SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Iskolai étkező, tiszta mosdók és közösségi tér: ilyesmire vágynak az UNICEF Rajtad áll a jövőd! programjának szakiskolás nyertesei

Családinet [cikkei] - 2024-04-04
Szakmai zsűri választotta ki az UNICEF Magyarország "Rajtad áll a jövőd!" nevű programjának díjazottjait. Az idei évben a legtöbb versenybe került projekt az alapvető iskolai szükségletekre és hiányokra hívta fel a figyelmet, illetve a diákok által betöltött fizikai terek fejlesztésére irányult: illemhelyiségek felszerelésének és állapotának javítása, étkező és közösségi helyiség kialakítása, pihenőszoba létrehozása. A "Rajtad áll a jövőd!" programon keresztül az UNICEF Magyarország nemcsak közvetíti a diákok hangját és kézzelfogható segítséget ad ilyen és hasonló elemi igények kielégítésére, hanem sok esetben össze is hozza a legfontosabb helyi szereplőket.
Iskolai étkező, tiszta mosdók és közösségi tér: ilyesmire vágynak az UNICEF Rajtad áll a jövőd! programjának szakiskolás nyertesei

A pályázati lehetőség a helyi vállalkozók, a szülők és az intézmény fenntartójának figyelmét is a gyerekeket leginkább érintő problémákra tereli, így sok esetben ők is a projekt mellé állnak és munkájukkal vagy további forrásokkal segítik a fiatalok ötleteinek megvalósítását.

A szervezet kezdeményezése 2018 óta fut Magyarországon, amely keretében fiatalok kapnak lehetőséget arra, hogy szakértők és mentorok segítségével maguk találjanak kreatív megoldásokat az őket érintő társadalmi problémákra. Mindemellett fő célja, hogy a résztvevő diákok felismerjék, hogy befolyással vannak jövőjük alakulására. A legjobbak anyagi támogatást is kapnak a megvalósításhoz és egy nemzetközi fordulóban is megmérettethetik magukat.

UNICEF Rajtad áll a jövőd! - Csoda(t)evők

Az innovatív nyertes projekteket 2024. márciusában, a program záróeseményén hirdették ki. A zsűri idén a szegedi SzC Csonka János Technikumból érkezett Csoda(t)evők és a komlói Baranya Vármegyei SZC Komlói Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból érkezett Jövőépítők csapatát juttatta tovább a nemzetközi fordulóba és őket jutalmazta további 300.000 forintos támogatással projektjük továbbfejlesztésére. A Csoda(t)evők egy régóta várt étkező helyiség kialakítását valósítják meg a nyereményből, a Jövőépítők pedig egy közösségi helyiséget hoznak létre, ami alkalmas kikapcsolódásra, programok megvalósítására, workshopokra és az iskolai szociális munkással, valamint pszichológussal való mélyebb beszélgetésekre is teret ad.

UNICEF Rajtad áll a jövőd! - Jövőépítők

A fiatalok bevonása az őket érintő kérdések megvitatásába és aktív részvétele a megoldások megtalálásában az UNICEF kiemelt céljai közé tartozik. A program lehetőséget teremt számukra, hogy fontos témákban felszólaljanak és saját igényeik, elképzeléseik mentén formálják az iskolai közösséget, fizikai környezetüket. Mindemellett a problémák beazonosítása, projektjük kidolgozása és prezentálása során olyan készségekre és önbizalomra tehetnek szert, amelyek későbbi életükben is segítik őket a véleményük kifejezésében, fontos kérdések megfogalmazásában, konstruktív gondolkodásban és terveik megvalósításában.  
 
A program célja, hogy egy ötéves ciklus alatt az ország minden részébe eljusson. 2023-ban már sikerült olyan vármegyékben, településeken megvalósítani a programot, ahol korábban még nem vettek részt diákok a Rajtad áll a jövőd! kezdeményezésben. Ennélfogva a 2023/2024-es programévben Budapest (III. és XIV. kerület), Cegléd, Sellye, Komló, Szeged, Tokaj, Sátoraljaújhely települések diákjai dolgozhatták ki terveiket. A bevont intézmények fiataljai többek között a vendéglátás, mezőgazdaság, egészségügy, építőipar, textilipar ágazatokban folytatják tanulmányaikat.

Novemberben egy egész napos rendezvény keretében lezajlott a program elődöntője, amely során a zsűri kiválasztotta azt az 5 csapatot, akik 300.000 forint jutalomban részesültek ötletük kidolgozására, majd március 22-én, a program döntőjének keretében bemutathatták prezentációjukat. A döntőt megelőzően minden csapatnak szerveznie kellett egy legalább 4 órás projektnapot saját iskolájában, amely keretében előadták diáktársaiknak az iskolai közösségük fejlesztése érdekében kidolgozott projektjüket. Mivel a témanap teljes körű megszervezése és lebonyolítása a csapatok önálló feladata volt, ez lehetőséget teremtett arra is, hogy a Rajtad áll a jövőd! mentoraitól szerzett készségeket a fiatalok a gyakorlatban is használják. Az UNICEF Magyarország programja így közel 1.500 szakképzésben tanuló diákhoz jutott el.

„Nagyon színvonalas prezentációkat láttunk a döntőn, sokat dolgoztak és rengeteget fejlődtek a fiatalok szeptember óta. Látványos, hogy azok is mennyit nyertek a programmal, akik hivatalosan nem kerültek ki győztesként. A mentoroktól kapott útmutatás, a megszerzett tapasztalatok és elsajátított készségek bizonyosan előnyükre válnak, bármibe is vágnak később az életben. De remélem hatással lesz annak a megélése is, hogy a közösség érdekében fogtak össze és vittek sikerre megoldásokat, mert ha ezt máskor, máshol is megteszik majd, azzal a mindenkori környezetük is sokat nyerhet” - mondta el Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Rajtad áll a jövőd program a Velux Alapítvány támogatásával valósul meg és immár ötödik éve az Accenture globális IT Tanácsadó cég is segíti stratégiai partnerként. Az anyagi segítségen túl a vállalat munkatársai szakmai mentorként is támogatják a fiatalokat az ötleteik kidolgozásában.

A program honlapja: https://unicef.hu/rajtad-all-a-jovod
A program Facebook-oldala: https://www.facebook.com/rajtadallajovod

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. 2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöket, egészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám 50 százalék, derül ki a Semmelweis Egyetem Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből. A mesterséges intelligencia (AI) alapú egészségügyi megoldások is egyre ismertebbek.
A szerkesztő ajánlja