SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A koronavírus az elmúlt 75 év legnagyobb globális válsága a gyermekek számára

Családinet [cikkei] - 2021-12-09
Az UNICEF második világháborút követő megalakulása óta nem volt olyan globális mértékű és léptékű gyermekeket veszélyeztető probléma, mint a koronavírus-járvány: világszerte nincs egyetlen olyan gyermek, aki így vagy úgy ne érezné a járvány okozta negatív hatásokat - fennállásának 75. évfordulóján így értékel az ENSZ Gyermekalapja. Egyre több gyermek nem részesül megfelelő oktatásban, egészségügyi ellátásban, nem jut elegendő élelmiszerhez, kényszerül gyermekmunkára vagy gyermekházasságra, vagy küzd súlyos mentális problémákkal a járvány vagy a karanténintézkedések következtében.
A koronavírus az elmúlt 75 év legnagyobb globális válsága a gyermekek számára

A koronavírus-járvány több évtizedes eredményeket vet vissza, derül ki az UNICEF friss jelentéséből, amelyet fennállásának 75. évfordulójára publikált a gyermekjogi világszervezet. Közel két évvel a járvány kirobbanása után a növekvő szegénység és egyenlőtlenségek korábban nem látott mértékben fenyegetik a gyermekek jogait.

Suman Paul Himu - kézmosás, covid

A koronavírus-járvány gyermekekre és fiatalokra gyakorolt ​​pusztító hatásának visszafordítása, hogy ne vesszen el egy évtized (Preventing a lost decade: Urgent action to reverse the devastating impact of COVID-19 on children and young people) című tanulmány rávilágít, hogy veszélybe kerültek mindazon eredmények, amelyek a szegénység elleni küzdelem, az egészségügyi ellátás, az oktatáshoz való hozzáférés, a táplálkozás, gyermekvédelem vagy éppen a mentális jóllét területén mutatkoztak. A válság ráadásul ma is az eleve krízishelyzetekben élőket érinti a legrosszabbul, különös tekintettel a gyermekekre, akár 1946-ban, az UNICEF alapításakor.

Anmar Rfaat - oktatás hiánya

Az aktuális jelentés becslése szerint a pandémia és a karanténintézkedések miatt jelenleg 100 millióval több gyermeket érint az úgynevezett „többdimenziós szegénység”, ami 10 százalékos növekedés 2019-hez képest. Körülbelül 60 millióval több gyermek él pénzügyi szegénységgel sújtott háztartásban, mint a járvány előtt. 2020-ban több mint 23 millió gyermek nem részesült életmentő, alapvető védőoltásokban – ez a szám közel 4 milliós növekedés 2019-hez képest, és a legmagasabb az elmúlt 11 évben. Az UNICEF előrejelzései szerint 2022-ben 1.2 milliárd ember, köztük mintegy 525 millió gyermek szorul majd humanitárius segítségre.

Syed Mehdi Bakhuri - immunizáció

„Története során az UNICEF világszerte gyermekek millióinak segített abban, hogy biztonságban és egészségben fejlődjenek. Most azonban előrelépés helyett visszafelé haladunk. Még a legoptimistább forgatókönyv szerint is legalább hét-nyolc évbe telik, amíg helyreállnak a koronavírus előtti állapotok, pedig akkor is sok millió gyermek szorult segítségre, akiknek erőforrások és lehetőségek híján az életkörülményei nem voltak megfelelőek” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A jelentés fontos megállapításai:

  • A járvány csúcsán 1,6 milliárd diák nem járt iskolába világszerte az iskolabezárások miatt.
  • A 10–19 éves serdülők több mint 13 százalékának nem kielégítő a mentális állapota, miközben 2020 októberére a járvány miatt a világ országainak 93 százalékában kritikussá váltak (átmenetileg megszűntek) a mentális egészségügyi szolgáltatások.
  • Az évtized végére akár 10 millióval nőhet a kényszerített házasságba kerülő kiskorúak száma.
  • A gyermekmunka kizsákmányoló gyakorlata által sújtott gyermekek száma világszerte 160 millióra emelkedett – ez 8,4 milliós növekedés az elmúlt négy évben – és további 9 millió gyermeket fenyeget az a veszély, hogy 2022 végéig munkára kényszerülnek a járvány okozta szegénység növekedése miatt.
  • 50 millió gyermek szenved az alultápláltság legveszélyesebb formájától, a sorvadástól, és ez a szám 2022-ig 9 millióval nőhet a világjárvány ​​hatására.

alultápláltság

Az UNICEF ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a világjárvány megszüntetése és a gyermekek romló egészségi állapotának visszafordítása érdekében fontos a koronavírus elleni védőoltás igazságos és méltányos elosztása, miközben kellő figyelmet kell fordítanunk a minőségi oktatásra, a gyermekek szociális védelmére és megfelelő mentális egészségének biztosítására is.

Aidroos Mohammed - mentális egészség

„Eredményeink komoly veszélyben vannak: miközben az éhező, oktatásban nem részesülő, bántalmazott, szegénységben élő vagy házasságra, gyermekmunkára kényszerített gyermekek száma drasztikusan nő, és egyre csökken azoké, akik részesülnek az alapvető szolgáltatásokban, azaz hozzáférnek az egészségügyi ellátáshoz, megkapják a védőoltásokat, megfelelő mennyiségben és minőségben áll rendelkezésükre élelem és víz” – mondta Henrietta Fore.

Aidroos Mohammed - gyermekmunka

„A gyermekek mindenekelőtt” megközelítés sosem volt annyira időszerű, mint ma, egy globális világjárvány közepén, a növekvő konfliktusok és az egyre súlyosbodó éghajlatváltozás korszakában – tette hozzá az UNICEF ügyvezető igazgatója. „Miközben a nemzeti kormányokkal, a világszerte támogató adományozókkal és partnerszervezeteinkkel azon dolgozunk, hogy a következő 75 évet tervezzük, a gyermekekre szánt erőforrásokra befektetésként, és nem kiadásként kell tekintenünk. A jövő a jelen prioritásain múlik. Válaszúthoz értünk.”

Bővebb információ az UNICEF 75 éves évfordulójáról: https://unicef.hu/75-eve-vilagszerte-minden-gyerekert

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja