SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülőknek nyújt ingyenes mentális segítséget az UNICEF Magyarország

Családinet [cikkei] - 2022-10-10
Az UNICEF Magyarország október 10-ére, a mentális egészség világnapjára időzítve indítja el legújabb ingyenes online kurzusát gyakorlati támogatást nyújtó Lélekemelő Programjának keretében. Az öt részes, videókkal kiegészített e-learning anyag abban segíti a szülőket, hogy képesek legyenek felismerni és lehetőség szerint meg is előzni gyermekük komolyabb mentális problémáit - valamint megőrizni, adott esetben helyreállítani saját lelki egészségüket is. Hiszen csak az a felnőtt tudja megfelelően segíteni a gyermekeket, aki maga is jól van.
Szülőknek nyújt ingyenes mentális segítséget az UNICEF Magyarország

Mit jelent a lelki egészség? Mit érdemes tenni a mentális egészségünk megőrzéséért szülőként? Hogyan vehetjük észre a romló mentális egészség jeleit magunkon és miként tehetünk ellene? Hogyan vegyük észre a romló mentális egészség jeleit a gyermekünkön és miként tudjuk őt segíteni? Hogyan neveljünk egyszerre szeretettel és fegyelmezéssel? Hogyan kezeljük a különböző tabutémákat szülőként? Többek között ezekre a szülőket gyakran foglalkoztató kérdésekre segít megtalálni a választ az UNICEF Magyarország új ingyenes online kurzusa, melyet a szervezet a Lélekkel az Egészségért Alapítvánnyal (Sulinyugi szakmai csoporttal) együttműködésben dolgozott ki. A Lélekemelő program szülőknek címet viselő 5 részes, videókkal kiegészített e-learning anyag ingyenesen letölthető a szervezet honlapjáról.

„Az UNICEF Magyarország komoly erőfeszítéseket tesz a gyerekek és az értük dolgozó felnőttek lelki egészségének megőrzése céljából. A tavalyi évben indított nagysikerű Lélekemelő Programunk keretén belül segítséget tudtunk nyújtani maguknak a fiataloknak, az őket tanító pedagógusoknak és a gyermekvédelemben dolgozó szakembereknek is, a szülőket pedig eddig szakemberek által vezetett, ingyenes csoportos foglalkozásokkal támogattuk. Eljött az ideje, hogy a program iránti nagy érdeklődésnek köszönhetően elkészüljön a szülőket támogató online kurzusunk is, amely kifejezetten abban nyújt segítséget, hogyan őrizzék meg saját és gyermekeik mentális egészségét, illetve hogyan ismerjék fel a lelki egészség romlásának jeleit” – mondja Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

Egy tavaly kiadott UNICEF-jelentés becslése szerint 7-ből 1 serdülő szenved valamilyen mentális betegségben a világon, ami azt jelenti, hogy mintegy 89 millió fiú és 77 millió lány él mentális zavarral a 10-19 éves korosztályban. Globálisan a diagnosztizált mentális zavarok mintegy 40 százaléka köthető szorongáshoz és depresszióhoz, Európában ez az arány 55%-os. Gyakran előfordul még figyelemhiányos/hiperaktivitási zavar, magatartászavar, értelmi fogyatékosság, bipoláris zavar, evészavar, autizmus, skizofrénia és más személyiségzavarok.

Az öngyilkosság a világon a negyedik, Európában pedig a második leggyakoribb halálok a 15-19 évesek körében, több mint kétszer annyi fiú követ el öngyilkosságot, mint lány. Kontinensünkön a 10-19 éves korosztályban csaknem 1200-an vetnek véget az életüknek minden évben, naponta átlagosan 3 fiatal hal meg így.

Erre a „csendes pandémiára”, illetve a COVID-19 vírus által okozott helyzet mentális kihívásaira reagálva az UNICEF Magyarország tavaly ősszel elindította Lélekemelő Programját, amelynek középpontjában a gyermekek és fiatalok, a családok, szülők, pedagógusok és gyermekekkel foglalkozó szakemberek lelki egészsége áll.

A program keretén belül az UNICEF Magyarország a Lélekkel az Egészségért Alapítvánnyal (Sulinyugi szakmai csapattal) együttműködve kidolgozott egy ingyenes, interaktív foglalkozást, amely kifejezetten a gyerekek mentális egészségére fókuszál. A Lelki egészségórák óratematikája többek között foglalkozik a gyermekek pszichés jólléthez való jogával, a lelki egészség megőrzésének fontosságával, a nehézségek korai felismerésével és egyes stresszlevezető technikák elsajátításával. Az előadásokat pszichológusok, egészségfejlesztő szakemberek tartják, 4-12. osztályos gyermekek számára. Mindez szervesen illeszkedik az UNICEF Magyarország évek óta sikeresen futó Ébresztő-óra programjához is, melynek célja, hogy érdekesen, játékosan adjon át fontos gyerekjogi ismereteket, csoportos foglalkozások keretein belül. A lelki egészségóra foglalkozásokra, mint iskolán kívüli tevékenységre, a lelkiegeszsegora@unicef.hu email címen lehet jelentkezni.

A lelki egészségórákat tartó szakemberek képzése jelenleg 3 helyszínen zajlik, Budapesten, Veszprémben és Debrecenben.

A tavaly év végén indított Lélekemelő Program Pedagógusoknak kurzus is nagy népszerűségnek örvend. Az UNICEF Magyarország ingyenes, online kurzusa azért készült, hogy segítsen a pedagógusoknak felismerni és lehetőség szerint meg is előzni a gondjaikra bízott diákok komolyabb mentális problémáit, ugyanakkor megőrizni saját lelki egészségüket is.

Legújabb online kurzusunk abban segíti a szülőket, hogy a mentális problémákra utaló jeleket időben észrevegyék és a fiatalok ne maradjanak egyedül lelki terheikkel.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja