SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az UNICEF Magyarország idén is megszervezi klímavédelmi konferenciáját, ahol a főszerep a gyerekeké és a fiataloké

Családinet [cikkei] - 2023-08-29
Az UNICEF Magyarország második alkalommal rendezi meg klímaedukációs gyermekrészvételi programjának legfontosabb eseményét, a Klímahősök konferenciát, amelynek célja, hogy a fiatal generáció tagjai hiteles információkhoz jussanak a klímaváltozásról, kifejezhessék a véleményüket és személyesen is hozzászólhassanak a jövőjüket érintő döntésekhez. Az eseményen a téma szakembereivel, az üzleti világ képviselőivel, közismert médiaszereplőkkel és véleményvezérekkel találkozhatnak, akikkel szabad párbeszédet folytathatnak. Az interaktív esemény október 7-én kerül megrendezésre a budapesti Eötvös 10 Művelődési Házban, ahol idén olyan, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodási és megoldási lehetőségek kerülnek középpontba, mint a legújabb technológiák, jelenleg zajló fejlesztések, üzleti válaszok és nemzetközi klímavédelmi trendek, illetve a mindennapi életben használható - házi praktikák, amelyekkel egy élhető és hosszútávon fenntartható jövőt alapozhatunk meg.
Az UNICEF Magyarország idén is megszervezi klímavédelmi konferenciáját, ahol a főszerep a gyerekeké és a fiataloké

A gyermekek és fiatalok felelősek legkevésbé az éghajlatváltozásért, mégis ők szenvedik el leginkább annak következményeit. Jelenleg több mint 1 milliárd gyermek él olyan országban, ahol a klímaváltozás éghajlati hatásaihoz köthető aszályok, áradások, hurrikánok, erdőtüzek és más természeti katasztrófák veszélyeztetik az életüket. Nincs mit enniük, nincs biztonságos ivóvizük, nem férnek hozzá egészségügyi ellátáshoz és nem tudnak tanulni – vagyis a kiegyensúlyozott gyerekkor legalapvetőbb feltételei sem biztosítottak számukra.   2050-re a legjobb forgatókönyvek szerint is minden gyerek életében jelen lesz már valamilyen formában a klímaváltozás.  Afrika már most vízkatasztrófával néz szembe. Az évekig tartó aszályok elapasztják vagy szennyezik a vízkészleteket, ami halálos járványok terjedéséhez és a valaha látott legnagyobb éhínség kibontakozásához vezet. A vízhiánnyal leginkább küzdő tíz afrikai országban a legmagasabb a gyermekhalálozás a megfelelő higiéniai körülmények hiánya miatt. Világszerte naponta több mint 1000 öt év alatti gyermek hal meg vízhiányra visszavezethető okokból.

Unicef - klímahősök

Az éghajlatváltozás hatásai azonban nem csak a legkitettebb földrajzi területeken érezhetők: egy idei UNICEF jelentés szerint már minden második, azaz 92 millió európai és közép-ázsiai gyermek szenved gyakori hőhullámok miatt, a fejlett világ, köztük Európa fiataljait pedig kiemelten érinti az úgynevezett klímaszorongás, ezzel megterhelve mentális egészségüket. Az UNICEF Magyarország tavaly nyáron mérte fel a magyar fiatalok klímaváltozással kapcsolatos attitűdjét: a korosztály kilencven százaléka számolt be szorongásról, többségük hiányolta a megfelelő mennyiségű hiteles információt és úgy élte meg, hogy a fiataloknak nincs szava, kimaradnak a jövőjüket érintő diskurzusból. 10-ből 8 magyar fiatal szerint az iskolában is több klímavédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos tananyagra lenne szükség. Szintén lényeges visszajelzés azonban, hogy a magyar fiatalok háromnegyede személyesen, akár áldozatok árán is kész lenne tenni azért, hogy mérsékelhessük a klímaváltozás következményeit.

Unicef - klímahősök

Erre reagálva indította el 2022-ben a gyermekvédelmi szervezet a „Klímahősök” című programot, ami lehetőséget ad a fiataloknak arra, hogy megbízható információhoz jussanak, hallassák hangjukat a téma kapcsán és a tehetetlenül megélt negatív érzéseiket aktív részvételbe, egyéni cselekvésbe fordítsák.  

A gyermekrészvételi programsorozat idén a Fenntarthatósági Témahéten folytatódott, amely keretében a jelentkező fiatalok személyesen pillanthattak be különböző vállalatok, intézmények és civil szervezetek színfalai mögé, beszélgethettek a helyi döntéshozókkal a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokról és lehetséges megoldásokról. A kezdeményezés megújult felületén folyamatosan elérhetőek edukációs anyagok, interaktív tartalmak. Október 7-én pedig többszáz résztvevőt várnak személyesen a megoldásfókuszú ifjúsági klímacsúcsra.

“A tavalyi konferencián a problémát jártuk körbe, ezek az előadások és beszélgetések továbbra is elérhetőek a program weboldalán. Idén ősszel egy megoldásközpontú, interaktív eseménnyel készülünk, ahol a válaszokat keressük a klímaváltozás adta kihívásokra, alkalmazkodási lehetőségeket és már létező megoldásokat veszünk számba. Izgalmas beszédekkel és vitákkal indul a nap, majd négy párhuzamos teremben folytatódik a program, a négy természeti alapelem – tűz, víz, levegő, föld – jegyében. Online bárki bármikor csatlakozhat a Klímahősök kezdeményezéshez, rengeteg hasznos és izgalmas anyagot tettünk elérhetővé, de szeretnénk személyes élményt is nyújtani, ahol a fiatalok egymáshoz és a szakértőkhöz, témában illetékes vezetőkhöz is kapcsolódhatnak és lehetőség nyílik a közvetlen párbeszédre” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

A „tűz” teremben az energia- és erőforrásmenedzsment témakörével, míg a „víz” teremben a vízkérdéshez, az emberi jóléthez és az egészséghez kapcsolódó témákkal ismerkedhetnek az érdeklődők. A „föld” teremben a hétköznapi életben kivitelezhető megoldásokról, praktikákról lesz szó, a levegő teremben pedig olyan lelki, pszichológiai vonatkozásokat járnak körül a szakértők a résztvevőkkel, mint például az ember és a természet kapcsolata, illetve a klímaszorongás. A konferencián az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövetei is fontos szerepet kapnak – ők leszenek a különböző termek házigazdái, ők képviselik korosztályukat és kérdeznek a szakemberektől.

Az UNICEF Magyarország Klímahősök programját a hazai és a nemzetközi piacon is ismert cégek, nagyvállalatok támogatják: a Deloitte Magyarország, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt., a Dentons, az Indotek Group, a Magyar Telekom, a Microsoft és az OTP Bank.

„Egyre világosabbá válik, hogy a fiatalok bevonása a klímapárbeszédbe a jövőálló cselekvési stratégia kidolgozásának kulcstényezője lesz. A következő generáció más nézőpontból, másféle tudatossággal és új eszközrendszerrel keresi majd a jó megoldásokat, és ebben támogatnunk kell őket. A Klímahősök program, amelyben a kezdetektől fogva részt veszünk, ehhez nyújt élményalapú, edukatív és interaktív platformot” – foglalta össze Hermann Kamilla, az Indotek Group partnere.

„A Microsoftnál elkötelezettek vagyunk abban, hogy a technológiánkkal és tudásunkkal segítsünk a világ vállalatainak elérni korunk talán legfontosabb és talán legnagyobb kihívást jelentő mutatóit: a fenntarthatósági céljaikat! Jövőorientált vállalatként különösen nagy figyelmet fordítunk nem csak a nagyvállalatokra, de a fiatalok képzésére is. Célunk, hogy az évtized végére karbonsemlegessé váljunk, továbbá az is, hogy a Microsoft 2030-ra vízpozitív vállalattá váljon, azaz nagyobb mennyiségű tiszta vizet juttasson vissza a környezetbe, mint amennyit a működése során felhasznál. Szerencsére a mai diákok körében kifejezetten nagy az érdeklődés a fenntarthatóság iránt, bízunk benne, hogy minél több diák fog Aktív Klímahőssé válni.” – mondta Szabó Péter, a Microsoft Magyarország igazgatója.

„A fenntarthatóság az ALTEO Csoport elindulása óta, azaz 15 éve szerves része a működésünknek. ESG stratégiánknak ugyanúgy része a tiszta energia iránti töretlen elköteleződésünk, mint a felelős fogyasztás és termelés fontosságának hangsúlyozása, vagy éppenséggel a klímaváltozás elleni sürgős intézkedések. Kiemelt célunk, hogy megőrizzük a bolygónkat és környezetünket, ezért is támogatunk minden olyan edukációs kezdeményezést, amely gyermekeink és unokáink jövőjét biztosítja itt, a Földön” – mondta Ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

„Az OTP Bank immár második éve támogatja az UNICEF Klímahősök programját, ezen keresztül a fiatalok jövőtudatosságának növelését. Hiszünk abban, hogy amit ma megteszünk az hatással lesz a következő generációk életére. Az OTP Csoportot a hosszútávú gondolkodás, a felelős hozzáállás, működésünket a fenntarthatóságra törekvés jellemzi, ami nem csak üzleti sikerünk egyik kulcsa, tágabb környezetünk számára is pozitív hatással bír. Ügyfeleink - különösen a jövő generációjának - pénzügyi edukációjával pedig igyekszünk hozzájárulni a körültekintő és tudatos pénzügyi döntésekhez, a hosszú távú szemlélet kialakításához és az öngondoskodás támogatásához” – mondta Szabó Dóra, az OTP Bank CSR csoportvezetője.

A gyermekvédelmi szervezet „Klímahősök” programja edukációs anyagokkal is segíti az eligazodást a klímavédelem témájában. A program megújult honlapján interaktív klímaleckék, szakértői videók, kvízek és kihívások is találhatók a mindennapi életet érintő tíz témakörben. A PDF-formátumban is letölthető ismeretterjesztő kiadványok már e-learning kurzus formájában is elérhetőek, így az iskolai tantervbe is könnyedén beilleszthetők – valamint segítséget jelentenek mindenkinek, aki szeretne hiteles és könnyen feldolgozható, strukturált információhoz jutni a témában.

Előregisztráció az október 7-i klímakonferenciára fiataloknak:
ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ - KLÍMACSÚCS FIATALOKNAK, 2023. OKTÓBER 7, SZOMBAT (google.com)

További információ a „Klímahősök” programról:

www.unicef.hu/klimahosok

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. 2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöket, egészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám 50 százalék, derül ki a Semmelweis Egyetem Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből. A mesterséges intelligencia (AI) alapú egészségügyi megoldások is egyre ismertebbek.
A szerkesztő ajánlja