SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

15 tipp, hogyan építsd a lelked

Csapocska Mónika [cikkei] - 2023-02-23
Mindannyiunk életében adódnak nehéz, olykor válságos időszakok. Elveszítünk családtagot, barátot, netán kedvenc állatunkat, lezárul egy kapcsolat, elbocsátanak a munkahelyről, folyamatosan nagy a stressz, kiégtünk, nem látjuk a kiutat a helyzetből, súlyosabb betegség támad meg minket, vagy szerettünket.
15 tipp, hogyan építsd a lelked

Van helye a fájdalomnak, gyásznak, szomorúságnak, rosszkedvnek, a mélypontoknak, a sírásnak, a haragnak, a tehetetlenség érzésének. Ezeket nem kell és nem is tanácsos figyelmem kívül hagyni, mert az elpalástolt, meg nem élt érzelmek a mélyben tovább munkálkodnak, és később okoznak majd problémát.

A világ folyása azonban nem áll meg. A változás állandó, ha túl akarunk élni, előbb-utóbb lépnünk kell az új felé. Ennek az idejét mindenki maga érzi, nem érdemes erőszakkal kezelni.

A kihívásokat jelentő helyzetekben, a nagy megterhelések idején különösen fontos ügyelnünk arra, hogy óvjuk és fejlesszük testi-, és lelki jóllétünket, aktiváljuk külső-, és belső erőforrásainkat. Ezek által megerősödve sikeresen tudunk majd beleállni a folyamatokba.

Mit nevezünk erőforrásnak? Bármit, amiről úgy érezzük, támogatja felépülésünket. Külső erőforrás lehet a párunk, egy barát, a szomszéd, a körülvevő tárgyak, a környezet, belső pedig a képességeink, kreativitásunk, tudásunk.

Íme, néhány ötlet, mit tehetünk önmagunkért:

 1. Ha hajlamosak vagyunk arra, hogy belesüppedjünk a negatívba, vagy egyszerűen csak gyengének érezzük magunkat az egyedüli munkához, keressünk általunk hitelesnek ítélt szakembert, pszichológust, coachot, természetgyógyászt, esetleg olyan családtagot, ismerőst, akire feltételek nélkül számíthatunk. Már az is sokat segíthet, ha csak kibeszéljünk magunkból a fájdalmainkat, gondjainkat.
 2. Írjuk fel, kik azok a személyek, akikre mindig számíthatunk. Például: „a férjem türelmes és segít a házimunkában”, „a barátnőmet bármikor felhívhatom”, „a szomszéd nénihez át tudok kopogni, ha rosszul vagyok”, „a háziorvosom remek szakember, valóban a gyógyulásomat akarja”, „a boltban a hentes a legszebb húsokat választja nekem”. Bárki ide kerülhet, akitől valami jó származik.
 3. Készítsünk listát a körülöttünk lévő tárgyi támogatókról. Például: „az ágyam puha és kényelmes, ezért szolgálja a pihenésem”, „a konyhám jól felszerelt, finom ételeket tudok főzni”, „van elég ruhám, ezért sohasem fázom”. A legapróbb tárgy is megfelelő, indokoljuk is meg, miért, hogyan segít.
 4. Aztán jöhet az a felsorolás, amiben a lelkünknek hasznos dolgokat szedjük össze. Például: „Az internet a barátom, mert bárkit elérhetek általa és ráadásul meg tudom nézni a kedvenc filmem is ahányszor csak akarom”, „a könyveim segítenek, hogy jó kedvre derüljek”, „a madarak a ház előtt felvidítnak”. Bármi besorolható ide, ami szívmelengető érzéssel tölt el.
 5. Ha testi problémákkal, fájdalmakkal küzdünk, keressük meg azokat a testrészeinket, amelyek a betegség ellenére is jól működnek. Például: „a kislábujjammal minden rendben van”, „a fülcimpám pont jó hely a fülbevalómnak”, „a hajam fényes és egészséges, szépen omlik a vállamra”. Sokkal hosszabb lesz a sor, mint gondolnánk, rengeteg pici, tökéletes részlet van mindenkin.
 6. Idézzünk fel korábban általunk megélt válságot, amin sikeresen túljutottunk, szemezgessük ki belőle az akkori megoldási stratégiának azon elemeit, amik most is jól jöhetnek. Vegyük észre, milyen ügyesek, erősek, sikeresek voltunk.
 7. Fedezzük fel újra a jó tulajdonságainkat, írjuk le ezeket! Például : „jószívű vagyok, mert a csokimat mindig megosztom a párommal”, „udvarias vagyok, mert az időseket magam elé engedem a boltban, a sorban”, „kedves vagyok, mert viszek sütit a kollégáimnak”. Érdemes újra és újra átgondolni, és bővíteni a listát.
 8. Csatlakozzunk olyan segítő csoportokhoz, ahol hasonló problémával küzdő emberek a tagok. Vigaszt nyújthat, hogy mások is tapasztalják ugyanezt, és ötleteket, tanácsokat is kaphatunk a továbbhaladáshoz.
 9. Hívjunk fel olyan barátot, akire valóban kíváncsiak vagyunk, és rég nem láttuk. Maradjunk csendben, csak rá figyeljünk, hallgassuk meg, ne zúdítsuk rá a gondjainkat.
 10. Csináljunk valami kreatívat! Egészen apró dolog is lehet. Színezés, rajzolás, festés, kötés, horgolás, új étel kitalálása. Kezdetnek az is elég, ha a reggeli kávét másképp készítjük, mint eddig. Aztán majd beindul a fantázia.
 11. Rendezzük át, újítsuk fel a lakást, a szobát! Ha ez túl nagy munka, vagy nem lehet megvalósítani, akkor csak vegyünk néhány kiegészítőt, egy szép párnát, vagy egy cserép virágot. Esetleg ültessük át a már meglévőket. A lényeg, hogy olyan változtatásokat tegyünk, amikre ha ránézünk, örömet érzünk.
 12. Kezdjünk el mozogni! Iktassunk be bármilyen tevékenységet, ami a vérkeringésünknek, izmainknak, ízületeinknek jó. Első lépésként elég lehet a ház körüli séta.
 13. Ha tehetjük, vegyünk ki szabadságot, utazzunk, szerezzünk új élményeket. Ha anyagilag ez megterhelő, vagy állapotunk még nem engedi, a közeli erdőre, mezőre is kimehetünk. A fák, növények, a föld, a természet energiája mindenkire pozitív hatással van.
 14. Írjunk hálanaplót. Azaz este vegyük végig, mik voltak azok a dolgok, történések a napban, amikre szívesen emlékszünk. Pihentetőbb lesz így az alvás.
 15. Tegyünk fel kérdéseket. Az agy számára sokkal izgalmasabb feladat valamire választ keresni, mint folyton ugyanazt ismételni. Reggel indíthatunk hasonlóval: Mi kellene ahhoz, hogy örömteli napom legyen? Milyen csodák történhetnek ma velem?

Millió és millió ötlet, terv születhet. Elővehetünk rég halogatott, elfeledett, megvalósításra váró álmokat, de kitalálhatunk egészen újakat is. A fontos, hogy semmi se legyen kényszer. Próbáljunk ki valamit, ha nem működik, engedjük el, és csináljunk mást.

Támogassuk magunkat és vegyük észre, hogy a világ is támogat!

Nyitókép: depositphotos

Csapocska Mónika


Csapocska Mónika
szociálpedagógus, life coach

Elérhetőségeim:
E-mail: csapocska.monika@freemail.hu
Honlap: http://csapocskamonika.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja