SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Még az idén megszülethet a döntés itthon is az 5-11 éves gyerekek koronavírus elleni oltásáról

Vincze Vivien [cikkei] - 2021-11-11
Az Európai Gyógyszerügynökség akár még ebben az évben jóváhagyhatja az 5-11 éves korosztály beoltását a Pfizer/BioNTech vakcinákkal.
Még az idén megszülethet a döntés itthon is az 5-11 éves gyerekek koronavírus elleni oltásáról

A 4. hullám már a gyerekeket sem kíméli, egyre többen mutatnak tüneteket, látványosan megnőtt a beteg óvodások, iskolások száma és sajnos megsokszorozódtak a karanténba kerülő osztályok, elsősorban az általános iskolákban.

A napokban egyre több szakértő hívta fel a figyelmet arra, hogy most már gyermekeink is nagyobb veszélyben vannak, mint a koronavírus eddigi hullámai alatt.

Idén már oltanák a 12 év alattiakat

A tengernyi megbetegedés mellett bizakodásra adhat okot, hogy Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón megerősítette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség az év végéig dönt az 5-11 éves korosztály koronavírus elleni oltásának engedélyezéséről.

A gyerekeket a felnőtt adagnál kisebb dózisú Pfizer vakcinával oltanák be. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta azt is, hogy ha megszületik a jóváhagyás, akkor a magyar kormány minél előbb lehetővé teszi ennek a korosztálynak az oltását is, az EMA által meghatározott vakcinával és dózisban.

Olvasd el ezt is: Bécsben már az 5-12 éves gyermekeket is elkezdik beoltani
 

A Delta variáns a gyerekekre is veszélyesebb

A napokban egyre több szakértő nyilatkozott úgy, hogy a most már a gyerekek is jobban ki vannak téve a koronavírusnak. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint ugyanis hétről-hétre több a Covid-fertőzött az oltatlan 12-18 évesek, illetve a még nem oltható 12 év alattiak között is.

Eddig általában enyhe vagy alig érezhető tünetekkel vészelték át a gyerekek a betegséget, most viszont megszaporodtak a panaszok is. Felhívta a figyelmet a poszt-Covidra is, hiszen a gyerekeknél sem tudni, hogy egy könnyebb lefolyású betegséget követően milyen utóhatásai lesznek a fertőzésnek.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt, hogy a fertőzött gyerekeknél elsősorban torokfájás, gyengeség, gyomorrontás jelentkezik. Igazán súlyos betegekről nem tudnak, de a fulladások, hányások, hasmenések hátterében gyakran kimutathatóan a koronavírus áll.
 

A legrosszabb is megtörténhet

Fokozatosan edződtünk talán mi szülők is hozzá, hogy a koronavírus most már a gyerekeinket sem kerüli el nyom nélkül. Míg az első hullámban észre sem lehetett venni, ha átment rajtuk a fertőzés, a harmadik hullámban már tüneteik is voltak, akár poszt Covidos utóhatásai is lettek a fertőzésnek, most pedig már erősebben is leverheti őket a lábukról a betegség.

Sajnos az elképzelhető legrosszabb is megtörtént már itthon is: szerdán egy 1 éves kislány halt bele a koronavírus fertőzésbe. A Delta variánsnál már külföldön is volt erre példa, Amerikában egy 10 éves, a szomszédos Romániában pedig egy 13 éves kislány halt meg a fertőzés miatt.
 

Napi koronavírus adatok

Ma meghalt 132, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 8394 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Kórházban 4990 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 488-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 5 986 727 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 764 573-an a második, 1 millió 475 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. 931 414-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31 751 ember, a gyógyultak száma 815 845-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 83 818.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja