SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Iskolai zaklatás miatt ugorhatott vonat elé egy 11 éves lány Gyürén

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-28
Direkt léphetett a vonat elé egy 11 éves kislány a kukoricásból Gyürén. A Bors úgy tudja: Hannát zaklatták az iskolában, ezért akart véget vetni az életének.
Iskolai zaklatás miatt ugorhatott vonat elé egy 11 éves lány Gyürén

11 éves kislány ugrott a vonat elé - véget akart vetni az életének

Csodával határos módon túlélte

Vasárnap Gyürén egy 11 éves kislányt gázolt el egy személyvonat. A kislány szándékosan léphetett a sínekre - számolt be a történtekről a Tények. A gyereket mentőhelikopterrel szállították kórházba, csodával határos módon ugyanis túlélte a gázolást, azonban információk szerint még most is élet és halál között van. 
 


 

A Borsnak nyilatkozott a kislány nagypapája, aki elmondta, hogy unokájának súlyosan roncsolódott a koponyája, a lába pedig szilánkosra tört. 

"Bementem az iskolába, hogy a problémát jelezzem, de nem lett eredménye" - mondta megtörten József, a nagypapa, aki szerint unokáját zaklatták az iskolában, ezért akart véget vetni az életének. 

A kislányt nagyszülei nevelik. A Tényeknek nyilatkozó szomszéd elmondta: nagyon szerették a lányt, aki mindig kedvesen, tisztelettudóan viselkedett velük.

A kislányon már több életmentő műtétet is elvégeztek. 


Ezek a jelek utalhatnak öngyilkosságra

Makai Gábor klinikai szakpszichológus a Ripostnak azt mondta, serdülőkorban nagyon nehéz megkülönböztetni, hogy csak sündisznóeffektusról, vagy valós depresszióról van-e szó. 

"Az érzelmi zűrzavar, alvászavar, étvágytalanság vagy éppen a túlevés, ingerlékenység, figyelemzavar, romló teljesítmény utalhat arra, hogy baj van. Hozzá kell tenni, hogy a serdülőknél nehéz különbséget tenni a sündisznóeffektus és a valós depresszió között. Mivel ez az egész egy folyamat, nem egyik napról a másikra történik, így kevésbé feltűnő. Annak, aki fokozatosan látja az apró változásokat, nehéz tetten érni. Ha tudjuk, hogy baj van, az azonnali beavatkozást igényel mind a szülők, mind az iskola részéről. Az esetleges bántalmazásoknak véget kell vetni, és azzal együtt visszafordítható az öngyilkosság folyamata. Azáltal, hogy megszűnik a bántalmazás intenzitása, gyakorisága, csökken a belső feszültség. Fontos, hogy szakember, pszichológus segítségét kell kérni ilyen esetben."

Ezekre a jelekre érdemes odafigyelni:

  • érzelmi beszűkültség
  • elhanyagolja a társas kapcsolatait
  • sikertelennek, feleslegesnek, haszontalannak érzi magát
  • negatív hangulat
  • szorongás, stressz
  • sokat beszél a halálról
  • sok alkoholt vagy drogot kezd el fogyasztani
  • folyamatosan változik a hangulata, labilis
  • csökken az étvágya, lefogy
  • elutasít mindenkit maga körül


Cikizték az osztálytársai, holtak találtak a vajai fiúra

Egy évvel ezelőtt egy 16 éves fiú lehetett iskolai zaklatás áldozata. Öngyilkos lehetett Tisza Gábor, az a fiú, aki hétfő reggel tűnt el, miután iskolatársai folyamatosan cikizték, szekálták. Reggel még úgy köszönt el az édesanyjától, hogy "majd jövök". A szülők azonban hiába várták.

"Meglett a fiam, de sajnos már túl késő!!! Meghalt" – Ezekkel a mondatokkal frissítette az édesanya korábbi bejegyzését, amelyben leírta, hogy eltűnt a fia, akit utoljára reggel fél nyolckor láttak Vaján. Az édesanya posztjából kiderült, hogy Gábornak az iskolában komoly problémái voltak, piszkálták és cikizték.

”Volt olyan kijelentése is, hogy inkább a halál mint az iskola, valószínűleg ez állhat az eltűnése hátterében” - mondta az édesanya.

Hozzátette: 

”Elgondolkoztam, hogy előbb kellett volna az iskola felé lépéseket tennem, de pont ő könyörgött: ne tegyem meg, mert akkor még inkább bántani fogják. Minden szülőnek csak azt tanácsolhatom, ha bajt észlel, ne féljen cselekedni, azonnal lépni kell. Nehogy késő legyen, mint nálunk.”


Eszméletlenre verték: nem mer iskolába menni

Egy másik kisfiút pedig eszméletlenre vertek az iskolában, nagymamája azt mondta, fél, hogy az unokája öngyilkos lesz. 

”Négy intézetes gyerek beleköpködött az ennivalójába, és belenyomott egy almát. Az én unokám visszadobta az almát, erre kettő lefogta, a többiek pedig elkezdték rugdosni.”

A fiút kisebb testvérei kísérték haza. A nagymama azonnal orvoshoz vitte, onnan pedig kórházba utalták.

Belső zúzódása van, a tüdeje, a szíve, a nyaka össze van rugdalva. …Egyelőre nem tudunk semmit sem, mert kivizsgálás alatt van az ügy.”


Az iskolai bullyingot nem lehet félvállról venni
 

kisfiút bántjákGerd Altmann képe a Pixabay-en


Ha az iskolában cikizik, szekálják vagy bármilyen módon bántják a gyerekünket, és ez a tudomásunkra jut, sosem szabad félvállról venni. Szakemberek azt javasolják, hogy ilyenkor ne várjunk, egyből intézkedjünk. Ha másképp nem, vegyük ki őt ebből a környezetből és vigyük át egy másik iskolába.

De előtte:

  • beszélgessünk a gyerekünkkel minél többet, hogy megtudjuk, mi állhat a háttérben, pontosan hogyan és kik bántják őt, és ez milyen hatással van rá.
  • kérjünk segítséget: osztályfőnöktől, iskolaigazgatótól, iskola pszichológustól, és keressük fel a bántalmazó diákok szüleit is, hogy minél előbb véget vessünk a történteknek
  • biztosítsuk arról a gyerekünket, hogy van megoldás, hogy ott állunk mellette és segítjük mindenben.

A bullyingről bővebben itt olvashatsz.

Olvasd el ezt is: Az iskolai bántalmazás online csatornái - Színházi neveléssel a bullying ellen: Podcast beszélgetés

Indexkép: Hands off my tags! Michael Gaida képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja