SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

4,4 másodpercenként meghalt egy gyerek, vagy fiatalkorú 2021-ben a világban - minden második gyermek, aki 5 éves kora előtt vesztette el életét Fekete-Afrikában született

Családinet [cikkei] - 2023-01-11
Az ENSZ legfrissebb becslései szerint 2021-ben 5 millió gyermek halt meg öt éves kora előtt, valamint további 2,1 millió 5 és 24 év közötti kis- és fiatalkorú vesztette életét ebben az évben.
Az ENSZ gyermekhalandósággal foglalkozó csoportja jelentésében azt is megállapította, hogy szintén 2021-ben csaknem 1,9 millió csecsemő halva született. A tényeket még tragikusabbá teszi, hogy számos haláleset elkerülhető lett volna megfelelő színvonalú egészségügyi ellátással.
4,4 másodpercenként meghalt egy gyerek, vagy fiatalkorú 2021-ben a világban - minden második gyermek, aki 5 éves kora előtt vesztette el életét Fekete-Afrikában született

„Túl sok szülőnek kell szembesülnie azzal a traumával, hogy gyermekét még az első lélegzetvétele előtt elveszíti.” – mondta Vidhya Ganesh, az UNICEF adatelemzési, tervezési és megfigyelési osztályának igazgatója. „Az ilyen, sokakat érintő tragédiákat nem nézhetjük tétlenül. Erősebb politikai akarattal és célzott befektetésekkel jelentős előrelépéseket érhetünk el – minden nő és gyermek számára egyenlő esélyeket kell biztosítani az egészségügyi alapellátásokhoz való hozzáférésben.”

újszülött csecsemő Afrikában

A jelentések pozitív eredményekről is beszámolnak: 2000. óta a halálozások mértéke az öt éves kor alattiak körében a felére, az idősebb gyerekek és fiatalkorúak esetében pedig 36 százalékkal csökkent. A halvaszületések száma is mérséklődött csaknem 35 százalékkal. Mindez az egészségügyi rendszerre fordított nagymértékű befektetéseknek köszönhető.
Ez a dinamikusan javuló tendencia azonban 2010. óta jelentősen visszaesett, és 54 országban várhatóan nem fognak teljesülni az öt év alattiak halálozására vonatkozó Fenntartható Fejlődési Célok (SDG). Azonnali egészségügyi intézkedés nélkül 2030-ig várhatóan 59 millió gyermek és fiatal fog meghalni, és közel 16 millió csecsemő fog halva születni.

koraszülött inkubátor

"Szörnyen igazságtalan, hogy a gyermekek túlélési esélyeit ilyen nagy mértékben befolyásolja az, hogy hol születnek – hatalmasak az egyenlőtlenségek az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben" – mondta Dr. Anshu Banerjee, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) anyák, újszülöttek, gyermekek és fiatalok egészségéért felelős igazgatója. „A gyerekeknek mindenhol fejlett egészségügyi rendszerre van szükségük, amely megfelel az ő és családjaik szükségleteinek, hogy – bárhol éljenek is – a legjobb esélyekkel indulhassanak.”

újszülött csecsemő Afrikában

A legsúlyosabb kihívásokkal Fekete-Afrika és Dél-Ázsia lakossága néz szembe. 2021. során az összes öt éves kora előtt meghalt gyermek 56 százaléka Fekete-Afrikában született, 26 százalékuk pedig Dél-Ázsiában. A szubszaharai Afrikában született gyermekek tizenötször nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint az Európában vagy Észak-Amerikában élők.
Rengeteg édesanyának kell szembenéznie azzal a borzalommal, hogy gyermeke nem éli meg első másodperceit sem – 2021-ben az összes halvaszületés 77 százaléka Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában történt. Európához képest a szubszaharai Afrikában hétszer nagyobb az esélye annak, hogy egy gyermek halva születik.

újszülött csecsemő Afrikában

A megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés továbbra is létfontosságú kérdés minden gyerek számára. A csecsemőknél a koraszülés és a szülés közbeni szövődmények jelentik a legnagyobb veszélyt. A halvaszületések több mint 40 százaléka vajúdás közben történik – ezek többsége megelőzhető lenne, ha a nők minőségi ellátáshoz jutnának a terhesség és a szülés ideje alatt. Azokat a szerencsés gyerekeket pedig, akik túlélték az első 28 napjukat, olyan fertőző betegségek fenyegetik, mint például a tüdőgyulladás, a hasmenés vagy a malária.
Bár a COVID-19 nem növelte közvetlenül a gyermekkori halálozások számát – mivel inkább az idősebbekre nézve jelentett fenyegetést –, a világjárvány megannyi jövőbeli kockázatot jelenthet rájuk nézve. A jelentések elsősorban az oltási kampányok, az élelmezés és az alapellátáshoz való hozzáférés e körülményekből adódó nehézségeire hívják fel a figyelmet, amelyek nagyban veszélyeztethetik a gyerekek egészségét és jólétét. A világjárvány az elmúlt három évtized legnagyobb visszaesését idézte elő az oltások terén, így a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő újszülöttek és kiskorúak még nagyobb egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve.

újszülött csecsemő Afrikában

„Becsléseink rávilágítanak arra, hogy az ezredforduló óta az egész világon hatalmas előrelépés történt az 5 év alatti gyermekek halálozásának megelőzésében” – mondta John Wilmoth, az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztályának, illetve népesedési osztályának igazgatója. „A siker ellenére azonban munkánkra továbbra is nagy szükség van – a gyerekek túlélési esélyei még mindig országok és régiók szerint változnak, hatalmasak az egyenlőtlenségek, amiket orvosolnunk kell, főképp Fekete-Afrikában. Csak a jó minőségű egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javításával tudjuk csökkenteni ezeket az egyenlőtlenségeket, és megszüntetni az újszülöttek és gyermekek korai elhalálozását világszerte.”

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
6 titok, amit minden boldog baba anyukája ismer

6 titok, amit minden boldog baba anyukája ismer

A babagondozás örömteli, de kihívásokkal teli feladat is egyben. Sokan keresnek tippeket és trükköket arra, hogy még boldogabb és kiegyensúlyozottabb legyen a pici. Az alábbiakban megosztunk veletek 6 titkot, amit minden boldog baba anyukája ismer és alkalmaz. Reméljük, hogy ezek az apró tanácsok nektek is segítségetekre lesznek a mindennapokban!
A szerkesztő ajánlja