SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

15 tipp, hogyan építsd a lelked

Csapocska Mónika [cikkei] - 2023-02-23
Mindannyiunk életében adódnak nehéz, olykor válságos időszakok. Elveszítünk családtagot, barátot, netán kedvenc állatunkat, lezárul egy kapcsolat, elbocsátanak a munkahelyről, folyamatosan nagy a stressz, kiégtünk, nem látjuk a kiutat a helyzetből, súlyosabb betegség támad meg minket, vagy szerettünket.
15 tipp, hogyan építsd a lelked

Van helye a fájdalomnak, gyásznak, szomorúságnak, rosszkedvnek, a mélypontoknak, a sírásnak, a haragnak, a tehetetlenség érzésének. Ezeket nem kell és nem is tanácsos figyelmem kívül hagyni, mert az elpalástolt, meg nem élt érzelmek a mélyben tovább munkálkodnak, és később okoznak majd problémát.

A világ folyása azonban nem áll meg. A változás állandó, ha túl akarunk élni, előbb-utóbb lépnünk kell az új felé. Ennek az idejét mindenki maga érzi, nem érdemes erőszakkal kezelni.

A kihívásokat jelentő helyzetekben, a nagy megterhelések idején különösen fontos ügyelnünk arra, hogy óvjuk és fejlesszük testi-, és lelki jóllétünket, aktiváljuk külső-, és belső erőforrásainkat. Ezek által megerősödve sikeresen tudunk majd beleállni a folyamatokba.

Mit nevezünk erőforrásnak? Bármit, amiről úgy érezzük, támogatja felépülésünket. Külső erőforrás lehet a párunk, egy barát, a szomszéd, a körülvevő tárgyak, a környezet, belső pedig a képességeink, kreativitásunk, tudásunk.

Íme, néhány ötlet, mit tehetünk önmagunkért:

  1. Ha hajlamosak vagyunk arra, hogy belesüppedjünk a negatívba, vagy egyszerűen csak gyengének érezzük magunkat az egyedüli munkához, keressünk általunk hitelesnek ítélt szakembert, pszichológust, coachot, természetgyógyászt, esetleg olyan családtagot, ismerőst, akire feltételek nélkül számíthatunk. Már az is sokat segíthet, ha csak kibeszéljünk magunkból a fájdalmainkat, gondjainkat.
  2. Írjuk fel, kik azok a személyek, akikre mindig számíthatunk. Például: „a férjem türelmes és segít a házimunkában”, „a barátnőmet bármikor felhívhatom”, „a szomszéd nénihez át tudok kopogni, ha rosszul vagyok”, „a háziorvosom remek szakember, valóban a gyógyulásomat akarja”, „a boltban a hentes a legszebb húsokat választja nekem”. Bárki ide kerülhet, akitől valami jó származik.
  3. Készítsünk listát a körülöttünk lévő tárgyi támogatókról. Például: „az ágyam puha és kényelmes, ezért szolgálja a pihenésem”, „a konyhám jól felszerelt, finom ételeket tudok főzni”, „van elég ruhám, ezért sohasem fázom”. A legapróbb tárgy is megfelelő, indokoljuk is meg, miért, hogyan segít.
  4. Aztán jöhet az a felsorolás, amiben a lelkünknek hasznos dolgokat szedjük össze. Például: „Az internet a barátom, mert bárkit elérhetek általa és ráadásul meg tudom nézni a kedvenc filmem is ahányszor csak akarom”, „a könyveim segítenek, hogy jó kedvre derüljek”, „a madarak a ház előtt felvidítnak”. Bármi besorolható ide, ami szívmelengető érzéssel tölt el.
  5. Ha testi problémákkal, fájdalmakkal küzdünk, keressük meg azokat a testrészeinket, amelyek a betegség ellenére is jól működnek. Például: „a kislábujjammal minden rendben van”, „a fülcimpám pont jó hely a fülbevalómnak”, „a hajam fényes és egészséges, szépen omlik a vállamra”. Sokkal hosszabb lesz a sor, mint gondolnánk, rengeteg pici, tökéletes részlet van mindenkin.
  6. Idézzünk fel korábban általunk megélt válságot, amin sikeresen túljutottunk, szemezgessük ki belőle az akkori megoldási stratégiának azon elemeit, amik most is jól jöhetnek. Vegyük észre, milyen ügyesek, erősek, sikeresek voltunk.
  7. Fedezzük fel újra a jó tulajdonságainkat, írjuk le ezeket! Például : „jószívű vagyok, mert a csokimat mindig megosztom a párommal”, „udvarias vagyok, mert az időseket magam elé engedem a boltban, a sorban”, „kedves vagyok, mert viszek sütit a kollégáimnak”. Érdemes újra és újra átgondolni, és bővíteni a listát.
  8. Csatlakozzunk olyan segítő csoportokhoz, ahol hasonló problémával küzdő emberek a tagok. Vigaszt nyújthat, hogy mások is tapasztalják ugyanezt, és ötleteket, tanácsokat is kaphatunk a továbbhaladáshoz.
  9. Hívjunk fel olyan barátot, akire valóban kíváncsiak vagyunk, és rég nem láttuk. Maradjunk csendben, csak rá figyeljünk, hallgassuk meg, ne zúdítsuk rá a gondjainkat.
  10. Csináljunk valami kreatívat! Egészen apró dolog is lehet. Színezés, rajzolás, festés, kötés, horgolás, új étel kitalálása. Kezdetnek az is elég, ha a reggeli kávét másképp készítjük, mint eddig. Aztán majd beindul a fantázia.
  11. Rendezzük át, újítsuk fel a lakást, a szobát! Ha ez túl nagy munka, vagy nem lehet megvalósítani, akkor csak vegyünk néhány kiegészítőt, egy szép párnát, vagy egy cserép virágot. Esetleg ültessük át a már meglévőket. A lényeg, hogy olyan változtatásokat tegyünk, amikre ha ránézünk, örömet érzünk.
  12. Kezdjünk el mozogni! Iktassunk be bármilyen tevékenységet, ami a vérkeringésünknek, izmainknak, ízületeinknek jó. Első lépésként elég lehet a ház körüli séta.
  13. Ha tehetjük, vegyünk ki szabadságot, utazzunk, szerezzünk új élményeket. Ha anyagilag ez megterhelő, vagy állapotunk még nem engedi, a közeli erdőre, mezőre is kimehetünk. A fák, növények, a föld, a természet energiája mindenkire pozitív hatással van.
  14. Írjunk hálanaplót. Azaz este vegyük végig, mik voltak azok a dolgok, történések a napban, amikre szívesen emlékszünk. Pihentetőbb lesz így az alvás.
  15. Tegyünk fel kérdéseket. Az agy számára sokkal izgalmasabb feladat valamire választ keresni, mint folyton ugyanazt ismételni. Reggel indíthatunk hasonlóval: Mi kellene ahhoz, hogy örömteli napom legyen? Milyen csodák történhetnek ma velem?

Millió és millió ötlet, terv születhet. Elővehetünk rég halogatott, elfeledett, megvalósításra váró álmokat, de kitalálhatunk egészen újakat is. A fontos, hogy semmi se legyen kényszer. Próbáljunk ki valamit, ha nem működik, engedjük el, és csináljunk mást.

Támogassuk magunkat és vegyük észre, hogy a világ is támogat!

Nyitókép: depositphotos

Csapocska Mónika


Csapocska Mónika
szociálpedagógus, life coach

Elérhetőségeim:
E-mail: csapocska.monika@freemail.hu
Honlap: http://csapocskamonika.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja