SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az ukrán gyerekek több mint fele kénytelen volt elhagyni az otthonát

Családinet [cikkei] - 2022-03-25
A háború kitörése óta több mint 4,3 millió ukrán gyerek volt kénytelen elmenekülni az otthonából. Az UNICEF szerint félő, hogy generációkon átívelő gyerekjogi krízis alakulhat ki az országban.
Az ukrán gyerekek több mint fele kénytelen volt elhagyni az otthonát

Egy hónappal az ukrajnai háború kitörése után több mint 4,3 millió gyereknek kellett elmenekülnie az otthonából – írja sajtóközleményében az UNICEF; ez több, mint az országban élő 7,5 millió kiskorú fele. A világszervezet adatai szerint az elmúlt hetekben több mint 1,8 millió gyerek hagyta el az országot, 2,5 millióan pedig a határokon belül próbálnak biztonságos menedéket találni.

„A második világháború óta alig volt olyan konfliktus, amely miatt ilyen rövid idő alatt ennyi gyereknek kellett volna elhagynia az otthonát – hangsúlyozta Catherine Russel, az UNICEF ügyvezető igazgatója. – Ez egy olyan súlyos és rendkívül megrázó tény, amely generációk életét befolyásolhatja. A folyamatos és kíméletlen erőszak veszélybe sodorja a gyerekek biztonságát, jólétét és az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférésüket is veszélyezteti.”

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UN Human Rights Office, OHCHR) adatai szerint a háború február 24-i kitörése óta 78 gyerek vesztette életét és 105 sérült meg Ukrajnában. A szervezet közleményében hangsúlyozza: ezek csak a hivatalosan megerősített adatok, az áldozatok valós száma ennél jóval magasabb lehet.

A harcok komoly pusztítást végeztek a polgári infrastruktúrában is, ami nagyban megnehezíti az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) jelentése szerint az elmúlt négy hétben 52 egészségügyi intézményt ért támadás; az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium szerint több mint ötszáz oktatási intézmény rongálódott meg.

ukrán gyermek

Az ENSZ jelentése szerint a háború okozta pusztítás miatt jelenleg közel 1,4 millió ember nem fér hozzá iható minőségű vízhez, további 4,6 millió pedig csak korlátozottan. Több mint 450 ezer gyerek van az országban, akiknek sürgős szüksége lenne kiegészítő élelmiszer-ellátásra.

A háború a gyerekek vakcinációjára is hatással van: az utóbbi hetekben az olyan alapvető oltások beadása is akadozik, mint a kanyaró vagy a gyerekbénulás elleni vakcina. Ez könnyen súlyos járványok kialakulásához vezethet – különösen az olyan, jellemzően nagyon túlzsúfolt területeken, ahová a civil lakosság menekült a támadások elől.

„A háború néhány hét alatt hatalmas pusztítást okozott az ukrán gyerekek életében – jelentette ki Russell. – Nekik most elsősorban békére és védelemre van szükségük. Arra, hogy megvédjük a jogaikat. Az UNICEF továbbra is arra szólítja fel a háborús feleket, hogy hirdessenek azonnali tűzszünetet, és tegyenek meg mindent a gyerekek védelme érdekében. Az olyan alapvető infrastruktúrát – mint a kórházak, az iskolák és a civilek védelmére szolgáló épületek –, amelyre a gyerekeknek feltétlen szükségük van, semmilyen körülmények között nem szabad támadni.”

Az UNICEF és partnerszervezetei továbbra is azon dolgoznak, hogy humanitárius segítséget nyújtsanak az Ukrajnában rekedt és a szomszédos országokba menekült gyerekeknek. A világszervezet az elmúlt hetekben kilenc régió – köztük Kijev, Harkov, Dnyipro és Lviv (Lemberg) – 49 kórházába juttatott el különféle egészségügyi eszközöket, amivel közel 400 ezer anya, újszülött és gyerek hatékony ellátásához tudott segítséget nyújtani. A szervezet folyamatosan szállít ivóvizet és higiéniai eszközöket az ostromlott közösségeknek, és 22-ről ötvenre emelte az akut konfliktuszónákban dolgozó mobil gyerekvédelmi csapatai számát. Az ENSZ gyerekvédelmi szervezete a háború kitörése óta összesen 63 kamionnyi segélyszállítmányt juttatott el Ukrajnába, amivel közel 2,2 millió embernek nyújtottak támogatást. A következő hetekben sürgősségi készpénzátutalásokkal is segítik majd a leginkább rászoruló családokat, és gyerekbarát tereket alakítanak ki az ország stratégiai szempontból legfontosabb térségeiben.

Az UNICEF és az UNHCR a helyi kormányok és civil szervezetek segítségével több Ukrajnával szomszédos országban is Kék Pontokat állított fel: olyan szolgáltató központokat, amelyek hathatós segítséget nyújthatnak a menekülő gyerekek és családok számára. A Kék Pontokon a családok életmentő információkhoz és szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá, és az ott dolgozó munkatársak az egyedül utazó gyerekek kiszűrésében és biztonságos helyre szállításában is fontos szerepet játszanak.  

Az UNICEF Magyarország támogatói oldala: https://unicef.hu/veszhelyzet-ukrajnaban

Fotó: UNICEF

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. 2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöket, egészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám 50 százalék, derül ki a Semmelweis Egyetem Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből. A mesterséges intelligencia (AI) alapú egészségügyi megoldások is egyre ismertebbek.
A szerkesztő ajánlja