunk össze

Ne feledjük, hogy a nyaralás arról is szól, hogy élményeket és kellemes kikapcsolódást nyújtson. Biztosítsuk, hogy a programokban olyan tevékenységek is szerepeljenek, amelyek kényelmesek és élvezetesek szeretteink számára is, viszont magunknak is kedvezhetünk és megmutathatjuk mi milyen programokon vennénk részt szívesen, ezáltal szerettünk akár új oldalunkat is megismerheti, erősítjük a kapcsolatunkat és új közös élményeket szerezhetünk. Együtt fedezzünk fel új helyeket, próbáljunk ki lazító tevékenységeket, például séta a természetben vagy a strandon való pihenés, és alakítsunk ki olyan közös emlékeket, amelyek pozitív élményekké válnak és csökkentik a pánik hatását az életükben, ezáltal magabiztosabbak lesznek és a későbbiekben is több, kellemes élményt tudunk gyűjteni.

 

Bár a pánikbetegség kihívást jelenthet a nyaralás során, megfelelő támogatással és megértéssel szeretteink élvezhetik az együtt töltött időt. Kommunikáljunk velük, készüljünk alaposan, legyünk rugalmasak a tervekkel, nyújtsunk megfelelő támogatást, bátorítsuk őket és adjunk pozitív megerősítést, illetve éljük meg közösen a jelent, elraktározva a kellemes emlékeket.

A stoppanik.hu oldalon célunk, hogy segítsünk a pánik és szorongás kezelésével kapcsolatban, folyamatosan születnek meg cikkeink a témában, így érdemes ott is megtekintened újabbnál újabb tartalmainkat.

Nyitókép: margot pandone / unsplash.com

Andrási Betty


Andrási Betty
Holisztikus pszichológus

Elérhetőségeim:
Email: info@andrasibetty.com
Weboldal: https://andrasibetty.com
https://stoppanik.hu
Telefon: 06703309685
Facebook oldal: https://www.facebook.com/andrasibettypszichologus
Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/659371985383885/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja