SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermeknevelés stressz nélkül - 15 jó tanács a gyermek szemszögéből

Családinet [cikkei] - 2011-11-17
A nevelést nem lehet "lekottázni". Minden gyermek egyéniség, mint ahogyan a szüleik is. Ráadásul ahány helyzet, annyiféle megoldást kíván. Létezik azonban néhány mesterfogás, amelyek segítségével megkönnyíthetjük saját életünket, és boldoggá tehetjük csemetéink gyermekkorát is. Lássuk, mik ezek a tanácsok a gyermekek szemszögéből.
Gyermeknevelés stressz nélkül - 15 jó tanács a gyermek szemszögéből

1. Ne kényeztess el! Jól tudom, nem kaphatok meg mindent, amit szeretnék, csak ki akarom próbálni, meddig mehetek el. Hogyha ellenállsz, nagyobb biztonságban érzem magam.

2. Ne félj attól, ha világosan és határozottan kell velem beszélned. Ezt értékelem, mert akkor tudom, mihez tartsam magam.

3. Ne változtasd az elvárásaidat. Különben összezavarsz, és annál inkább ki fogom csikarni belőled, amit akarok.

4. Ne hagyd, hogy kisebbnek érezzem magam, mint amekkora vagyok.

5. Mondd meg nekem is, ha hibáztál. Meg kell tanulnom, hogy ha hibát is követek el, azért még nem vagyok rossz. Nyugodtan kérj tőlem bocsánatot, ne hidd, hogy ez méltatlan hozzád. Ha ezt megteszed, meg fogsz lepődni, mennyire ragaszkodom hozzád.

6. Ne szökj meg előlem, ha valamit tudni szeretnék.

7. Nem érdemes sok figyelmet fordítani az apróbb nyafogásaimra; különben szeretek majd betegeskedni, hogy odafigyeljenek rám.

8. Ha kevés időd van rám, akkor ebből ne csinálj gondot, az a fontos, mivel és hogyan töltjük el közösen az időnket.  9. Védj meg a rossz szokásoktól! Nekem fontos azt tudni, hogy te már a kezdetén elejét veszed ezeknek. Ha lehet, ne szidj le mások előtt, inkább szelíden és négyszemközt mondd el, ha rosszul viselkedtem.

10. Tudod, nagyon szeretek kísérletezni! Enélkül sosem lehetek ügyes. Kérlek, engedd meg! És ne végezd el helyettem, amit magam is meg tudok tenni.

11. Ne haragudj rám, ha egyszer azt mondom: „utállak”. Ez nem a te személyednek szól, hanem a hatalmadnak, amivel keresztülhúzod a terveimet. Néha azért engedd, hogy viseljem a tetteim következményeit. Néha kínos helyzeteket is át kell élnem.

12. Ne ígérj elhamarkodottan! Gondolj bele, milyen rosszul érezhetem magam, ha valaki megszegi az ígéretét. Ha folyton változtatod a szavadat, az engem teljesen elbizonytalanít, és nem fogok bízni benned.

13. Kérlek, ne szakíts félbe, ha kérdezek. Ha nem kapok tőled választ, később másoktól fogom megkérdezni amit tudni szeretnék és nem tőled.

14. Ha félek, ne mondd azt, hogy butaság. Szörnyen valódiak tudnak lenni a félelmeim.  Ha ilyenkor megértesz engem, az nagyon megnyugtató.

15. Nem kell mondanom neked, hogy sok-sok megértő szeretetre van szükségem a fejlődésemhez. Enélkül élni sem tudnék.

Fotó: www.foter.com

Gyermeknevelés stressz nélkül - 15 jó tanács

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja